Ukens vintips: Toppen av flasken
Trenger vi egentlig trekorken?
Edvard Skramstad har bakgrunn som servitør, vinkelner og restaurantsjef. Jobber til daglig som restaurantsjef på Statholdergaarden og Statholderens Mat & vinkjeller.
Den tradisjonelle trekorken kommer ikke til å forsvinne med det første. Spesielt i det øvre prissegmentet holder den enda en sterk posisjon. Grunnen til dette er at mange anser trekorken for å være best for lagringsvin ettersom ørsmå mengder oksygen trenger igjennom trekorken og sikrer ønsket utvikling. Akilleshælen for trekorken er at det er en større risiko for at det kan oppstå feil ved lagring.
Skrukorken har definitivt kommet for å bli, tidlige sa man at denne patenten funket best for rimelige viner som skulle nytes unge. I dag er dette en sannhet med modifikasjoner ettersom det nå lages sofistikerte skrukorker som slipper inn ørsmå mengder luft slik at ønsket utvikling oppnås. Det beste argumentet for skrukorken generelt er at det helt klart er mye mindre feil med skrukork vin.
Og ja, den et unektelig enklest å åpne vinflasker med skrukork. Helt til sist kan det nevnes at skepsisen til skrukorken er størst i de landene som har trekorkindustri, mens entusiasmen for skrukorken er størst i de landene som importerer trekorer.
Ukens kupp
Dönnhoff Riesling 2019
Pris: Kr. 139,90
Terningkast 6
Unge, rimelige hvitviner passer perfekt for skrukorken. Dette er en halvtørr variant fra Dönnhoff. Dufter av gule epler, fersken, honning og blomster. Oppleves som frisk, syrlig og fruktig i munnen.
Fruktig og frisk avslutning. Halvtørr. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Ingen lagringsvin. Server den til sesongens krabber eller prøv den til sushifatet.
Ukens eksotiske
A.A. Badenhorst Secateurs Chenin Blanc 2019
Pris: Kr. 179,90
Terningkast 5
Det lages en rekke spennende hvitviner av Chenin Blanc druen i Sør-Afrika. Denne dufter av sitrus, grapefrukt, gule plommer, krydder og hint av urter. Oppleves frisk og krydret i munnen, god syrlighet. Tørr. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader.
Prøv den til en smaksrik fiskesuppe eller prøv en til en hjemmelaget fiskeburger anrettet med søtpotet-chips!
Ukens rødvin
Cloudy Bay Pinot Noir 2018
Pris: Kr. 349,90
Terningkast 5
New Zealand har vært et foregangsland for skrukorkindustrien, i dag kommer hele 95% av landets flasker med skrukork. 2018 årgangen fra Cloudy Bay Pinot Noir kommer med skrukork. Lys og elegant rødvin som dufter av kirsebær, plomme, granateple og våt jord. Oppleves som saftig og ren i munnen samtidig som vinen har god fylde. God syrlighet og integrerte tanniner. Fast bærpreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader.
Smaker ypperlig nå, kan fint lagres i 10 til 15 år til. Prøv den til helstekt landkylling eller andebryst servert med rødvinssaus.
Ukens hvitvin
Unger Gottchelle Kremstal Reserve Grüner Veltliner 2019
Pris: Kr. 219,90
Terningkast 6
Østerrikere er som regel pragmatisk anlagt og de har vært blant pionerne for skrukorken. Her har du en ypperlig Grüner fra 2019. Dufter av gule epler, sitron, fersken, mineraler og hint av blomster.
Oppleves som syrlig og ren i munnen. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Server den til en rista kamskjell anrettet med en soyabasert saus eller prøv den til smaksrik skalldyrsuppe.
Ukens eksklusive
Vega Sicilia Unico 2009
Pris: Kr. 3299,90
Terningkast 6
Eieren av Vega Sicilia fortalte meg en gang at han var så lei av dårlig kvalitet på korkene at han bestemte seg for å plante sine egne korketrær på eiendommen.
Unico 2009 er et beist av en vin. Dufter av bjørnebær, solbær, krydder, lær, lakris og fat. Oppleves som ung, solid og kraftfull i munnen. Fremragende syrlighet og flott tannin struktur. Lang fast avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader.
Smaker ypperlig nå men kan fint lagres i flere tiår. Server den til entrecôte av okse eller lammelår.
Publisert: 04.09.2020 kl. 12:53
Oppdatert: 06.09.2020 kl. 21:43
Premisser for VGs vinanmeldelser
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: en ekstremt dårlig vin
60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin
70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin
80 – 89: god til meget god vin
90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste
96 – 100: en perfekt vin
Lag deg en gratis konto