Ukens vintips: Høstens opplevelser
Oktober byr på en rekke kulinariske høydepunkter.
Kystfolket er allerede godt i gang med årets hummerfiske. Å få oppleve et hummerlag en sen oktoberkveld er definitivt et minne for livet. Personlig sverger jeg til fatlagrede hvitviner fra Burgund i Frankrike når det er hummer på menyen. Disse fyldige hvitvinene harmonerer utsøkt sammen med det lyse hummerkjøttet. Ukens eksklusive hvitvin er absolutt en god kandidat.
Jakt og friluftsliv er definitivt også blant høstens store attraksjoner. Ukens kupp er en rimelig rødvin som vil passe utmerket til både elg og rådyr.
Glem ikke at bonden også har hatt et fantastisk år i år. Dersom du ønsker å lage Lises variant på hasselback-gulrot bør du se nærmere på ukens utvalgte. Nyt høsten!
Ukens kupp
Signature Series Brunel Côtes du Rhône 2017
Pris: Kr 469,90
Terningkast 6
Fruktig og ren rødvin fremstilt av druesortene Syrah og Grenache. Dufter av mørkebær, urter og hint av lær. Oppleves som saftig og frisk i munnen, god syrlighet og moderate tanniner.
Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Ingen lagringsvin. Den fruktige stilen gjør denne rødvinen til en god partner til sesongen vilt. Server den til rådyrsteik eller prøv den til hjemmelagde elgkarbonader.
Ukens utvalgte
Reh Kendermann Vom Löss Pinot Blanc 2016
Pris: Kr 149,90
Terningkast 5
Artig hvitvin fra Pfalz i Tyskland. Dufter av sitrus, melon og hint av urter. Oppleves som frisk og ren i munnen samtidig som vinen har noe fedme innledningsvis. Tørr og fruktig avslutning.
Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker best i ung alder. Prøv den til Lises oppskrift på hasselback-gulrot eller prøv den vegetarvåruller fylt med mango, gulrot, koriander, soya og chili.
Ukens rødvin
Colombier Crozes Hermitage 2017
Pris: Kr 234,90
Terningkast 5
Egner seg ypperlig til sesongens viltkjøtt. Dette er en klassisk variant som dufter av kirsebær, pepper, lær og hint av fat. Oppleves som fyldig og ren i munnen samtidig som vinen har god syrlighet og tydelige tanniner. Fast bærpreget avslutning.
Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Smaker utmerket nå, men kan fint lagres i ti år til. Server den til hjortebiff eller prøv den til rypebryst.
Ukens nyhet
Petra Unger Ried Gaisberg Erste Lage Kremstal Reserve Riesling 2018
Pris: Kr 224
Terningkast 5
Habil Riesling fra vinmarken Gaisberg i Kremstal. Dufter av sitrus, fersken og våt stein. Oppleves som frisk og mineralsk i munnen. Lang tørr avslutning.
Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker utsøkt nå, men kan fint lagres i ti år til. Anvendelig hvitvin, server den til ristet kongekrabbe anrettet med soyasaus eller sesongens taskekrabber anrettet på klassisk vis.
Ukens eksklusive
Domaine Bellene Saint-Romain Vieilles Vignes 2017
Pris: Kr 309,90
Terningkast 6
Dufter av gule epler, sitrus, nøtter og fat. Oppleves som fyldig og ren i munnen, samtidig som vinen har god syrlighet igjennom hele smakskurven. Lang tørr sitruspreget avslutning.
Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Nytes godt nå men kan fint lagres i ti år til. Server den til hummer anrettet på klassisk vis eller prøv den til Lises oppskrift på torsk anrettet med gulrotpuré og bacon.
------------------------------
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinenes kvalitet sett bort ifra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: En ekstremt dårlig vin.
60 – 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin.
70 – 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin.
80 – 89: God til meget god vin.
90 – 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste.
96 – 100: En perfekt vin.
Publisert: 11.10.2019 kl. 14:33
Oppdatert: 12.10.2019 kl. 09:08
Premisser for VGs vinanmeldelser
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: en ekstremt dårlig vin
60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin
70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin
80 – 89: god til meget god vin
90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste
96 – 100: en perfekt vin
Lag deg en gratis konto