Fra rødvin til hvitvin - her er den perfekte vinen til sommerens grillmat

18. juli 2014Vin
HVITT OG RØDT: En sitruspreget Chablis-hvitvin smaker perfekt til grillet fisk og sjømat, mens en fruktig Shiraz-rødvin er ypperlig til grillede kjøttretter som lammekoteletter, spareribs og ytrefilet av okse. Foto: Sara Johannessen/VG/Produsentene
HVITT OG RØDT: En sitruspreget Chablis-hvitvin smaker perfekt til grillet fisk og sjømat, mens en fruktig Shiraz-rødvin er ypperlig til grillede kjøttretter som lammekoteletter, spareribs og ytrefilet av okse. Foto: Sara Johannessen/VG/Produsentene

Lurer du på hvilken drikke du skal servere til grillmat? Fruktig rødvin eller fyldig hvitvin - få tips fra VGs vinekspert til fem gode viner til grillet fisk, skalldyr og kjøtt.

Velger du å legge rødt kjøtt på grillen vil jeg helt klart anbefale rødvin. Grillingen gir kjøttet en tiltalende røkt karakter, og det er derfor viktig at vinen har fruktige toner som harmonerer godt med den røkte smaken.

Til lam eller okse kan det være midt i blinken med en kraftfull og fruktig rødvin fremstilt av Shiraz druen. Til lysere kjøtt som kylling eller svin passer det ofte bedre med en litt lettere rødvin. En middels fyldig Pinot Noir er absolutt å anbefale.

Ønsker du å legge hvit fisk på grillen smaker det perfekt med en fyldig hvitvin med dufter av nøtter og smør. En klassiker er en fyldig fatlagret Chardonnay vin sammen med piggvar eller hellefisk. Ønsker du et alternativ fra øverste hylle bør du se nærmere på ukens eksklusive vin hentet fra Mersault i Burgund.

Skalldyr egner seg også utmerket på grillen. Gå her for en syrlig og mineralsk hvitvin. Valgmulighetene er mange, men hvitvinene fra Chablis i Frankrike er kjent for å være svært gode partnere til de fleste skalldyr.

Skal du handle inn til grillfesten, sjekk ut ukens utvalgte viner. God grillsommer!

Ukens kupp

False Bay Shiraz 2012

1281401

Bestillingsutvalget

Pris: Kr. 119,90 kr

Terningkast: 6

Poeng 81

Land/region: Sør-Afrika, Western Cape

Flott Shiraz vin fra Sør-Afrika som dufter av mørke bær, krydder og kokos. Oppleves fruktig samtidig som den er konsentrert og intens. Varm og krydret avslutningsvis.

Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader.

Anvendelig rødvin. Smaker best ung.

Prøv til grillede lammekoteletter marinert i urter og hvitløk, ytrefilet av okse eller grillede spareribs med tomatbasert barbecue-saus.

Ukens utvalgte

Emile Chandesais Chablis 2012

5208101

Basisutvalget, kategori 5

Pris: Kr. 149,90 kr

Terningkast: 5

Poeng 81

Land/region: Frankrike, Burgund, Chablis

Klassisk Chablis som dufter av sitrus, mineraler og hint av sjø. Oppleves som ren og mineralsk i munnen. Tørr sitruspreget avslutning.

Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader.

Smaker best ung, men kan fint lagres i fem år til.

Chablis er alltid en sikker vinner til fisk og skalldyr. Prøv sammen med grillet kongekrabbe, grillet sjøkreps eller skalldyrsuppe.

Opawa Pinot Noir 2013

522101

Bestillingsutvalget

Pris: Kr. 175 kr

Terningkast: 5

Poeng 83

Land/region: New Zealand, Marlborough

Fruktig og delikat Pinot Noir vin fra New Zealand. Dufter av plomme, granateple og krydder. Middels fyldig rødvin som oppleves rund og balansert i munnen. Fruktig avslutning som sitter.

Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader.

Ettersom denne vinen oppleves som fruktig og frisk, passer den utmerket til grillet lyst kjøtt.

Prøv til grillet kyllingbryst, chili- og hvitløkskrydret svinenakke eller urtemarinert kyllinglår. Smaker best i ung alder, men kan lagres videre i opptil fem år.

Domaine d'Andézon 2012

3133701

Basisutvalget, kategori 3

Pris: Kr. 154,90 kr

Terningkast: 5

Poeng 82

Land/region: Frankrike, Rhône, Côtes du Rhône

I Frankrike omtales Shiraz druen som Syrah og flere av de beste rødvinene kommer fra Rhône. Dette er en flott introduksjonsvin som dufter av skogsbær, krydder, lær og pepper. Oppleves som fruktig samtidig som den har faste og tydelige tanniner. Lang tørr avslutning.

Smaker best ung, men kan lagres i opptil ti år.

Anbefalt serveringstemperatur 15 til 17 grader.

Glimrende grillvin. Prøv sammen med okse entrecôte med grillede rotgrønnsaker, rosmarin- og salviekrydret lammelår eller grillet hjortebiff.

Ukens eksklusive

Bouchard Meursault 1er Cru Perrières 2011

978201

Basisutvalget, kategori 6

Pris: kr. 575,20,-

Terningkast: 5

Poeng 88

Land, region: Frankrike, Burgund

Vinmarken Perrières er blant de mest anerkjente premier cru vinmarkene i Meursault. Dette er en flott utgave fra produsenten Bouchard Père & Fils. Dufter av smør, ristede hasselnøtter, melon og sitrus. Oppleves som svært fyldig og konsentrert i munnen. Flott fedmerik vin samtidig som den har god syrlighet. Lang tørr avslutning.

Anbefalt serveringstemperatur 12 til 14 grader.

Smaker utmerket nå, men kan lagres videre i flere tiår.

Prøv sammen med grillet hellefisk med smørsaus, grillet piggvar servert med skalldyrsjy eller grillet breiflabb innbakt i bacon.

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinenes kvalitet sett bort i fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 - 59: En ekstremt dårlig vin.

60 - 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin.

70 - 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin.

80 - 89: God til meget god vin.

90 - 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste.

96 - 100: En perfekt vin.

Publisert: 18.07.2014 kl. 11:09
Oppdatert: 19.09.2014 kl. 12:39


Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Vin

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?