Sommerens vinguide: Vinen som passer til sommermaten

24. juli 2019Vin
VIN TIL GRILLMATEN: Disse vinene passer godt til grillmaten, en til kjøtt, en til fisk og en til vegetar. Foto: Terje Bringedal/VG / Produsentene
VIN TIL GRILLMATEN: Disse vinene passer godt til grillmaten, en til kjøtt, en til fisk og en til vegetar. Foto: Terje Bringedal/VG / Produsentene
Sara Berge Holmberg
Sara Berge Holmberg

Hvilken vin passer best til reker og grillmat? Her får du svaret, samt noen gode tips til hvordan du velger den aller beste sommervinen!

Tidligere i sommer skrev vi om sommerens vintrender, og hvordan lyst, lett og alkoholfritt er stikkordene som skiller seg ut.

Nå tipser både sommelier Henrik Dahl Jansen ved Speilsalen i Trondheim, og Hege-Lill Hagen Asp i Vinmonopolet om hvordan du velger riktig vin til sommermaten.

Sommersalget av vin er annerledes enn resten av året, og det er veldig styrt av været. Hege-Lill Hagen Asp er pressekontakt i Vinmonopolet, og hun forteller at hvitvin og rosévin utgjør en mye større andel av salget om sommeren.

– Jo varmere det er, jo høyere andel av de lette og lyse vinene selger vi. En underliggende trend er at rødvin går ned, og rosévin, hvitvin og alkoholfritt går opp.

Når du skal finne en passende vin til maten du skal spise, er det fire råd Vinmonopolet opererer med.

1. God vin til god mat

– Det virker kanskje banalt, men liker du maten og vinen hver for seg, smaker antageligvis også kombinasjonen godt. Der noen råvarer tar knekken på selv den beste rødvinen, blir ikke hvitviner forringet på samme måte, så en presisjon er å si at god hvitvin som regel passer til god mat. Tørre og ganske friske viner, som samtidig smaker av modne frukter og bær, er også gode matviner – uansett farge, sier Hagen Asp.

2. Vinen og maten skal ikke overdøve hverandre

– Det er synd hvis gode råvarer overdøver vinen eller omvendt. En fyldig, konsentrert og snerpende rødvin vil overkjøre en lett og delikat salat. Til mager og mild mat passer heller en vin med mindre fylde og konsentrert aroma.

3. Ta hensyn til tilberedningen

– Tilberedningen av maten gir svært ulike aromaer og dermed også en idé om hva slags vin som passer til. Når aromaene i vinen minner om aromaene i maten, smaker det ofte godt sammen – rett og slett.

4. Ta hensyn til tilbehøret

– Tilbehøret kan dominere en rett. Honning, nøtter og kjeks smaker godt til osten brie. Da passer også sødmefull vin med tilsvarende aromaer. Erstattes honningen med paprika, vil en tørrere vin med grønt preg passe bedre, tipser hun til slutt.

Artikkelen fortsetter under bildet

NORGESMESTER: Henrik Dahl Jahnsen er Norgesmester for vinkelnere 2014, 2016, 2018 og 2019. Foto: Karin Beate Nøsterud/VG
NORGESMESTER: Henrik Dahl Jahnsen er Norgesmester for vinkelnere 2014, 2016, 2018 og 2019. Foto: Karin Beate Nøsterud/VG

Denne vinen passer sommermaten

Henrik Dahl Jahnsen er head sommelier for Speilsalen på Britannia Hotel, og har flere ganger vunnet NM for vinkelnere – senest i år.

Han har funnet frem de beste vinene til sommermaten. Her får du tips til hvilke viner du kan pare maten med i sommer:

Reker

En klassiker på sommeren er reker, loff og majones. Dahl Jahnsen anbefaler Von Winning Win Win Riesling 2017 til reker:

Von Winning Win Win Riesling 2017. Foto: Produsenten
Von Winning Win Win Riesling 2017. Foto: Produsenten

Eller hvis man vil ha enda mer smak og konsentrasjon, anbefaler han Von Winning Königsbacher Ölberg Riesling 2017:

Von Winning Königsbacher Ölberg Riesling 2017. Foto: Produsenten
Von Winning Königsbacher Ölberg Riesling 2017. Foto: Produsenten

– Begge disse vinene har god friskhet og høy syre, kombinert med akkurat passe sødmefylt fruktighet. Perfekt til salte reker, fet majones, grønn dill og syrlig sitron.

Grillmat ...

