Ukens vintips: Vinterens beste viner til sjømat

8. februar 2019Vin
VIN TIL NEPTUNS SKATTER: Chardonnay Réserve 2016 (til venstre) er en klassisk hvitvin som passer spesielt til ovnsbakt skrei. Foto: Produsentene/Sara Johannessen/VG
VIN TIL NEPTUNS SKATTER: Chardonnay Réserve 2016 (til venstre) er en klassisk hvitvin som passer spesielt til ovnsbakt skrei. Foto: Produsentene/Sara Johannessen/VG
AvEdvard SkramstadogFoto: Produsentene

Det er på vinteren at havets delikatesser smaker på sitt beste.

Det finnes ikke noe bedre enn norske kamskjell nå i februar. Jo kaldere det er i vannet, desto bedre er det for kamskjellene. Lise presenterer denne uken en usedvanlig lekker oppskrift på stekte kamskjell. Generelt vil jeg si at slanke og mineralske hvitviner med hint av sødme egner seg ypperlig til norske kamskjell. Nedenfor har jeg valgt ut en flott Riesling som vil harmonere utsøkt sammen med ukens kamskjellrett.

Blåskjell er også en fantastisk råvare å benytte seg av nå på vinteren. Hvitvin fra Muscadet i Vest-Frankrike er som skapt for dampende blåskjell. Vi kan jo naturligvis ikke glemme skreien og torsken. Dersom du ønsker hvitt i glasset, bør du gå for en fatlagret hvitvin. Foretrekker du rødvin, er det lurt å se etter en frisk og fruktig vin med moderate tanniner. Alle ukens viner kommer med sjømats anbefalinger, nyt vinteren!

UKENS KUPP

Château La Forchetiere Muscadet Côtes de Grandlieu 2017

Terningkast 6

Pris: 120,90 kroner

10576401 Basisutvalget, kategori 4. Poeng 83. Land/region: Frankrike, Loire, Muscadet Côtes de Grandlieu.
10576401 Basisutvalget, kategori 4. Poeng 83. Land/region: Frankrike, Loire, Muscadet Côtes de Grandlieu.

Rett og slett et virkelig godt kjøp! Ren og frisk hvitvin fremstilt av druen Melon de Bourgogne. Dufter av grønne epler, sitrus og hint av mineraler. Oppleves syrlig og ren i munnen. Knusk tørr. Anbefalt serveringstemperatur seks til åtte grader. Smaker best i ung alder.

Ypperlig hvitvin til dampede blåskjell, hjerteskjell eller hjemmelaget fiskesuppe!

UKENS UTVALGTE

Bouchard Bourgogne Chardonnay Réserve 2016

Terningkast 5

Pris: 219,90 kroner

1282001 Basisutvalget, kategori 2. Poeng 84. Land/region: Frankrike, Burgund.
1282001 Basisutvalget, kategori 2. Poeng 84. Land/region: Frankrike, Burgund.

Klassisk hvitvin fra vinprodusenten Bouchard Père & Fils. 2016-årgangen av deres Chardonnay Réserve dufter av sitrus, eple, nøtter og smør. Oppleves fyldig og ren i munnen. Tørr. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker godt nå, men kan lagres i opptil ti år.

Server gjerne til ovnsbakt skrei eller ristet torsk.

UKENS RØDVIN

Mauro Molino Barbera d´Alba 2017

Terningkast 5

Pris: 174,90 kroner

5674501 Basisutvalget. Poeng 83. Land/region: Italia, Piemonte, Barbera d'Alba.
5674501 Basisutvalget. Poeng 83. Land/region: Italia, Piemonte, Barbera d'Alba.

Fruktig og ren rødvin fremstilt av Barbera-druen. Dufter av kirsebær, plomme og våt jord. Oppleves slank, fruktig og ren i munnen. Fast bærpreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Ingen lagringsvin.

Ypperlig rødvin til torsk. Prøv hjemmelaget bacalao eller ristet torsk servert med rødvinssaus.

UKENS NYHET

Hexamer Schlossböckelheimer Porphyr Riesling 2017

Terningkast 6

Pris: 147,70 kroner

416101 Basisutvalget, kategori 6. Poeng 83. Land, region: Tyskland, Nahe.
416101 Basisutvalget, kategori 6. Poeng 83. Land, region: Tyskland, Nahe.

Harald Hexamer er mannen bak denne vinen. Fruktig og ren Riesling som dufter av sitrus, fersken og våt stein. Oppleves syrlig og ren i munnen. Tørr, men med hint av sødme. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker utsøkt nå, men kan fint lagres i syv år til.

Den lille sødmen gjør at dette er en ypperlig vin til Lises oppskrift på smørstekte kamskjell. Alternativt et godt valg til sushi.

UKENS EKSKLUSIVE

Veyder-Malberg Hochrain Grüner Veltliner 2016

Terningkast 6

Pris: 399 kroner

6845501 Bestillingsutvalget. Poeng 90. Land/region: Østerrike, Niederösterreich, Wachau.
6845501 Bestillingsutvalget. Poeng 90. Land/region: Østerrike, Niederösterreich, Wachau.

Vinprodusenten er blant fanebærerne for Østerisk kvalitetsvin. Deres Hochrain fra 2016 er virkelig imponerende. Vinen dufter av sitroner, eple, fersken og mineraler. Oppleves rik og elegant i munnen med fremragende syrlighet og mineralitet. Lang tørr avslutning.

Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader.

-------------------------------------------------------------------

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 - 59: En ekstremt dårlig vin. 60 - 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin. 70 - 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin. 80 - 89: God til meget god vin. 90 - 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste. 96 - 100: En perfekt vin.

Publisert: 08.02.2019 kl. 15:15


Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Vin

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?