Ukens vintips: Italias svar på Champagne
Italias beste musserende viner går under navnet Franciacorta, og produseres i Lombardia.
Edvard Skramstad har bakgrunn som servitør, vinkelner og restaurantsjef. Jobber til daglig som restaurantsjef på Statholdergaarden og Statsholderens Mat & vinkjeller.
Lombardia-regionen er kjent som Italias økonomiske lokomotiv. Området står for om lag en femtedel av landets bruttonasjonalprodukt.
Da er det på sin plass at restaurantene i Milano kan servere musserende vin av topp kvalitet fra nærområdet. Den moderne produksjonen av Franciacorta startet så smått på begynnelsen av 60-tallet. Vinen ble raskt en hit i Milanos pulserende uteliv før den spredde seg til resten av verden.
Vinproduksjonen følger de samme prinsippene som i Champagne-regionen i Frankrike. I dagens spalte kan du bli bedre kjent med tre av områdets viner. Du finner også et par viner som ikke er musserende i dagens tekst.
God smaking!
Ukens kupp
Domaine Horgelus Colombard Sauvignon 2018
Pris: Kr 119,90
Terningkast 6
Frisk, tørr og aromatisk hvitvin fremstilt av druesortene Colombard og Sauvignon Blanc. Dufter av eple, stikkelsbær og lime. Oppleves syrlig og fruktig i munnen, frisk og ren i stilen. Tørr. Anbefalt serveringstemperatur seks til åtte grader. Ingen lagringsvin. Anvendelig hvitvin. Prøv til hvitvinsdampede blåskjell eller grillet makrell anrettet med en frisk agurksalat.
Ukens utvalgte
Lisini San Biagio Rosso 2016
Pris: Kr 259,90
Terningkast 6
Dette er en herlig Sangiovese-basert rødvin fra Toscana. Dufter av moreller, våt jord og urter. Oppleves rund og delikat i munnen, samtidig som vinen har godt med syrlighet og tydelige tanniner. Lang fast avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 16 til 18 grader. Smaker utsøkt nå, men kan fint ligge i minst ti år. Server til grillet entrecôte av kalv eller okse.
Ukens Nyhet
Barone Pizzini Franciacorta Rosé Extra Brut 2015
Pris: Kr 249,90
Terningkast 4
Skarp og syrlig musserende rosévin. Dufter av rips, plomme og toast. Oppleves syrlig og frisk i munnen. Tørr. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker godt nå, men kan fint lagres i ti år. Litt skuffende at vinmonopolet velger en slik Franciacorta på basisutvalget. Det finnes mange bedre kjøp enn dette. Serveres gjerne til grillet rød fisk eller alene som aperitiff.
Ukens Rosé
Abrami Franciacorta Biologico rosé
Pris: Kr 239,90
Terningkast 5
Elegant musserende som dufter av plomme, sitron, rips, bringebær og mandel. Oppleves frisk og ren i munnen med flott syrlighet. Tørr sitruspreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker best i ung alder, men kan lagres inntil fem år. Anvendelig musserende. Prøv til grillet ørret eller hvitløksstekte bruschetta med tomat og basilikum.
Ukens eksklusive
Bellavista Franciacorta Alma Cuvée Brut
Pris: Kr 300,00
Terningkast 6
Vinhuset Bellavista tilhører eliten av Franciacorta-prosentene. Denne utgaven av Alma Cuvée Brut skuffer definitivt ikke. Vinen dufter av sitrus, grønne epler, mineraler, mandel og toast. Oppleves slank og elegant i munnen med fremragende syrlighet gjennom hele smakskurven. Delikate bobler. Lang tørr avslutning. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker utsøkt nå, men kan fint lagres i ti år til. Enger seg ypperlig sammen med fingermaten eller servert til et rikholdig skalldyrsfat.
----------------------
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinenes kvalitet sett bort ifra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: En ekstremt dårlig vin.
60 – 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin.
70 – 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin.
80 – 89: God til meget god vin.
90 – 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste.
96 – 100: En perfekt vin.
Publisert: 14.06.2019 kl. 09:33
Premisser for VGs vinanmeldelser
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: en ekstremt dårlig vin
60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin
70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin
80 – 89: god til meget god vin
90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste
96 – 100: en perfekt vin
Lag deg en gratis konto