Ukens vintips: Smak av sommer
Vin til jordbær, Riesling fra Mosel og verdens særeste rosévin.
Edvard Skramstad har bakgrunn som servitør, vinkelner og restaurantsjef. Jobber til daglig som restaurantsjef på Statholdergaarden og Statholderens Mat & vinkjeller.
Lise tryller denne uken frem lekre oppskrifter basert på sesongens jordbær. Ønsker du gjøre ekstra stas på de norske jordbærene kan du servere et glass temperert søtvin. De søte og perlende hvitvinene som går under navnet Moscato d'Asti er som skapt til å nytes sammen med jordbærdesserter. Den søte og friske stilen harmonerer ypperlig sammen med de søte bærene. Ukens kupp er et ypperlig eksempel.
Naturligvis består sommermenyen av mye mer enn bare søte bær, derfor har jeg ryddet plass til en allsidig Riesling fra Mosel regionens terrasserte vinmarker. Sommeren betyr også høysesong for rosévin, ukens utvalgte er hentet fra Østerrike, nærmere bestemt Weststeiermark. Her finner vi rosévinene som går under navnet Schilcher. Ofte dufter disse vinene litt av jordbær, men du må for all del ikke tro at dette er noen søt vin. Dette er stramme og knusktørre roséviner med en helt enorm syrlighet. Jeg har også innlemmet en fransk musserende samt en rødvin fra øverste hylle fra California. God smaking!
Ukens kupp
Vajra Moscato d'Asti 2019
Pris: Kr. 139,90
Terningkast 6
Her har du et ypperlig eksempel på den søte og perlende hvitvinen Moscato d'Asti fra Piemonte i Nord-Italia. Dufter av grønne druer, sitron og hint av mynte. Oppleves søt, frisk og delikat i munnen. Tiltalende perlende munnfølelse. Søt og frisk avslutning. Anbefalt serveringstemperatur fem til syv grader. Smaker best i ung alder. Server den til jordbær sammen med mascarponekrem eller friske jordbær og vaniljeis.
Ukens nyhet
Perrier & Fils,Crémant de Savoie
Pris: Kr. 177,90
Terningkast 5
Frisk og ren musserende fra den høytliggende vinregionen Savoie som ligger ved Alpene i øst Frankrike. Vinen er fremstilt av druene Jacquère og Chardonnay. Dufter av sitron, grønne epler og kjeks. Oppleves som syrlig og fruktig i munnen. Tørr. Anbefalt serveringstemperatur seks til åtte grader. Prøv den til hjemmelaget fiskesuppe eller ristet breiflabb anrettet med en olivenbasert saus.
Ukens rosé
Langmann Schilcher Klassik 2019
Pris: Kr. 146,60
Terningkast 5
Dette er et ypperlig eksempel på den ekstremt syrlige rosévinen Schilcher som er fremstilt Blauer Wildbacher druen. Dufter nesten litt stramt med innslag av jordbær og lime. Oppleves som svært syrlig i munnen samtidig som vinen har god fruktighet. Lang tørr og syrlig avslutning. Rett og slett et beist av en rosévinen. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Ingen lagringsvin. Prøv den til wienersnitzel eller til grillet bratwurst.
Ukens utvalgte
Nik Weis St. Urbans-Hof Riesling Trocken 2018
Pris: Kr. 219,90
Terningkast 6
Vinprodusenten Nik Weis fremstiller en rekke flotte viner i den vakre vierregionen Mosel. Denne dufter av gule epler, aprikos og hint av blomster. Oppleves som fruktig, frisk og syrlig i munnen. Flott syrlighet igjennom hele smakskurven. Tørr og fruktig avslutning. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Allsidig hvitvin, server den til sushi eller prøv den til en rød curry-basert wokrett.
Ukens eksklusive
Au Bon Climat Santa Barbara Pinot Noir 2018
Pris: Kr. 319,20
Terningkast 6
Ypperlig rødvin fra Santa Barbara, vinområdet som har blitt foreviget av kultfilmen Sideways. Undertegnede kan trygt anbefalte både filmen og denne flasken. Vinen dufter av bringebær, granateple, våt jord og hint av anis. Oppleves som rund og elegant i munnen. Flott syrlighet og moderate tanniner. Fast bærpreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Smaker ypperlig nå men kan fint lagres i femten år til. Server den pekingand eller helstekt landkylling.
------------------------------
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: En ekstremt dårlig vin.
60 – 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin.
70 – 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin.
80 – 89: God til meget god vin.
90 – 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste.
96 – 100: En perfekt vin.
Publisert: 19.06.2020 kl. 14:17
Oppdatert: 19.06.2020 kl. 14:40
Premisser for VGs vinanmeldelser
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: en ekstremt dårlig vin
60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin
70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin
80 – 89: god til meget god vin
90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste
96 – 100: en perfekt vin
Lag deg en gratis konto