Ukens vintips: Kunstnervin

16. august 2019Vin
TOPPVINER: Breuer Berg Schlossberg Riesling 2017 og Casamatta Rosso 2018 får terningkast 6 av VGs vinekspert. Foto: Sara Johannessen Meek/VG/Produsentene
TOPPVINER: Breuer Berg Schlossberg Riesling 2017 og Casamatta Rosso 2018 får terningkast 6 av VGs vinekspert. Foto: Sara Johannessen Meek/VG/Produsentene

Mange er interessert i verdien på de «norske» kunstnervinene

Edvard Skramstad har bakgrunn som servitør, vinkelner og restaurantsjef. Jobber til daglig som restaurantsjef på Statholdergaarden og Statholderens Mat & vinkjeller.

I 1987 ble den første kunstnervinen lansert i Norge. Det var daværende direktør i vinmonopolet Einar Joys som kom med ideen om å selge vin fra Bordeaux med etiketter som var prydet av norske kunstnere. Inspirasjonen var å lage en norsk vri på den ikoniske rødvinen Château Mouton Rothschild, som hvert år siden 1945 har invitert verdenskjente kunstnere til å være med på å lage etiketten.

Den «norske» kunstnervinen ble umiddelbar en suksess og salgstallene de første årene var så høye som 50.000 flasker. Totalt ble det lansert 14 årganger av kunstnervinen. Kjell Nupen, Inger Sitter, Frans Widerberg og Fritz Røed tilhører den lange listen over anerkjente kunstnere som stilte opp og laget sin egen etikett på kunstnervinen.

Populariteten dalte med tiden, og siste årgang som ble lansert var 2001. Det har blitt hevdet at kvaliteten ikke var god nok. Flere av vinene smakte godt ved lansering, men tålte ikke tidens tann. Disse vinene har derfor ingen større verdi i dagens marked.

Flere av ukens utvalgte viner har forgreninger inn i kunstens verden. God smaking!

Ukens kupp

Casamatta Rosso 2018

Pris: kr 134,90

Terningkast 6

5905001, Basisutvalget, Poeng 82, Land/region: Italia, Toscana
5905001, Basisutvalget, Poeng 82, Land/region: Italia, Toscana

Mannen bak denne vinen heter Bibi Graetz. Han har en kunstutdannelse fra Academia dell'Arte i Firenze. Naturligvis har han malt alle sine vinetiketter. Dette er hans desidert rimeligste vin, Casamatta. Dufter av mørke bær, krydder og hint av urter. Oppleves fruktig og saftig i munnen. God syrlighet og moderate tanniner. Frisk bærpreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Ingen lagringsvin. Server til hjemmelaget pizza eller en tomatbasert pastarett.

Ukens utvalgte

Ostertag Pinot Gris Les Jardins 2017

Pris: kr 282

Terningkast 5

3170001, Bestillingsutvalget, Poeng 86, Land/region: Frankrike, Alsace
3170001, Bestillingsutvalget, Poeng 86, Land/region: Frankrike, Alsace

Det er Christine Colin, kona til vinprodusenten, som har laget etiketten. Motivet skal symbolisere vinstokkene. Dette er en flott hvitvin fremstilt av Pinot Gris druen. Dufter av gule epler, aprikos og blomster. Oppleves syrlig og frisk, samtidig som vinen har flott fedme innledningsvis. Flott syrlighet gjennom hele smakskurven. Lang fruktig avslutning, tørr. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker godt nå, men kan fint lagres i opptil ti år. Prøv til dampede hvite asparges eller potet- og jordskokksuppe.

Ukens Nyhet

Cervoles Colors Blanc 2018

Pris: kr 187,20

Terningkast 5

11084401, Bestillingsutvalget, Poeng 84, Land/region: Spania, Catalonia
11084401, Bestillingsutvalget, Poeng 84, Land/region: Spania, Catalonia

Fargerik hvitvin fra Catalonia fremstilt av druesortene Macabeo, Albariño og Chardonnay. Dufter av sitrus, ananas, papaya og hint av urter. Oppleves frisk og syrlig i munnen samtidig som vinen har god fruktighet. Syrlig og tørr avslutning. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker best i ung alder. Nytes gjerne til en smaksrik skalldyrsuppe eller chili- og hvitvinsdampede blåskjell.

Ukens hvitvin

Kung fu girl Riesling 2018

Pris: kr 164,90

Terningkast 5

9422101, Basisutvalget, kategori 4, Poeng 82, Land/region: USA, Washington, Columbia Valley
9422101, Basisutvalget, kategori 4, Poeng 82, Land/region: USA, Washington, Columbia Valley

Det er designeren Rikke Korff som designer alle etikettene til vinprodusenten Charles Smith. Dette er en frisk og halvtørr Riesling som dufter av sitrus, eple, aprikos og hint av honning. Oppleves som fruktig og frisk i munnen. Frisk, halvtørr avslutning. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Ingen lagringsvin. Prøv til sushi eller en red curry-basert wokrett.

Ukens eksklusive

Breuer Berg Schlossberg Riesling 2017

Pris: kr 559,90

Terningkast 6

3105701, Bestillingsutvalget, Poeng 91, Land, region: Tyskland, Rheingau
3105701, Bestillingsutvalget, Poeng 91, Land, region: Tyskland, Rheingau

Berg Schlossberg vinmarken er blant Tysklands aller ypperste. Siden 1980 har Breuer fått ulike kunstnere til å dekorere etiketten. 2017 prydes av den Berlin baserte kunstneren Friedrich Gobbesso. Storslagen vin som dufter av sitrus, fersken, blomster og mineraler. Oppleves rik og elegant i munnen med fremragende syrlighet. Lang tørr avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 10 til 12 grader. Smaker utsøkt nå, men kan lagres i flere tiår. Ypperlig til ristet sjøkreps eller kongekrabbe.

-----------

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinenes kvalitet sett bort ifra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: En ekstremt dårlig vin.

60 – 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin.

70 – 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin.

80 – 89: God til meget god vin.

90 – 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste.

96 – 100: En perfekt vin.

Publisert: 16.08.2019 kl. 11:22


Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Vin

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?