Superviner fra USA i julislippet

AMERIKANSKE DRÅPER: Det finnes mange gode viner fra USA i Polets nyhetsslipp. