Vintips til høstens lammeretter

29. september 2016Vin
LAMMELÅR TIL FÅRIKÅL: VGs vinekspert gir deg de beste tipsene hvis du skal servere vin til lam. Foto: Sara Johannessen/VG / Produsentene
LAMMELÅR TIL FÅRIKÅL: VGs vinekspert gir deg de beste tipsene hvis du skal servere vin til lam. Foto: Sara Johannessen/VG / Produsentene

Ingenting smaker bedre enn et glass rødvin til lammekjøttet. Med mindre du skal servere fårikål, da er musserende vin det beste alternativet.

Det er nå på høsten at lammekjøttet er på sitt beste. Ettersom det smaksrike lammekjøttet inneholder rikelig med fett passer det utmerket med kraftige rødviner. Tanninene vil da være med å renske opp og balansere smakene i munnen. Klassiske rødvinsvalg er gjerne fra Bordeaux, Rioja eller Toscana.

Personlig er jeg svært svak for rødvin fra Bordeaux. Dette området huser flere av verdens beste rødviner. Ukens eksklusive er hentet fra den utsøkte 2012 årgang og kommer fra toppregionen Saint-Julien. Ettersom vinprisene i Bordeaux har løpt løpsk, kan det være langt mellom de virkelig gode kjøpene.

Da er det godt å vite at det også utenfor Bordeaux lages ypperlig rødvin. Se gjerne nærmere på ukes rødvin som er produsert i Bergerac i vest-Frankrike. Du finner også en spennende rødvin fra Libanon som vil passe utsøkt til Lises harissa-baserte lammerett.

Fårikål er definitivt blant høstens høydepunkter og musserende vin er helt klart det beste vinalternativet. Ukens anbefalte vin til fårikål er hentet fra Burgund i Frankrike og en klassisk Crémant. Friskheten og de toastpregede aromaene gjør at musserende vin passer utsøkt sammen med fårikål. Har du lyst til å gjøre ekstra stas på fårikålen kan du naturligvis oppgradere til Champagne. Nyt høsten!

Ukens kupp

Poggio Tempesta Chianti 2015

5462401. Bestillingsutvalget
Pris: Kr. 129,90
Poeng: 82
Land/region: Italia, Toscana

Terningkast 5

Sjarmerende rødvin fra Toscanas vakre vinmarker. Dufter av moreller, røde bær, krydder og hint av urter. Oppleves rund og delikat i munnen. Fast morellpreget avslutning.

Anbefalt serveringstemperatur 16 til 18 grader. Ingen lagringsvin.

Prøv til urtestekte lammekoteletter eller server den til hjemmelagde lammekjøttboller.

Ukens ekstra

Bocquet Crémant de Bourgogne Brut

334401. Basisutvalget, kategori 3

Pris: Kr. 144,90

Poeng: 81

Land/region: Frankrike, Burgund

Terningkast 5

Dufter av sitrus, grønne epler og toast. Oppleves som frisk og syrlig i munnen. Tørr sitruspreget avslutning.

Anbefalt serverings temperatur åtte til ti grader. Ingen lagringsvin.

Anvendelig musserende, absolutt et godt valg til hjemmelaget fårikål!

Ukens utvalgte

Domaine des Bertranoux Pécharmant 2012

5308401. Basisutvalget, kategori 5

Pris: Kr. 195,-

Poeng: 86

Land/region: Frankrike, Bergerac

Terningkast 6

Denne rødvinen er fremstilt av druesortene Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon og Malbec. Dufter av solbær, plomme, krydder og fat. Rik og konsentrert i munnen med tydelige tanniner.

Anbefalt serveringstemperatur 15 til 17 grader. Smaker utsøkt nå, men kan lagres i minst ti år til.

Server den til lammeskank eller langtidskokt lammeknoke.

Ukens nyhet

Château Musar Aana 2013

5400601. Bestillingsutvalget

Pris: Kr. 229,-

Poeng: 85

Land/region: Libanon, Bekaa Valley

Terningkast 5

Château Musar Aana er en spesiallansering fra dette anerkjente vinhuset som holder til i Libanon. Dufter av mørke bær, tørkede frukter, krydder, lær og hint av mørk sjokolade. Oppleves som intens og delikat i munnen.

Anbefalt serveringstemperatur 16 til 18 grader. Ingen lagringsvin.

Nytes til Lises harissa-baserte lammerett eller prøv til helstekt lammelår servert med couscous salat.

Ukens rødvin

Marques de Murrieta Ygay Reserva 2012

360901. Basisutvalget, kategori 5

Pris: Kr. 189,90

Poeng: 86

Land, region: Spania, Rioja

Terningkast 6

Marques de Murrieta har i en årrekke vært blant Riojas beste vineiendommer. Ygay Reserva utgaven fra 2012 skuffer definitivt ikke. Dufter av bjørnebær, krydder, vanilje, lær og hint av kokos. Oppleves rund og fyldig i munnen samtidig som den har god struktur. Faste tanniner. Lang sval avslutning.

Anbefalt serveringstemperatur 16 til 18 grader. Smaker utsøkt nå, men kan fint lagres i ti til femten år til.

Prøv til lammelår tilsmakt hvitløk og friske urter, ytrefilet av okse eller kalv.

Ukens eksklusive

Château Talbot 2012

1947601. Bestillingsutvalget

Pris: Kr. 689,-

Poeng: 91

Land/region: Frankrike, Bordeaux, Saint-Julien

Terningkast 6

I Saint-Julien ligger vinslottene som perler på en snor. Château Talbot leverer alltid førsteklasses rødvin, og 2012-årgangen kommer til å bli en referanseårgang i Bordeaux. Dufter av solbær, våt jord, sedertre, tobakk og krydder. Oppleves som svært rik og intens i munnen. Lang fast avslutning.

Anbefalt serveringstemperatur 16 til 18 grader. Smaker utsøkt nå, men blir trolig enda bedre etter ti år i kjelleren. Kan forøvrig lagres i flere tiår.

Nyt den til ytrefilet av lam, indrefilet av okse eller andebryst.

Publisert: 29.09.2016 kl. 15:26
Oppdatert: 29.09.2016 kl. 18:46


Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Vin

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?