Ukens vintips: Tidløse viner

29. mars 2019Vin
RØDT OG HVITT: Både to rødviner og en hvitvin får en sekser i denne ukens vintips. Foto: Sara Johannessen/VG/Produsentene
RØDT OG HVITT: Både to rødviner og en hvitvin får en sekser i denne ukens vintips. Foto: Sara Johannessen/VG/Produsentene

Noen ganger trenger vi å vende tilbake til det klassiske.

Verden beveger seg i et forrykende tempo. Nye restauranter, kafeer, vinbarer og hoteller dukker stadig vekk opp i bybildet. Fremtidsrettede konsepter og butikklokaler som pusses opp hvert femte år har blitt normalen. Da er det godt å vite at det finnes noen dufter og smaker som er uforanderlige.

Av og til trenger vi å lukke øynene og bare nyte en god rødvin fra Barolo. Eller hva med følelsen av å stikke nesen ned i et vinglass med Chablis, hvor havets aromaer flommer inn gjennom nesen. Vissheten om at et glass Chablis harmonerer fantastisk med havets delikatesser er ubestridelig. Nedenfor presenterer jeg fem klassiske viner som alle kommer med skreddersydde serveringsanbefalinger.

Ukens kupp

Acham-Magín Riesling Trocken 2018

Terningkast 5

Pris: Kr. 139,90

Poeng: 81, 6865401Bestillingsutvalget, Land/region: Tyskland, Pfalz
Poeng: 81, 6865401Bestillingsutvalget, Land/region: Tyskland, Pfalz

Ren og frisk Riesling fra Pfalz i Tyskland. Dufter av sitrus, fersken og hint av blomster. Oppleves syrlig og ren i munnen med fin fruktighet gjennom hele smakskurven. Tørr sitruspreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Ingen lagringsvin. Nytes gjerne til sushi eller ovnsbakt hellefisk.

Ukens Rosé

Domaine la Fouquette Rosée d'Aurore 2018

Terningkast 5

Pris: Kr. 179,90

10790501 Basisutvalget, kategori 6, Poeng: 82,  Land/region: Frankrike, Provence, Côte de Provence
10790501 Basisutvalget, kategori 6, Poeng: 82, Land/region: Frankrike, Provence, Côte de Provence

Et glass rosévin fra Provence går aldri av moten. Dette er en økologisk variant fremstilt av druene Cinsault, Grenache og Rolle. Dufter av mørke bær, sitron og rips. Oppleves syrlig, frisk og fruktig i munnen. Tørr sitruspreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker best ung. Anvendelig rosévin. Prøv til ristet laks eller ørret.

Ukens Chablis

Domaine Vocoret Chablis 2017

Terningkast 6

Pris: Kr. 210,10

3456601 Bestillingsutvalget, Poeng: 85, Land/region: Frankrike, Burgund, Chablis
3456601 Bestillingsutvalget, Poeng: 85, Land/region: Frankrike, Burgund, Chablis

Jordsmonnet i Chablis består av fossile skalldyr fra juratiden. Kanskje er det nettopp derfor at en god Chablis ofte dufter av hav? Denne dufter av sjø, grønne epler, sitron og mineraler. Oppleves som stram og frisk i munnen med flott syrlighet gjennom hele smakskurven. Lang tørr avslutning. Anbefalt serveringstemperatur ti til tolv grader. Kan fint lagres i ti år til. Server til ristet breiflabb med skalldyrsaus eller til et rikholdig skalldyrsfat.

Ukens Nyhet

Niccolò Bernabei La Querce Seconda Chianti Classico 2016 1

Terningkast 6

Pris: Kr. 169,90

10692201 Basisutvalget, kategori 6, Poeng: 84, Land, region: Italia, Toscana, Chianti Classico
10692201 Basisutvalget, kategori 6, Poeng: 84, Land, region: Italia, Toscana, Chianti Classico

Denne vinen var helt klart blant de beste nyhetene som ble lansert i mars på vinmonopolets basisutvalg. Dufter av kirsebær, våt jord og hint av urter. Oppleves frisk og fruktig i munnen, god syrlighet og moderate tanniner. Anbefalt serveringstemperatur 15 til 17 grader. Smaker utsøkt nå, men kan fint ligge i syv år til. Anvendelig rødvin, nytes alene eller sammen med hjemmelaget pizza eller en tomatbasert pastarett.

Ukens eksklusive

Giovanni Viberti Barolo Buon Padre 2013

Terningkast 6

Pris: Kr. 328,90

2097301 Basisutvalget, kategori 6, Poeng: 89, Land/region: Italia, Piemonte
2097301 Basisutvalget, kategori 6, Poeng: 89, Land/region: Italia, Piemonte

Her har du et paradeeksempel på en klassisk rødvin fra Barolo i Piemonte. Dufter av mørke bær, krydder, lær og hint av tjære. Oppleves som rik og robust i munnen. Flott syrlighet kombinert med tydelige tanniner. Lang fast avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16. Smaker ypperlig nå, men vil nok bli enda bedre etter et par år i kjelleren, kan lagres i flere tiår. Server til hvitløksstekt lammelår eller entrecôte av okse.

------------------------------------------------------------------

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 - 59: En ekstremt dårlig vin.

60 - 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin.

70 - 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin.

80 - 89: God til meget god vin.

90 - 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste.

96 - 100: En perfekt vin.

Publisert: 29.03.2019 kl. 13:21


Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Vin

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?