Ukens vintips: Flotte viner til grillselskapet
Grillmat. Et sammensurium av smaker med en fellesnevner: Røykpreg. Grillviner må håndtere det.
Hva vi kan grille? Nesten alt. Bortsett fra grøt. Og vann. Vanligst er jo kjøtt, kylling og fisk. Men du kan også grille blåskjell og asparges. Smakene i alt dette blir jo helt forskjellig, og det er selvfølgelig umulig å finne vin som passer til alt dette. Derfor holder vi oss til kjøtt her. Oksekjøtt, lammekjøtt og kylling.
Røykpreget, som er ett av biproduktene av grillprosessen, får oss nesten henført til vår Neanderthal-periode. Men det har én virkning på vinen: Det har en tendens til å tappe fruktigheten fra vinen, slik at vi må starte med en grunnsmak som er litt søtere og litt fruktigere enn ellers. Harde tanniner har en tendens til å bli enda hardere i møte med røyken.
Bruker du søte barbecue-sauser er du enda mer utsatt. Da er det gjerne best med øl, fordi du må opp i sødme – og alkohol – for å matche dem. Men amerikanske Zinfandel-viner greier det ofte. Slik Seghesio Zinfandel gjør det.
Ellers vil jeg dra til Argentina for å lete etter goddråper til oksekjøttet. Malbec-viner er som skapt til det. Weinert er en av kvalitetsprodusentene i Mendoza, ved Andesfjellenes fot. Her er grilling nasjonalsport, og Malbec-vinene har den gode kombinasjonen av rene, modne tanniner og distinkt, kraftig fruktighet – av og til i rødbærsretning, av og til i mørkere retning.
Côtes du Rhône er en annen vinstil som fungerer bra, også til grillmat. I tillegg til nesten alt annet. Texiers Cairanne Côtes du Rhône Villages er en liten kraftbasse.
BA=Basisutvalg
BU=Bestillingsutvalg
Røde viner til grillmaten
Carrascal 2010, Bod. Y Cavas de Weinert
Mendoza, Argentina
Varenr.: 3240401
Kr 144,90
84 poeng
En blanding av Malbec, Cabernet og Merlot. Kraftig, mørk, lær, fjøs, medisinal, mørke, modne bær, drikkes til kjøtt. Også til lam. BA. Drikk: Nå. Temp: 15–17.
Terningkast: 6
Weinert Malbec 2006
Mendoza, Argentina
Varenr.: 9494301
Kr 199,90
87 poeng
Kraftig, konsentrert, noe utviklet, solbær og myke bær, en del lær. Søte bær. Heftig på smaken, litt urter også i finish. BU. Drikk: Nå. Temp: 15–17.
Terningkast: 6
Cavas de Weinert Gran Vino 1997 Magnum
Mendoza, Argentina
Varenr.: 2144105
Kr 780,-
90 poeng
Hvis du bare én gang i livet skulle kjøpe en litt dyr argentinsk vin, må det være for å kjøpe denne. Veldig Bordeaux på duft, sedertre, lær, varme solbær – men også en fast kjerne. Fyldig, rik, utviklet. Litt sødme i finish, men ikke for mye. BU. Drikk: Nå. Temp: 15–17.
Terningkast: 6
Texier Cairanne Côtes du Rhône 2013
Rhône, Frankrike
Varenr.: 948001
Kr 154,90
82 poeng
Mørk, bjørnebær- og kreklingfrukt, litt tanniner som sparker, fyldig, mye smak. Litt grov i strukturen, kanskje. Fin til fettrik grillmat. BA. Drikk: Nå-2017. Temp: 14–16.
Terningkast: 5+
Quinta de Chocopalha 2009
Lisboa, Portugal
Varenr.: 9473901
Kr 134,90
84 poeng
Nydelig vin, masse smak mest av mørke bær, miks av solbær og bjørnebær, litt urter i finish ellers svakt utviklet. Konsentrert. En virkelig toppvin som ikke koster skjorta. BU. Drikk: Nå. Temp: 14–16.
Terningkast: 6
Château Musar 2007
Bekaadalen, Libanon
Varenr.: 1005301
Kr 299,90
88 poeng
Transparent mursteinsbrun, forlokkende duft av lær, sadel, stall, elementer av tørket lakris, nok friskhet. Ikke noen volatile syrer i denne årgangen. Viltvin de luxe, lammevin. Fortsatt en helt unik vin. Server den svakt avkjølt for å stramme opp varmen i vinen. BA. Drikk: Nå. Temp: 14–16.
Terningkast: 6
Seghesio Sonoma Zinfandel 2012, Napa
California, USA
Varenr.: 4399301
Kr 249,90
86 poeng
Det er vanskelig å få mer trøkk i en vin i denne prisklassen. Tykk, mørk, røykaktig, kraftig fruktighet, velegnet til en brontosaurus-biff. Her er det kraft og ikke eleganse som gjelder, ytterligere understreket av 15 volumprosent alkohol. Men tåler veldig mye kraft i maten, oksekjøtt er best. Greier grillsaus også. BA. Drikk: Nå. Temp: 15–17.
Terningkast: 4+
Montico Italian Zinfandel 2014, WineHouse
Puglia, Italia
Varenr.: 876101
Kr 112,90
77 poeng
En Zinfandel som strukturmessig er i den andre enden sett i forhold til Seghesios Sonoma. Denne er saftig, litt transparent og faktisk en litt elegant vin, som kanskje mangler noe konsentrasjon men som ellers har en behagelig smak med tørkede, røde bærfrukter. Noe restsukker, 10 gram, er ganske bra integrert og gjør at vinen tåler litt sødme i tilbehør. Kanskje best til kylling og hvitt kjøtt. BA. Drikk: Nå. Temp: 14–16.
Terningkast: 4+
Publisert: 23.07.2015 kl. 14:39
Premisser for VGs vinanmeldelser
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: en ekstremt dårlig vin
60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin
70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin
80 – 89: god til meget god vin
90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste
96 – 100: en perfekt vin
Lag deg en gratis konto