Ukens vintips: Ta en spansk en i kveld

SPANSKE SMAKER: Du bør prøve Verdejo. En deilig doldis blant druene. Foto: NTB Scanpix.
SPANSKE SMAKER: Du bør prøve Verdejo. En deilig doldis blant druene. Foto: NTB Scanpix.
Geir Salvesen

Denne ukens vintips byr på spanske viner fra Rueda i Spania. Undervurdert og lite kjent, men sterkt anbefalt.

Lørdag kveld, ca kl 22.00. Omsider har jeg greid å slåss meg frem til bardisken på Fuego Negro i San Sebastian. Hvis du for eksempel skulle spørre meg: Hvor ville du ha reist hvis du skulle ha noe virkelig enkelt, godt som samtidig er rimelig? Jo her. Akkurat her. Min favoritt-tapassted i min favorittby i Spania, San Sebastian. Ingen ferdiglagede brødstykker med topping, ingen meny, annet enn noen krittstreker på en svart, liten tavle på veggen, skrevet på baskisk og spansk. Alt lages ferskt. Jeg kan ordet gambas, som betyr reker, og hoier over bardisken en bestilling på en rekerett og en Verdejo. Et duggete glass Verdejo kommer etter syv sekunder. Rekene – eller reken – kommer etter fem minutter. Det er bare en eneste en. Rå. Omgitt av noe jeg fortsatt ikke vet hva er. Men det er den mest perfekte reken jeg har spist. Svakt søtlig. Så kommer havet. Jeg kutter den i to biter. Tar et nipp av min Verdejo. Perfekt.

Mitt favorittsted i min favorittby har ikke skuffet meg denne gangen heller. Men også penset meg inn på et nytt vinspor. Fordi: Verdejo-druen fra Rueda i Castilla y Leon er en doldis-drue av dimensjoner. Med andre ord er den saftig undervurdert og lite kjent her i Norge.

Hvordan den kan beskrives? Frisk, først og fremst. Bra syrlighet. Middels til lav alkohol (bra). Ren. Av og til med litt mineralitet. Av og til litt urtekrydret. Som en krysning mellom en Grüner Veltliner fra Østerrike, en Chablis og en Sancerre fra Frankrike og litt Albarinho fra Galicia, lenger vest i Spania. Men aldri svær. Alltid leskende. Og som regel svært billig. Er ikke det interessant, så vet ikke jeg. Alltid passende til sjømat, som San Sebastian er stappet med. Furet Værbitt også. Spor krysser spor.

Nokså ny oppfinnelse, denne vinstilen fra Rueda. Den ble gitt opphavsbetegnelse, altså DO-klassifikasjon - så sent som i 1980. Den er ikke ment å skulle debatteres i det vide og det brede. Den skal bare funke, så kan du spise og snakke om livet resten av den kvelden. Comprende? Si.

Interessant at smakene var så forskjellige. Beste kjøp er Azumbre til bare 119 kroner og Pie Franco som kvalitetsmessig er i toppsjiktet. Kontrollspørsmål: Har Polet oppdaget dette?

Nei. Men det kommer kanskje.

Rueda, Spania

Varenr.: 2089701

Kr 119,90

83 poeng

Aromatisk, kraftig, krydret, eplepreget, grønne epler, litt syltet lime, ligner mye på Albarino, mye smak, fyldig i midten, men kanskje litt kort i finish. Men mye godt for pengene. Litt sødme i finish, men teknisk sett tørr. Et kanonkjøp. BU. Drikk: Nå. Temp: 5-7.

Terningkast: 6

Rueda, Spania

Varenr.: 5334001

Kr 138,40

85 poeng

Dyp strågul, fantastisk utviklet på duft, overmoden litchi og aprikos, sur lie-karakter med litt kremete smak, avslutter knastørt med litt fedme, fenomenalt interessant vin. Finish med lime og sitron, og helt ren. Men den er utviklet, ja. BU. Drikk: Nå. Temp: 5-7.

Terningkast: 6

Rueda, Spania

Varenr.: 9212901

Kr 138,-

83 poeng

Kjempebra for kvaliteten, vinmarkene ligger på 800 meter over havet, litt tropisk på frukten, men mest fersken og litt litchi, overmodne stikkelsbær, oljete, rund, fyldig. Flott vin med spesiell stil. Økologisk vin. BU. Drikk: Nå. Temp: 5-7.

Terningkast: 6

Rueda, Spania

Varenr.: 5334401

Kr 229,90

87 poeng

Toppvinen fra Rueda. Flott lukt av syltet sitronskall, også utviklet, moden sitron i smak. Laget på over 100 år gamle vinstokker. Litt utviklet også, fint balansert, «som en fiolin som spiller helt rent,», sa Elisa. Slank, presis, rik på sitt vis. Krydret, Strammer seg opp i glasset. BU. Drikk: Nå. Temp: 5-7.

Terningkast: 6

Rueda, Spania

Varenr.: 9931101

Kr 168,-

83 poeng

Lys strågul, svakt aromatisk, med et kjølig smaksbilde, litt avocado og hasselnøtter, deilig smaksbilde, gjør akkurat det den skal gjøre. Litt grønne, men modne, stikkelsbær også uten at det slår så veldig igjennom. Kiwi i finish. BU. Drikk: Nå. Temp: 5-7.

Terningkast: 6-

Rueda, Spania

Varenr.: 9419801

Kr 134,20

82 poeng

Miks av gule epler, mineraler på smak, eple og sitrusaktig, uten de grønne tonene man ofte finner i andre Verdejo-viner. Har lagret 5 måneder på bunnfallet, og det gir en litt kremete smak, men tar kanskje bort noen aromatiske elementer. Men vinen er bra, den. Frisk, god lengde, litt krydder i finish. BU. Drikk: Nå. Temp: 5-7.

Terningkast: 5

Rueda, Spania

Varenr.: 1242001

Kr 109,90

81 poeng

Strågul, korrekt Verdejo-smak med artisjokk, grønne urter, litt krydder, kjølige bæraromaer, i smaken middels konsentrert, litt stikkelsbær. Men hovedkonklusjonen er en svært rimelig og grei vin som gir deg Verdejo-smaken. BU. Drikk: Nå. Temp: 5-7.

Terningkast: 5+

Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

Godts ukemeny

Siste i Vin

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?