– Til kjøtt

Til kjøtt på grillen anbefaler sommelieren en Gassier Garrigues 2017:

Gassier Garrigues 2017. Foto: Produsenten
Gassier Garrigues 2017. Foto: Produsenten

Eller om du ønsker en liten oppgradering, anbefaler han Pierre Gaillard Crozes Hermitage 2017:

Pierre Gaillard Crozes Hermitage 2017. Foto: Produsenten
Pierre Gaillard Crozes Hermitage 2017. Foto: Produsenten

– To rødviner med fokus på friskhet og forfriskende frukt, gjerne i en litt kjølig og urtepreget stil. Til grillmat er det viktig at ikke vinen blir for tung eller har altfor mye tannin, da grilling tilfører en sødmefylt røyksmak og tilbehøret gjerne består av mye grønt og oljebaserte sauser.

– Til fisk:

Grillet fisk ... kjenner jeg får vann i munnen! Finnes det noe bedre enn grillet fisk mens solen står på og Postgirobygget strømmer fra radioen? Kanskje glassene fylles med noe skummende mens man venter på hovedrett? På grillen gjør det seg best med fete fisker, og når man får den gylne grillskorpen, er det få ting som slår en god Chardonnay.

Til grillet fisk anbefaler Dahl Jahnsen Tyler Santa Barbara County Chardonnay 2016:

Tyler Santa Barbara County Chardonnay 2016. Foto: Produsenten
Tyler Santa Barbara County Chardonnay 2016. Foto: Produsenten

– Denne er fra USA og byr på litt mer fruktighet enn sine franske motparter, akkurat det som skal til for å matche sommerens tilbehør. Ok, skal du grille skalldyr kan man kanskje likevel vurdere å ta frem en god Burgunder.

– Til vegetar:

– Det går mye i de friskere vinene nå på sommeren, her har man en litt mer seriøs utgave av den etter hvert ganske velkjente vinstilen fra Vinho Verde.

Til grillet vegetarmat anbefaler han Anselmo Mendes Alvarinho Contacto 2018:

Anselmo Mendes Alvarinho Contacto 2018. Foto: Produsenten
Anselmo Mendes Alvarinho Contacto 2018. Foto: Produsenten

Jordbær

– Ingen over, ingen ved siden. Spesielt ikke om man frekker på litt ekstra med en godt lagret Balsamico, og kanskje litt basilikum?

Til jordbær anbefaler han Il Falchetto Brachetto d'Acqui 2018:

Il Falchetto Brachetto d'Acqui 2018. Foto: Produsenten
Il Falchetto Brachetto d'Acqui 2018. Foto: Produsenten

Salat

Dahl Jahnsen minner om at innholdet i salaten naturligvis vil spille inn når du velger vin til retten, men foreslår å prøve en saftig og syrlig Østerriker til din neste salat.

– Om dette er en suksess og du vil prøve på enda litt mer smak, kan Sauvignon Blanc fra Østerrike være artig. Og en liten guilty pleasure; jeg synes det er himla godt med Chassagne-Montrachet til en god Cæsar.

Til salaten anbefaler han en Lois 2018:

Lois 2018. Foto: Produsenten
Lois 2018. Foto: Produsenten

Blåskjell

Sommelieren anbefaler Terras Gauda O Rosal 2018 til blåskjellene:

Terras Gauda O Rosal 2018. Foto: Produsenten
Terras Gauda O Rosal 2018. Foto: Produsenten

– Jeg kommer aldri helt over denne vinen når det skal hygges på terrassen med god grillet sjømat, hyggelig selskap og godt i glasset. En frisk hvitvin proppfull av smak, takler det meste av fisk og skalldyr, gjerne med kraftige urter, chili og hvitløk.

Fløteis

– Fløteis er vanskelig å matche med vin, men noe som er sinnssykt digg er å toppe vaniljeisen med litt Pedro Ximenes.

Noe Pedro Ximenez Muy Viejo. Foto: Produsenten
Noe Pedro Ximenez Muy Viejo. Foto: Produsenten

Fruktsalat

– Gjør seg kanskje like godt uten vin, men om man har lyst på litt godt i glasset kan man fint bruke samme vin som til jordbær. Alternativt søskenbarnet; Moscato d' Asti, av god kvalitet.

Sashimi

Til sashimi anbefaler Dahl Jahnsen Ratzenberger Bacharacher Riesling Kabinett feinherb 2017:

Ratzenberger Bacharacher Riesling Kabinett feinherb 2017. Foto: Produsenten
Ratzenberger Bacharacher Riesling Kabinett feinherb 2017. Foto: Produsenten

– Denne er ikke altfor søt, men til moderate mengder chili og wasabi blir dette bra! Mye friskhet som renser opp, og akkurat nok sukker til å balansere mot soya og chili uten at det blir altfor søtt.

Hvilken vin er din sommerfavoritt?

Publisert: 24.07.2019 kl. 14:59


Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Vin

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?