Ekspertene forteller: Dette er sommerens vintrender

VÆRET BESTEMMER: Sol og varme trekker oss mot lyse og lettere viner, som hvitvin og rosévin. Foto: Shutterstock
VÆRET BESTEMMER: Sol og varme trekker oss mot lyse og lettere viner, som hvitvin og rosévin. Foto: Shutterstock
Sara Berge Holmberg
Sara Berge Holmberg

Lyst, lett og alkoholfritt er stikkordene som skiller seg ut.

I fjor sommer var det en rekordøkning i salg av rosévin.

– Det har trolig vært tidenes økning, fortalte kommunikasjonssjef i Vinmonopolet, Jens Nordahl, da.

Sammenligner vi årets vår- og sommersalg med fjorårets, vil det se ut som det er stor nedgang for de lyse kategoriene – hvitvin og rosévin. Vinsalget er nemlig svært knyttet til én ting; været.

– Sommersalget er annerledes enn resten av året, det styres veldig av været. Hvitvin utgjør en mye større andel, og rosé spesielt. Jo varmere det er, jo høyere andel selges av de lette og lyse vinene. En underliggende trend er at rød går ned, og rosé, hvit og alkoholfritt går opp, forteller pressekontakt i Vinmonopolet, Hege-Lill Hagen Asp om sommerens vintrender.

Så selv om salget av rosé og hvitvin ser ut til å ha en nedgang, er det likevel en underliggende vekst av kategoriene.

– Det er bare at vi sammenligner med den ekstreme sommervarmen og veksten i fjor, forteller Hagen Asp.

Andre kategorier med en jevn vekst over de siste årene er musserende viner.

– Vi drikker veldig mye mer musserende, det har hatt en eksplosiv økning siden 2000, forteller VGs vinekspert Edvard Skramstad.

Han jobber til daglig som restaurantsjef på michelin-restauranten Statholdergaarden og Statholderens Mat & vinkjeller.

Hovedgrunnen kan være at det er mange rimelige alternativer, ifølge Skramstad. Musserende viner som prosecco og cava er mer tilgjengelig nå enn tidligere.

– Alt av bobler er mindre avhengig av været, folk vil også ha bobler når det er kaldt, sier Hagen Asp.

– Nordmenn er glad i bobler om dagen, legger hun til.

Det gjelder også de alkoholfrie produktene.

Det er prosecco som er mest populær blant de musserende. Men det er ikke bare musserende vin som er blitt mer i vinden. Også øl og sider har hatt en salgsøkning – spesielt norsk sider.

– Vi kan henge dette på lyst og lett-trenden også. Øl og sider er lettere, og kortreist er i vinden, forklarer Hagen Asp.

Artikkelen fortsetter under bildet

LYST OG LETT: Ekspertene forteller at trenden med lyse og lette viner hører sammen med helsetrenden om å spise sunnere. Foto: Line Møller/VG
LYST OG LETT: Ekspertene forteller at trenden med lyse og lette viner hører sammen med helsetrenden om å spise sunnere. Foto: Line Møller/VG

En annen fortsettende trend er økende salg av franske viner.

– Det har det vært en god stund, sier Hagen Asp, og legger til:

– Det er mindre alkoholholdige viner, på grunn av et svalere klima. Også rødviner fra Italia er populært, men særlig fra områdene i nord. Igjen, der er det litt kaldere.

Det kjøligere klimaet fører til mindre sukker i druene, som igjen fører til lavere alkoholprosent.

Hagen Asp ser på dette som en del av en fortsettende helsetrend.

Edvard Skramstad trekker frem klassikeren Chablis som ekstra aktuell på sommeren. I tillegg trekker han frem hvitviner fra Galicia i Spania som spesielt interessante.

– Lyse og lette viner, og at vi vender oss til klassiske viner, er gjerne trender om sommeren. Og vi kommer ikke utenom rosévin, sier han.

Rosévin, som Skramstad kaller sommerdrikker nummer én, har fått et «eventyrlig utvalg» i Norge.

– Det er mange druesorter og regioner å utforske – et eget univers å utforske i seg selv, sier han.

Spesielt svak er han selv for rosévin av Pinot Noir-druen, og Nebbiolo-druen har vært en hot trend for nordmenn de siste årene.

Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

Godts ukemeny

Siste i Vin

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?