Ukens vintips: Hvitvin som passer til vegetarmat

FRISKT: Både Twin Islands og Juliusspital får terningkast 6. Oppskriften på grønnsakswok finner du lenger ned i saken. Foto: Sara Johannessen/VG/Produsentene
FRISKT: Både Twin Islands og Juliusspital får terningkast 6. Oppskriften på grønnsakswok finner du lenger ned i saken. Foto: Sara Johannessen/VG/Produsentene
Edvard  Skramstad

Sett vegetarmat på festmenyen!

Vegetarmat er ikke bare sunt, miljøvennlig og rimelig, det er også utrolig godt! Hjemme hos oss er hjemmelaget grønnsakswok en sikker vinner både for store og små. Generelt vil jeg si at hvitvin egner seg best til slike retter. Spesielt syrlige og friske hvitviner harmonerer ypperlig sammen med de friske grønnsakene som freses i pannen. Dersom du i tillegg tilsetter råvarer med litt sting som chili, hvitløk eller ingefær, vil druesorter som Riesling eller Grüner Veltliner være midt i blinken.

En frisk og grønn salat kan også passe perfekt nå i januar. Her vil jeg si at hvitvin fremstilt av Sauvignon Blanc druen kommer til sin fulle rett. Disse syrlige, friske og litt «grønne» vinene er som skapt for delikate salater. Generelt inneholder Sauvignon Blanc-baserte hvitviner moderate sukkermengder. Dette kommer jo også godt med for de av oss som ønsker en noe sunnere start på året.

–------------

Winter Riesling & Sauvignon Blanc 2018

Pris: Kr 116,90

Terningkast 5

5195101 Basisutvalget, kategori 6, Poeng 80, Land/region: Tyskland, Pfalz
5195101 Basisutvalget, kategori 6, Poeng 80, Land/region: Tyskland, Pfalz

Denne friske og sjarmerende hvitvinen består av 80 prosent Riesling og 20 prosent Sauvignon Blanc. Resultatet er en frisk og aromatisk hvitvin som dufter av grønne epler, lime og hint av stikkelsbær. Oppleves syrlig og ren i munnen. Anbefalt serveringstemperatur seks til åtte grader. Ingen lagringsvin. Prøv til en chilibasert grønnsaks­wok eller smaksrik currysuppe.

–------------

Juliusspital Würz­burger Riesling Trocken 2017

Terningkast 6

Pris: Kr 154,90

3904901 Bestillingsutvalget, Poeng 84, Land/region: Tyskland, Franken
3904901 Bestillingsutvalget, Poeng 84, Land/region: Tyskland, Franken

Denne hvitvinen fra produsenten Juliusspital gir god valuta for pengene. Dufter av sitrus, gule epler, tropiske frukter og mineraler. Oppleves syrlig og slank i munnen. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker godt nå, men kan lagres i opptil ti år til.

–------------

Mantlerhof Grüner Veltliner Löss 2017

Terningkast 5

Pris: Kr 164,90

562601 Bestillingsutvalget, Poeng 82, Land/region: Østerrike, Niederösterreich, Kremstal
562601 Bestillingsutvalget, Poeng 82, Land/region: Østerrike, Niederösterreich, Kremstal

Økologisk hvitvin fra Kremstal i Østerrike. Dufter av sitrus, fersken og hint av hvitt pepper. Oppleves syrlig og frisk i munnen. Tørr sitruspreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Ingen lagringsvin. Prøv gjerne til Lises grønnsakswok eller hjemmelaget blomkålsuppe.

–------------

Twin Islands Sauvignon Blanc 2017

Terningkast 6

Pris: Kr 149,90

2077601 Basisutvalget, kategori 2, Poeng 83, Land, region: New Zealand, Marlborough
2077601 Basisutvalget, kategori 2, Poeng 83, Land, region: New Zealand, Marlborough

Klassisk Sauvignon Blanc fra Marlborough-regionen i New Zealand. Dufter av stikkelsbær, tomatstilk, sitron og brennesle. Oppleves svært «grønn» og aromatisk i munnen, med flott syrlighet gjennom hele smakskurven. Tørr, frisk sitruspreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Disse hvitvinene smaker best i ung alder. Anvendelig hvitvin. Server til hjemmelaget avokadosalat eller en smaksrik tofusuppe.

–------------

Claude Riffault Sancerre Chailloux 2017

Terningkast 6

Pris: Kr 319,90

5764301Bestillingsutvalget, Poeng 91, Land/region: Frankrike, Loire, Sancerre
5764301Bestillingsutvalget, Poeng 91, Land/region: Frankrike, Loire, Sancerre

Hvitvin fra Sancerre blir ikke så mye bedre enn dette. Her har du et paradeeksempel på en frisk og mineralsk Sancerre. Dufter av lime, grønne epler, stikkelsbær og våt stein. Oppleves syrlig og ren i munnen samtidig som vinen har en enestående mineralitet gjennom hele smakskurven. Lang tørr avslutning. Anbefalt serveringstemperatur ti til tolv grader. Smaker utsøkt nå, men kan fint lagres i minst femten år til.

–------------

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng. 50 – 59: En ekstremt dårlig vin. 60 – 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin. 70 – 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin. 80 – 89: God til meget god vin. 90 – 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste. 96 – 100: En perfekt vin.

Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

Godts ukemeny

Siste i Vin

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?