Til hovedinnhold

Ukens vintips: Robert Parker trapper ned

19. juli 2019Vin
SEKSERVIN: Disse to vinene får terningkast 6 av Edvard Skramstad i denne ukens vintips. Du finner link til oppskriften på grillspydet lenger ned i saken. Foto: Sara Johannessen Meek/VG/Produsentene
SEKSERVIN: Disse to vinene får terningkast 6 av Edvard Skramstad i denne ukens vintips. Du finner link til oppskriften på grillspydet lenger ned i saken. Foto: Sara Johannessen Meek/VG/Produsentene
AvEdvard SkramstadogFoto: Produsentene

Siste offisielle 100-poenger gitt av Parker.

Edvard Skramstad har bakgrunn som servitør, vinkelner og restaurantsjef. Har tidligere vært restaurantsjef på Grand Hotel og vinekspert på TV Norge. Jobber til daglig som restaurantsjef på Statholdergaarden og Statholderens Mat & vinkjeller.

Vinguru Robert Parker er både elsket og hatet, nå gir han seg som vinanmelder i en alder av 71 år. Det hele startet i 1978 da den tidligere jusstudenten og bankmannen, Robert M. Parker Jr. grunnla «The Baltimore-Washington Wine Advocate», senere omdøpt til kun «The Wine Advocate». Tidsskriftet fikk sitt store gjennombrudd da Parker spådde at 1982-årgangen ville bli legendarisk i Bordeaux.

Hans bøker, nyhetsbrev og magasiner har blitt lest av millioner av lesere verden over. Hans poengsystem som strekker seg fra 50–100 poeng er den skalaen vi i VG forholder oss til når vi vurderer vinens kvalitet. På sitt beste er han presis, usnobbete og underholdende. Det blir spennende å se hvilke stemmer som vil fylle tomrommet nå som Parker abdiserer.

Ukens kupp

Matua Marlborough Sauvignon Blanc 2018

Pris: Kr 134,90

Terningkast 5

Poeng 81

4408001, Basisutvalget, kategori 6, Land/region: New Zealand, Marlborough
4408001, Basisutvalget, kategori 6, Land/region: New Zealand, Marlborough

Grønn og frisk hvitvin fremstilt av Sauvignon Blanc-druen. Dufter av lime, stikkelsbær og hint av brennesle. Oppleves som svært frisk og aromatisk i munnen. God syrlighet. Tørr limepreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 8 til 10 grader. Disse hvitvinene smaker best i ung alder. Server den til en grønn avokadosalat eller dampende grønne asparges.

Ukens utvalgte

Seresin MOMO Pinot Noir 2017

Pris: Kr 199,90

Terningkast 6

Poeng 85

1097101, Bestillingsutvalget, Land/region: New Zealand, Marlborough
1097101, Bestillingsutvalget, Land/region: New Zealand, Marlborough

Økologisk rødvin fremstilt av Pinot Noir druen. Dufter av plomme, granateple, krydder og hint av urter. Oppleves som sval og syrlig i munnen, god fruktighet og moderate tanniner. Fast og fruktig avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Smaker utmerket nå, kan lagres i opptil syv år til. Den fruktige og lette stilen gjør dette til en ypperlig sommervin. Server den til grillet landkylling eller prøv den til grillede sommerkoteletter av svin.

Ukens dessertvin

Allram Gelber Muskateller Beerenauslese 2017

Pris: Kr 219,90 (37,50 cl)

Terningkast 5

Poeng 88

10813402. Bestillingsutvalget, Land/region: Østerrike, Niederösterreich
10813402. Bestillingsutvalget, Land/region: Østerrike, Niederösterreich

Søt og intens halvflaske med dessertvin fra Weingut Allram. Dette er en beerenauslese fremstilt av Muskateller-druen. Vinen dufter av aprikos, sitrus, appelsinmarmelade, søte bakverk og hint av karamell. Oppleves som søt og ren i munnen, flott sødme og god syrlighet gjennom hele smakskurven. Lang søt avslutning. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker ypperlig nå, kan fint lagres i ti år til. Server den til en hjemmelaget kransekake, multekrem servert i søte terteskjell eller karamellpudding.

Ukens Nyhet

Patamar 2018

Pris: Kr 139,90

Terningkast 5

Poeng 80

11038401, Basisutvalget, kategori 4, Land, region: Portugal, Douro
11038401, Basisutvalget, kategori 4, Land, region: Portugal, Douro

Klassisk rødvin fra Douro fremstilt av de lokale druesortene Tinta Barroca, Touriga Nacional og Tinta Roriz. Dufter av bjørnebær, krydder, urter og hint av kokos. Oppleves som mørk og fruktig i munnen. Varm og noe krydret avslutning. Ingen lagringsvin. Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Server den til hjemmelagde grillspidd eller hamburgere.

Ukens eksklusive

Vega Sicilia Valbuena 5° 2014

Pris: Kr 1099,90

Terningkast 6

Poeng 92

4348701, Bestillingsutvalget, Land/region: Spania, Castilla y León, Ribera del Duero
4348701, Bestillingsutvalget, Land/region: Spania, Castilla y León, Ribera del Duero

Vega Sicilia-eiendommen i Ribera del Duero fremstiller vin i den ypperste verdensklasse. Personlig har jeg stor sans for deres Valbuena 5°. Disse vinene er ofte mer tilgjengelige sammenlignet med Unico-vinene. 2014-årgangen skuffer definitivt ikke. Vinen dufter av solbær, plomme, våt jord, krydder og toast. Oppleves som fast og delikat i munnen, samtidig som den er kompleks og konsentrert. Flott syrlighet og godt integrerte tanniner. Lang fast avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 16 til 18 grader. Smaker utsøkt nå, kan fint lagres i ti år til. Server den til indrefilet av okse eller helstekt lammelår.

----------------------------

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinenes kvalitet sett bort ifra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: En ekstremt dårlig vin.
60 – 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin.
70 – 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin.
80 – 89: God til meget god vin.
90 – 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste.
96 – 100: En perfekt vin.

Publisert: 19.07.2019 kl. 09:58


Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Vin

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?