Ukens vintips: Ta en spansk en i kveld
Denne ukens vintips byr på spanske viner fra Rueda i Spania. Undervurdert og lite kjent, men sterkt anbefalt.
Lørdag kveld, ca kl 22.00. Omsider har jeg greid å slåss meg frem til bardisken på Fuego Negro i San Sebastian. Hvis du for eksempel skulle spørre meg: Hvor ville du ha reist hvis du skulle ha noe virkelig enkelt, godt som samtidig er rimelig? Jo her. Akkurat her. Min favoritt-tapassted i min favorittby i Spania, San Sebastian. Ingen ferdiglagede brødstykker med topping, ingen meny, annet enn noen krittstreker på en svart, liten tavle på veggen, skrevet på baskisk og spansk. Alt lages ferskt. Jeg kan ordet gambas, som betyr reker, og hoier over bardisken en bestilling på en rekerett og en Verdejo. Et duggete glass Verdejo kommer etter syv sekunder. Rekene – eller reken – kommer etter fem minutter. Det er bare en eneste en. Rå. Omgitt av noe jeg fortsatt ikke vet hva er. Men det er den mest perfekte reken jeg har spist. Svakt søtlig. Så kommer havet. Jeg kutter den i to biter. Tar et nipp av min Verdejo. Perfekt.
Mitt favorittsted i min favorittby har ikke skuffet meg denne gangen heller. Men også penset meg inn på et nytt vinspor. Fordi: Verdejo-druen fra Rueda i Castilla y Leon er en doldis-drue av dimensjoner. Med andre ord er den saftig undervurdert og lite kjent her i Norge.
Hvordan den kan beskrives? Frisk, først og fremst. Bra syrlighet. Middels til lav alkohol (bra). Ren. Av og til med litt mineralitet. Av og til litt urtekrydret. Som en krysning mellom en Grüner Veltliner fra Østerrike, en Chablis og en Sancerre fra Frankrike og litt Albarinho fra Galicia, lenger vest i Spania. Men aldri svær. Alltid leskende. Og som regel svært billig. Er ikke det interessant, så vet ikke jeg. Alltid passende til sjømat, som San Sebastian er stappet med. Furet Værbitt også. Spor krysser spor.
Nokså ny oppfinnelse, denne vinstilen fra Rueda. Den ble gitt opphavsbetegnelse, altså DO-klassifikasjon - så sent som i 1980. Den er ikke ment å skulle debatteres i det vide og det brede. Den skal bare funke, så kan du spise og snakke om livet resten av den kvelden. Comprende? Si.
Interessant at smakene var så forskjellige. Beste kjøp er Azumbre til bare 119 kroner og Pie Franco som kvalitetsmessig er i toppsjiktet. Kontrollspørsmål: Har Polet oppdaget dette?
Nei. Men det kommer kanskje.
Rueda, Spania
Varenr.: 2089701
Kr 119,90
83 poeng
Aromatisk, kraftig, krydret, eplepreget, grønne epler, litt syltet lime, ligner mye på Albarino, mye smak, fyldig i midten, men kanskje litt kort i finish. Men mye godt for pengene. Litt sødme i finish, men teknisk sett tørr. Et kanonkjøp. BU. Drikk: Nå. Temp: 5-7.
Terningkast: 6
Rueda, Spania
Varenr.: 5334001
Kr 138,40
85 poeng
Dyp strågul, fantastisk utviklet på duft, overmoden litchi og aprikos, sur lie-karakter med litt kremete smak, avslutter knastørt med litt fedme, fenomenalt interessant vin. Finish med lime og sitron, og helt ren. Men den er utviklet, ja. BU. Drikk: Nå. Temp: 5-7.
Terningkast: 6
Rueda, Spania
Varenr.: 9212901
Kr 138,-
83 poeng
Kjempebra for kvaliteten, vinmarkene ligger på 800 meter over havet, litt tropisk på frukten, men mest fersken og litt litchi, overmodne stikkelsbær, oljete, rund, fyldig. Flott vin med spesiell stil. Økologisk vin. BU. Drikk: Nå. Temp: 5-7.
Terningkast: 6
Rueda, Spania
Varenr.: 5334401
Kr 229,90
87 poeng
Toppvinen fra Rueda. Flott lukt av syltet sitronskall, også utviklet, moden sitron i smak. Laget på over 100 år gamle vinstokker. Litt utviklet også, fint balansert, «som en fiolin som spiller helt rent,», sa Elisa. Slank, presis, rik på sitt vis. Krydret, Strammer seg opp i glasset. BU. Drikk: Nå. Temp: 5-7.
Terningkast: 6
Rueda, Spania
Varenr.: 9931101
Kr 168,-
83 poeng
Lys strågul, svakt aromatisk, med et kjølig smaksbilde, litt avocado og hasselnøtter, deilig smaksbilde, gjør akkurat det den skal gjøre. Litt grønne, men modne, stikkelsbær også uten at det slår så veldig igjennom. Kiwi i finish. BU. Drikk: Nå. Temp: 5-7.
Terningkast: 6-
Rueda, Spania
Varenr.: 9419801
Kr 134,20
82 poeng
Miks av gule epler, mineraler på smak, eple og sitrusaktig, uten de grønne tonene man ofte finner i andre Verdejo-viner. Har lagret 5 måneder på bunnfallet, og det gir en litt kremete smak, men tar kanskje bort noen aromatiske elementer. Men vinen er bra, den. Frisk, god lengde, litt krydder i finish. BU. Drikk: Nå. Temp: 5-7.
Terningkast: 5
Rueda, Spania
Varenr.: 1242001
Kr 109,90
81 poeng
Strågul, korrekt Verdejo-smak med artisjokk, grønne urter, litt krydder, kjølige bæraromaer, i smaken middels konsentrert, litt stikkelsbær. Men hovedkonklusjonen er en svært rimelig og grei vin som gir deg Verdejo-smaken. BU. Drikk: Nå. Temp: 5-7.
Terningkast: 5+
Premisser for VGs vinanmeldelser
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: en ekstremt dårlig vin
60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin
70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin
80 – 89: god til meget god vin
90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste
96 – 100: en perfekt vin