Til hovedinnhold

De beste boblene til 17. mai du får kjøpt nå

13. mai 2015Vin
SPRUDLENDE 17. MAI: Enten du starter dagen med champagnefrokost eller skal nyte ett glass for å feire nasjonaldagen, kan du velge mellom forskjellige bobler etter smak og lommebok. Foto: Produsentene/Sara Johannessen/VG
SPRUDLENDE 17. MAI: Enten du starter dagen med champagnefrokost eller skal nyte ett glass for å feire nasjonaldagen, kan du velge mellom forskjellige bobler etter smak og lommebok. Foto: Produsentene/Sara Johannessen/VG

Har du planer om å sprette champagnekorken på nasjonaldagen? Her får du tips til god musserende vin, enten du foretrekker prosecco, cava, champagne eller crémant.

17. mai har både barn og voksne mye å se frem til. Personlig gleder jeg meg like mye til champagneglasset som sønnen min drømmer om is-maraton.

Champagne er ikke det eneste alternativet når du skal velge sprudlende vin. Foretrekker du friske og fruktige bobler, er vinene som betegnes prosecco et godt og rimelig valg. Spansk cava eller fransk crémant er heller ikke å forakte.

Velger du fra øverste hylle, er champagne det beste alternativet. Den kan nytes til en rekke forskjellige retter og smaker fortreffelig på våren. Akkurat nå bugner det av årgangschampagne på vinmonopolet, og i mai ble det lansert flere spennende varianter fra den ypperlige 2008-årgangen.

Ukens nyhet Simat-Moreau er etter min mening det aller beste kjøpet. Er du derimot på jakt etter en klassisk champagne av typen nonvintage, har jeg plukket ut standardchampagnen til produsenten Louis Roederer. Her blir du introdusert for en tidløs champagne som står godt til de fleste anledninger.

God feiring!

Ukens kupp

Le Contesse Prosecco Organic Brut

2201301
Basisutvalget, kategori 6 Pris. Kr. 124,90,-
Terningkast: 5
Poeng 80
Land/region: Italia, Veneto

Klassisk Prosecco som dufter av friske epler, pære og sitron. Oppleves som ren og frisk i munnen samtidig som den har god fruktighet. Tørr mot halvtørr.

Anbefalt serveringstemperatur seks til åtte grader. Smaker best ung.

Passer utmerket til lett fingermat. Prøv til spekeskinke med honningmelon, crostines med laks eller aioli.

Ukens cava

Grans Moments Cava Rosé

9889801
Bestillingsutvalget
Pris. 129,-

Terningkast: 5
Poeng 81
Land/region: Spania, Catalonia

En god rosé kan gjerne være sprudlende som denne lakserosa Cavaen. Dufter av rips, solbær, sitrus og hint av toast. Oppleves som fruktig og frisk i munnen. Tørr sitruspreget avslutning.

Anbefalt serveringstemperatur seks til åtte grader. Ingen lagringsvin.

Nytes til grillet laks, ovnsbakt ishavsrøye eller tapasbordet.

Ukens Crémant

Ligier Crémant de Jura Blanc de Blancs Brut

2197401
Basisutvalget, kategori 4
Pris. Kr. 169,60

Terningkast: 6
Poeng 83
Land/region: Frankrike, Jura

Flott musserende fra vinregionen Jura. Dufter av sitrus, kalk, mineraler og sjø, og er ikke helt ulik en Chablis på lukt. Oppleves frisk og kjøl1ig i munnen. Tørr.

Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker best ung. Server til ristet ørret, dampende blåskjell eller skalldyrsuppe.

Ukens nyhet

Simat-Moreau Grand Cru Cuvee des Crayères millésime 2008

2231001 Basisutvalget, kategori 9
Pris: Kr. 369,90

Terningkast: 6
Poeng 89
Land/region: Frankrike, Champagne

Utmerket årgangschampagne som dufter av sjø, mineraler, nøtter, grønne epler og sitrus. Oppleves svært frisk og konsentrert i munnen. Elegante bobler. Lang tørr avslutning.

Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker godt nå, men kan lagres videre i ti til femten år.

Prøv til grillede kamskjell, skalldyrsuppe eller ovnsbakt kveite.

Ukens eksklusive

Louis Roederer Brut Premier

6200801
Basisutvalget, kategori 6
Pris: Kr. 399,90,-

Terningkast: 6
Poeng 89
Land/region: Frankrike, Champagne
Champagnehuset Louis Roederer sin standard Champagne er alltid elegant og mineralsk i stilen. Dufter av sitrus, mineraler, toast og våt stein. Oppleves som ren, fyldig og balansert. Svært behagelige bobler. Lang tørr avslutning.

Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker best ung, men kan lagres videre. Anvendelig champagne.

Passer ypperlig til koldtbordet, alternativt prøv til ristet breiflabb eller ovnsbakt landkylling.

Publisert: 13.05.2015 kl. 11:52
Oppdatert: 16.05.2015 kl. 12:35


Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Vin

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?