Ni gode og billige viner

KUPP: Vin trenger ikke alltid å koste dyrt for å smake godt. Sjekk ukens vintips på rimelige viner. Foto: NTB Scanpix
KUPP: Vin trenger ikke alltid å koste dyrt for å smake godt. Sjekk ukens vintips på rimelige viner. Foto: NTB Scanpix
Geir Salvesen

Av og til trenger man bare noe som er billig og godt. Her får du ni fulltreffere til under 130 kroner.

Jeg vet hvordan du tenker. Jeg er nemlig tankeleser. Det du vil ha er: Mest mulig for minst mulig penger. Er det riktig? Selvsagt. Alle som har et budsjett må tenke sånn. Jeg tenker også sånn når jeg skal bruke av mine egne søtt opptjente penger til å kjøpe en vin. På restauranter kjøper jeg aldri, nesten, sånne flashy flasker. Går heller omveier til mer ukjente, og mindre pris-oppskrudde varianter.

Men: Får jeg noen sinte e-poster nå fra folk som ikke kjente noe nirvana-aktig i munnen? Som ikke ble tatt med på en ferd mot nye smaksuniverser?

Nei, det er jo ikke det det dreier seg om. Her i det laveste drikkbare prissjiktet dreier det seg om å levere noen goddråper til virkelig rimelige penger. Her har jeg satt grensen på 129,90 kr. Og spurt: Hva er mye, folkelig smak for lite penger? Og: Ville jeg selv ha kjøpt dem? Svaret er ja. De er sekserviner.

Hvor er det billigst for tiden? Portugal og Sør-Afrika, vil jeg si. Rhône i Frankrike. I Portugal har vinprisene overhodet ikke fulgt med oppover, bortsett fra enkelte prestisjeviner.

Så er det ett pussig sammentreff. Escada fra Portugal er blitt en av storselgerne på Polet. Dette er en av de få av det slaget jeg virkelig kan gå god for.

Chenin Blanc-viner fra Sør-Afrika er en av verdens mest undervurderte viner. Her er det to med to viner, begge er flotte kjøp, M.A.N. Chenin Blanc fra Stellenbosch er et fantastisk bra kjøp.

Et annet pussig sammentreff: Polets innkjøpere har bare greid å fange opp halvparten av disse godbitene. De må bestilles. Men siden det er så billig, er det jo mulig å ta en halv eller hel kasse om gangen.

Sør-Afrika

2217401

Kr 124,90

86 poeng

En av de gode, sømløse Chenin Blanc-vinene med nøytral, litt småfet, frukt, her er det en vin uten pressing, bare av saften som kommer av seg selv. Helt harmonisk med stenfrukt og god, naturlig friskhet. Litt grønne urter i midten og finish. Kamskjell er nok godt til denne. Fantastisk kvalitet for prisen. BU. Drikk: Nå. Temp: 5–7.

Terningkast: 6

Argentina

9218601

Kr 120,10

83 poeng

Sødmefull, noe utviklet rød- og mørkbærsfruktighet, med litt lærpreg, veldig god kvalitet for pengene, fabelaktig, nærmest. Tanniner i bakgrunnen. Ikke for svær. BU. Drikk: Nå. Temp: 13–15.

Terningkast: 6

Argentina

9628301

Kr 119,90

79 poeng

Billig, konsentrert og pent balansert Malbec med passe intens mørk bærfrukt, modne tanniner, streif av lakris, litt over middels fylde. Varm, noe fruktsøtlig, finish. Kjempegod til grillmaten hvis det ligger oksekjøtt eller hamburger der. Tåler også barbecue-sauser. (5 g restsukker) BA. Drikk: Nå. Temp: 13–15.

Terningkast: 6

Sør-Afrika

15028012

Kr 124,90

83 poeng

En rik, ganske konsentrert Chenin Blanc med druens svake fedme, kombinert med god friskhet, mineralitet og hvite blomster. Også noe steinfrukt og tropisk frukt er forsiktig med i bildet. Til fisk og hvitt kjøtt og kylling. BU. Drikk: Nå. Temp: 5–7.

Terningkast: 6

Stellenbosch, Sør-Afrika

1931701

Kr 119,90

82 poeng

Et meget vellykket sørafrikansk forsøk på å lage en Bordeaux-kloning. Men med den litt rikere og litt mer fruktsøtlige stilen som nødvendigvis er å finne der. Miks av de klassiske Bordeaux-druene, den gir en miks av mørke og røde bær, sømløst innpakket i passelig frukt, passelig med krydder og fatpreg. BU. Drikk: Nå. Temp: 15–17.

Terningkast: 6

Lisboa, Portugal

995301

Kr 109,90

80 poeng

Masse smak i denne, mørk bærfrukt, noe utviklet i stilen med solbær og varme bjørnebær, fin grillvin. Utviklede tanniner. Veldig bra billigvin. (2010). BU. Drikk: Nå. Temp: 14–16.

Terningkast: 6

Lisboa, Portugal

1689701

Kr 100,-

80 poeng

Den kjente vinmakeren José Neiva Correia står bak denne billigbomben som er stinn av solbær i smaken, streif av grønne urter og buskvekster i aromaen, lakris også, klar bærfruktsødme som kan brukes til grillmat med kraftige, søtlige sauser. Litt endimensjonal, kanskje, men mye smakskrutt for pengene. BA. Drikk: Nå. Temp: 14–16.

Terningkast: 6

Lisboa, Portugal

8043501

Kr 96,-

78 poeng

En flott billigvin. En av de få under hundrelappen som er drikkelig og kjøpbar. Strågul på farge, duft av fersken og epler, det samme i smaken, som i denne årgangen er litt kort i finish. Noe kjøligere og slankere i stilen enn tidligere. Men kan faktisk brukes til østers. Og fisk, og grillet fisk. BA. Drikk: Nå. Temp: 4–6.

Terningkast: 6

Rhône, Frankrike

3241501

Kr 129,80

82 poeng

Alltid en tydelig mørk bærfrukt i Janasse, bjørnebær og plommer, og alltid konsentrert sett i forhold til prisen. Varm og litt krydret i stilen. BA. Drikk: Nå. Temp: 14–16.

Terningkast: 6

BA=Basisutvalg

BU=Bestillingsutvalg

Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

Godts ukemeny

Siste i Vin

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?