Ukens vintips: Robert Parker trapper ned
Siste offisielle 100-poenger gitt av Parker.
Edvard Skramstad har bakgrunn som servitør, vinkelner og restaurantsjef. Har tidligere vært restaurantsjef på Grand Hotel og vinekspert på TV Norge. Jobber til daglig som restaurantsjef på Statholdergaarden og Statholderens Mat & vinkjeller.
Vinguru Robert Parker er både elsket og hatet, nå gir han seg som vinanmelder i en alder av 71 år. Det hele startet i 1978 da den tidligere jusstudenten og bankmannen, Robert M. Parker Jr. grunnla «The Baltimore-Washington Wine Advocate», senere omdøpt til kun «The Wine Advocate». Tidsskriftet fikk sitt store gjennombrudd da Parker spådde at 1982-årgangen ville bli legendarisk i Bordeaux.
Hans bøker, nyhetsbrev og magasiner har blitt lest av millioner av lesere verden over. Hans poengsystem som strekker seg fra 50–100 poeng er den skalaen vi i VG forholder oss til når vi vurderer vinens kvalitet. På sitt beste er han presis, usnobbete og underholdende. Det blir spennende å se hvilke stemmer som vil fylle tomrommet nå som Parker abdiserer.
Ukens kupp
Matua Marlborough Sauvignon Blanc 2018
Pris: Kr 134,90
Terningkast 5
Poeng 81
Grønn og frisk hvitvin fremstilt av Sauvignon Blanc-druen. Dufter av lime, stikkelsbær og hint av brennesle. Oppleves som svært frisk og aromatisk i munnen. God syrlighet. Tørr limepreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 8 til 10 grader. Disse hvitvinene smaker best i ung alder. Server den til en grønn avokadosalat eller dampende grønne asparges.
Ukens utvalgte
Seresin MOMO Pinot Noir 2017
Pris: Kr 199,90
Terningkast 6
Poeng 85
Økologisk rødvin fremstilt av Pinot Noir druen. Dufter av plomme, granateple, krydder og hint av urter. Oppleves som sval og syrlig i munnen, god fruktighet og moderate tanniner. Fast og fruktig avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Smaker utmerket nå, kan lagres i opptil syv år til. Den fruktige og lette stilen gjør dette til en ypperlig sommervin. Server den til grillet landkylling eller prøv den til grillede sommerkoteletter av svin.
Ukens dessertvin
Allram Gelber Muskateller Beerenauslese 2017
Pris: Kr 219,90 (37,50 cl)
Terningkast 5
Poeng 88
Søt og intens halvflaske med dessertvin fra Weingut Allram. Dette er en beerenauslese fremstilt av Muskateller-druen. Vinen dufter av aprikos, sitrus, appelsinmarmelade, søte bakverk og hint av karamell. Oppleves som søt og ren i munnen, flott sødme og god syrlighet gjennom hele smakskurven. Lang søt avslutning. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker ypperlig nå, kan fint lagres i ti år til. Server den til en hjemmelaget kransekake, multekrem servert i søte terteskjell eller karamellpudding.
Ukens Nyhet
Patamar 2018
Pris: Kr 139,90
Terningkast 5
Poeng 80
Klassisk rødvin fra Douro fremstilt av de lokale druesortene Tinta Barroca, Touriga Nacional og Tinta Roriz. Dufter av bjørnebær, krydder, urter og hint av kokos. Oppleves som mørk og fruktig i munnen. Varm og noe krydret avslutning. Ingen lagringsvin. Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Server den til hjemmelagde grillspidd eller hamburgere.
Ukens eksklusive
Vega Sicilia Valbuena 5° 2014
Pris: Kr 1099,90
Terningkast 6
Poeng 92
Vega Sicilia-eiendommen i Ribera del Duero fremstiller vin i den ypperste verdensklasse. Personlig har jeg stor sans for deres Valbuena 5°. Disse vinene er ofte mer tilgjengelige sammenlignet med Unico-vinene. 2014-årgangen skuffer definitivt ikke. Vinen dufter av solbær, plomme, våt jord, krydder og toast. Oppleves som fast og delikat i munnen, samtidig som den er kompleks og konsentrert. Flott syrlighet og godt integrerte tanniner. Lang fast avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 16 til 18 grader. Smaker utsøkt nå, kan fint lagres i ti år til. Server den til indrefilet av okse eller helstekt lammelår.
----------------------------
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinenes kvalitet sett bort ifra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: En ekstremt dårlig vin.
60 – 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin.
70 – 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin.
80 – 89: God til meget god vin.
90 – 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste.
96 – 100: En perfekt vin.
Publisert: 19.07.2019 kl. 09:58
Premisser for VGs vinanmeldelser
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: en ekstremt dårlig vin
60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin
70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin
80 – 89: god til meget god vin
90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste
96 – 100: en perfekt vin
Lag deg en gratis konto