Ukens vintips: Vin til julemenyen
Dette trenger du å vite om vin til julematen.
Edvard Skramstad har bakgrunn som servitør, vinkelner og restaurantsjef. Han jobber til daglig som restaurantsjef på Statholdergaarden og Statholderens Mat & vinkjeller.
Med selveste julaften og romjulen rett rundt hjørnet trenger vi å gå igjennom hvilke viner som passer best til julematen. Friskhet og syrlighet er sentrale egenskaper vi ser etter til flere av julens klassiske retter. Dette gjelder både for hvitvin, rødvin og musserende. Syrligheten er med på å friske opp de fete og salte smakene.
Fruktige, rene og delikate rødviner fremstilt av Pinot Noir- eller Barbera-druen er opplagte kandidater på rødvinsfronten. Dette er viner som vil fungere utmerket både til ribba eller pinnekjøttet. Hvitviner fremstilt av Riesling- eller Grüner Veltliner-druen er også gode kandidater til en rekke av julens delikatesser.
Ønsker du å servere musserende eller Champagne, bør du også se etter friske og rene varianter. Nedenfor finner du fem utvalgte viner som alle kommer med juleinspirerte servering anbefalinger. Husk at Vinmonopolet holder åpent som normalt lille julaften.
Ukens kupp
Rabl Grüner Veltliner 2018
Pris: Kr 134,90
Terningkast 6
Frisk og sjarmerende hvitvin fremstilt av Grüner Veltliner-druen. Dufter av sitrus, fersken og hint av mineraler. Oppleves som frisk og ren i munnen, god syrlighet. Tørr sitruspreget avslutning.
Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Ingen lagringsvin. Anvendelig hvitvin, kan serveres til ribbe eller gravet laks.
Ukens søtvin
Royal Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2013
Pris: Kr 301,90, 50 cl
Terningkast 6
Søtvinene fra Tokaj i Ungarn smaker himmelsk til flere av julens desserter. Denne dufter av aprikos, sitrus, honning og karamelliserte nøtter. Oppleves som søt, feit og intens i munnen samtidig som vinen har den syrligheten den trenger. Søt og fruktig avslutning. Anbefalt serveringstemperatur ti til tolv grader. Smaker godt nå, men kan lagres i opptil ti år til. Server den til multekrem, sitronfromasj med nøttebunn eller hasselnøttmousse.
Ukens rødvin
Lequin-Colin Bourgogne Pinot Noir 2017
Pris: Kr 229,90
Terningkast 6
Klassisk rødvin fra Burgund i Frankrike. Dufter av mørke bær, krydder, våt jord og hint av urter. Oppleves som rund og delikat i munnen, god fruktighet og moderate tanniner. Fast bærpreget avslutning.
Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Smaker utmerket nå, men kan fint lagres i ti år til. Sikker vinner til ribben, alternativt kan den også servers til pinnekjøtt eller kalkun.
Ukens nyhet
Philippe Glavier La Grace d'Hakamiah
Pris: Kr 437,00
Terningkast 5
Frisk og syrlig Champagne fremstilt av Chardonnay-druen. Dufter av sitrus, grønne epler, sjø og mineraler. Oppleves som syrlig og ren i munnen, behagelige bobler. Frisk og ren avslutning. Knusktørr.
Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker nok best i ung alder, kan fint lagres i ti år til. Allsidig Champagne, server den til lutefisken eller prøv den til pinnekjøttet.
Ukens eksklusive
Nudant Puligny-Montrachet Les Charmes 2018
Pris: Kr 448,00
Terningkast 5
De rene og fyldige hvitvinene fra Puligny-Montrachet i Burgund er som skapt til havets delikatesser. Denne dufter av sitrus, gule epler, nøtter og toast. Oppleves som fyldig og ren i munnen, samtidig som vinen har flott syrlighet igjennom hele smakskurven. Lang tørr avslutning.
Anbefalt serveringstemperatur ti til tolv grader. Smaker utmerket nå, kan fint lagres i femten år til. Ypperlig hvitvin til juletorsken, hummer eller piggvar.
-------------
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinenes kvalitet sett bort ifra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: En ekstremt dårlig vin.
60 – 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin.
70 – 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin.
80 – 89: God til meget god vin.
90 – 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste.
96 – 100: En perfekt vin.
På utkikk etter juleinspirasjon? Her finner du oppskriftene på noen av våre juleklassikere:
Publisert: 19.12.2019 kl. 14:14
Oppdatert: 20.12.2019 kl. 15:35
Premisser for VGs vinanmeldelser
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: en ekstremt dårlig vin
60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin
70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin
80 – 89: god til meget god vin
90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste
96 – 100: en perfekt vin
Lag deg en gratis konto