De beste vinene fra Sicilia

20. mars 2015Vin
SICILIANSKE PERLER: Alle vinene denne uken er fra Sicilia; la deg inspirere og inviter til en italiensk helaften. Foto: Produsentene/NTB Scanpix.
SICILIANSKE PERLER: Alle vinene denne uken er fra Sicilia; la deg inspirere og inviter til en italiensk helaften. Foto: Produsentene/NTB Scanpix.

Vin fra den vakre øya i Middelhavet er i vinden som aldri før.

Sicilia byr på et bredt spekter av viner og det bugner av vinplanter på øya. Etna regionen som ligger like ved den aktive vulkanen Etna, er vinområdet som huser flere av øyas mest populære og anerkjente viner. Den syrlige hvitvinsdruen Carricante byr på friske og sitruspregede viner, der rødvinsdruen Nerello Mascalese gir krydrede og intense rødviner du ikke så lett vil glemme. Området har opplevd en eksplosiv vekst det siste tiåret og prisene har skutt i været. For å illustrere hvor «hipt» området er, kan det nevnes at kjendiser som vokalisten i popbandet «Simply Red», Mick Hucknall, har etablert en vingård her.

Men Etna er på ingen måte det eneste området på Sicilia som produserer glimrende rødvin. Ukens rødvin kommer fra Cerasulo di Vittoria som ligger sydøst på øya. Her fremstiller vinhuset COS flere spennende økologiske viner. En liten kuriositet er at produsenten lagrer sine rødviner i store amfora krukker. Dette er med på å holde liv i en tradisjon som grekerne innførte da de etablerte seg på øya lenge før Kristus tid.

Alle ukens viner er hentet fra Sicilia.

Ukens kupp

Miopasso Nero d'Avola 2013

1565001
Basisutvalget, kategori 6
Pris: Kr. 109,90,-

Terningkast: 5
Poeng: 80
Land/region: Italia, Sicilia
Fruktig rødvin fremstilt av Nero d'Avola druen. Dufter av mørke bær, tørkede frukter og hint av mokka. Oppleves ung og saftig i munnen med en litt sødmefull undertone. Moderate tanniner. Fruktig avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Ingen lagringsvin. Prøv til hjemmelaget calzone, pasta eller kyllingsalat.

Ukens hvitvin

Graci Etna Bianco 2013

784801
Basisutvalget, kategori 5
Pris: Kr. 226,10,-

Terningkast: 5
Poeng: 84
Land/region: Italia, Sicilia, Etna

Middelsfyldig hvitvin produsert på druene Carricante og Catarratto. Aromatisk hvitvin som dufter av sitron, ananas, våt stein og hint av toast. Syrlig og frisk munnfølelse samtidig som den har god fylde gjennom hel e smakskurven. Tørr. Anbefalt serveringstemperatur 8 til 10 grader. Smaker godt nå, men kan fint lagres i fem til ti år. Ypperlig til hellefisk stekt i sitronsaft og hvitløk, chilibakt torsk eller skalldyrsrisotto.

Ukens Nyhet

Firriato Le Sabbie dell`Etna Rosso 2012

2034501
Basisutvalget, kategori 2
Pris: Kr. 141,20
Terningkast: 5
Poeng 82
Land/region: Italia, Sicilia, Etna

Dufter av fiken, plomme, røde bær og hint av krydder. Er rund og elegant i munnen med god fruktighet gjennom hele smakskurven. Fast og syrlig avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 16 til 18 grader. Smaker best ung, men kan lagres videre i fem år til. Passer perfekt til ytrefilet av okse servert med hvite bønner, kalve carpaccio eller tomatbasert oksegryte.

Ukens rødvin

COS Cerasuolo di Vittoria Classico 2012

9523601
Basisutvalget, kategori 6
Pris: Kr. 199,30,-

Terningkast: 6
Poeng: 86
Land/region: Italia, Sicilia, Cerasuolo di Vittori

Rett og slett et paradeeksempel på en elegant og krydret rødvin. Vinen er fremstilt av druene Nero d'Avola og Frappato. Dufter av plomme, krydder, urter og hint av markjordbær. Oppleves som syrlig og frisk, og har stor smaksintensitet. Syrlig og ren avslutting som sitter. Anbefalt serveringstemperatur 16 til 18 grader. Prøv til pestobakt landkylling, steinsopp tagliatelle eller urtestekt svinenakke.

Ukens eksklusive

Passopisciaro Contrada Guardiola Terre Siciliane Rosso 2012

2126701
Basisutvalget, kategori 6
Pris: Kr. 495,-

Terningkast: 4
Poeng: 87
Land/region: Italia, Sicilia
En av Entas mest ettertraktede viner som stammer fra 100 år gamle vinstokker . Dufter av solbær, krydder og urter. Oppleves som sval og elegant i munnen samtidig som den har en krydret undertone og stor smaksintensitet. Lang fast avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 15 til 17 grader. Smaker ypperlig nå, men kan fint lagres i flere 10 år. En svært god vin til en svært høy pris, noe som forklarer vinens terningkast. Fremragende til indrefilet av okse, bresert lammeskank eller kalvefilet.

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinenes kvalitet sett bort i fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 - 59: En ekstremt dårlig vin.

60 - 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin.

70 - 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin.

80 - 89: God til meget god vin.

90 - 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste.

96 - 100: En perfekt vin

Publisert: 20.03.2015 kl. 09:40


Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Vin

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?