Ukens vintips: Fornemmelse av sommer
Hvitvin, Champagne, rosévin og fløyelsmyk rødvin.
Edvard Skramstad har bakgrunn som servitør, vinkelner og restaurantsjef. Jobber til daglig som restaurantsjef på Statholdergaarden og Statholderens Mat & vinkjeller.
Rosévin fra Provence er nærmest programfestet på sommeren. Få viner er mer synonymt med sol og sommer enn de rosa dråpene fra Syd-Frankrike, at disse vinene i tillegg passer perfekt til grillet laks gjør dem ikke noe mindre aktuelle. De fruktige og lette rødvinene som er fremstilt av Pinot Noir-druen smaker også fortreffelig i august, ukens eksklusive er virkelig et paradeeksempel fra Sør-Afrika.
Har du planer om å invitere flere over på reker eller krabber er det aldri feil med en frisk og rimelig Riesling. Du kan trygt notere deg ukens kupp som er en ypperlig kandidat fra Pfalz i Tyskland.
Champagne er naturligvis godt hele året, men ingenting slår følelsen av å nyte Champagne under åpen himmel. Helt til slutt skal vi ikke glemme hvitvin fra Bordeaux, dessverre er det altfor mange som glemmer hvor godt disse knusktørre hvitvinene smaker.
Nyt sommeren!
Ukens kupp:
Von Buhl Riesling Trocken 2019
Pris: Kr. 450,90/ 300 cl
Terningkast 6
Flere av de beste kjøpene på bag-in-box finner vi i Tyskland. Mye av forklaringen ligger nok i at bunnsolide vinprodusenter også lager viner i det rimeligste prissegmentet. Her har du en frisk og ren Riesling som dufter av sitrus, grønne epler og hint av mineraler. Oppleves som ren, fruktig og frisk i munnen. Tørr. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Ingen lagringsvin. Server den til ferske reker eller sesongens taskekrabbe.
Ukens hvitvin:
Le G de Château Guiraud 2019
Pris: Kr. 209,90
Terningkast 6
Det svake salget av søtvin i Bordeaux har ført til økt fokus på regionenes tørre hvitviner. Le G de Château Guiraud er et ypperlig eksempel på dette. 2019 årgangen dufter av sitrus, gule epler, nøtter og toast. Oppleves som tørr og crisp i munnen samtidig som vinen har noe fedme innledningsvis, flott syrlighet. Tørr. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smake ypperlig nå men kan fint lagres i 10 år til. Allsidig hvitvin, prøv den til ristet gjørs eller abbor.
Ukens rosévin:
Estandon Côtes de Provence Rosé 2019
Pris: Kr. 156,30
Terningkast 5
Naturligvis kommer vi ikke utenom rosévin fra Provence i august. Denne dufter av mørke bær, sitrus og rips. Oppleves som syrlig og frisk i munnen, god fruktighet igjennom hele smakskurven. Tørr, sitruspreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur seks til åtte grader. Ingen lagringsvin. Server den til grillet laks eller ørret.
Ukens Champagne:
Diebolt-Vallois Brut Prestige
Pris: Kr. 408,40
Terningkast 5
Klassisk Champagne som dufter av sitrus, eple, hav og toast. Delikate bobler, oppleves som frisk og ren i munnen. God syrlighet igjennom hele smakskurven. Lang tørr avslutning. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker best i ung alder. Server den til ristet breiflabb eller prøv den til hjemmelaget skalldyrsuppe.
Ukens eksklusive
Hamilton Russell Vineyards Pinot Noir 2018
Pris: Kr. 499,90
Terningkast 6
Rødvinene fra Hamilton Russell Vineyards er helt klart blant Afrikas aller beste viner. 2018 årgangen dufter av kirsebær, granateple, våt jord og hint av urter. Oppleves frisk og elegant i munnen, flott syrlighet og myke tanniner. Lang fast avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Smaker ypperlig nå men kan fint lagres i femten år til. Server den til helstekt landkylling eller andebryst anrettet rødvinssaus.
Publisert: 07.08.2020 kl. 21:47
Oppdatert: 10.08.2020 kl. 11:18
Premisser for VGs vinanmeldelser
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: en ekstremt dårlig vin
60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin
70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin
80 – 89: god til meget god vin
90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste
96 – 100: en perfekt vin
Lag deg en gratis konto