Ukens vintips: Vårens fristelser
Vinspalten byr på søtvin, hvitvin, rosévin og Champagne denne uken.
Edvard Skramstad har bakgrunn som servitør, vinkelner og restaurantsjef. Jobber til daglig som restaurantsjef på Statholdergaarden og Statholderens Mat & vinkjeller.
Med 17. mai i horisonten er det naturligvis høyaktuelt med desserter og kaker. I dagens matspalte finner du en rekke lekre kakeoppskrifter. Den vakre vinregionen Piemonte i Nord-Italia er kanskje mest kjent for sine rødviner, men området produserer også ypperlige søtviner. Mest utbredt er de søte og friske søtvinene som går under navnet Moscato d'Asti. Dette er alkoholsvake dessertviner som egner seg ypperlig til iskrem og fruktdesserter. Fetteren til Moscato d'Asti går under navnet Brachetto d´Acqui. Denne er rød i fargen og oppleves som regel som perlende og søt i munnen. De søte variantene av Brachetto harmonerer ypperlig sammen med kaker med innslag av røde bær.
Jeg har også innlemmet en hvitvin fra Tyskland, en spennende rosévin og en klassisk Champagne i dagens spalte. Nyt våren!
Saracco Moscato d'Asti 2019
Pris: Kr. 129,90
Terningkast 6
Ypperlig søtvin, rett og slett et paradeeksempel på hvordan en Moscato d'Asti skal smake. Dufter av sitrus, grønne druer og hint av blomster. Oppleves som søt, frisk og perlende i munnen. Søt og fruktig avslutning. Anbefalt serveringstemperatur seks til åtte grader. Ingen lagringsvin. Smaker utmerket til jordbær og vaniljeis eller prøv den til sitronsorbet.
Pizzorni Sognorosso Brachetto d´Acqui 2019
Pris: Kr. 149,90
Terningkast 5
Har du enda ikke opplevd et glass temperert Bracchetto sammen med en bringebær dessert så er det sannelig på tide. Her har du en klassisk variant som dufter av bringebær, sitrus og hint av minte. Delikat, perlende og frisk i munnen. Søt og fruktig avslutning. Anbefalt serveringstemperatur seks til åtte grader. Ingen lagringsvin. Prøv denne søtvinen til dagens pavlovaoppskrift.
La Croix des Roses Tavel 2019
Pris: Kr. 177,50
Terningkast 5
Saftig og mørk rosévin som er fremstilt like ved den lille byen Tavel som ligger langs Rhône-elven. Dufter av friske mørke bær, sitrus og hint av urter. Oppleves som saftig og stram i munnen. God fruktighet og friskhet igjennom hele smakskurven. Tørr. Anbefal serveringstemperatur åtte til ti grader. Prøv den til grillet laks anrettet med hvitløksbakte rotgrønnsaker.
Battenfeld-Spanier Hohen-Sülzen Riesling 2018
Pris: Kr. 219,90
Terningkast 5
Rheinhessen-regionen i Tyskland fremstiller en rekke utsøkte viner av Rieslingdruen. Dette er absolutt et hederlig eksempel. Dufter av sitrus, fersken, mineraler og hint av gule plommer. Oppleves som frisk og mineralsk i munnen. Tørr, frisk avslutning. Smaker utmerket nå, men kan fint lagres i ti år til. Prøv den til sushi eller server den til en smaksrik grønnsakswok.
Deutz Brut Classic
Pris: Kr. 449,90
Terningkast 6
Med 17. mai rett rundt hjørnet er Champagne høyaktuelt. Dette er en utsøkt variant fra Champagnehuset Deutz. Dufter av grønne epler, sitrus, mineraler og nøtter. Syrlig og ren Champagne med en fremragende mineralitet igjennom hele smakskurven. Lang tørr avslutning. Server den til ristet gjørs med en blåskjellbasert saus eller prøv den til ovnsbakt kveite.
Flere 17.mai-oppskrifter finner du her:
------------
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinenes kvalitet sett bort ifra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: En ekstremt dårlig vin.
60 – 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin.
70 – 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin.
80 – 89: God til meget god vin.
90 – 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste.
96 – 100: En perfekt vin.
Premisser for VGs vinanmeldelser
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: en ekstremt dårlig vin
60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin
70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin
80 – 89: god til meget god vin
90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste
96 – 100: en perfekt vin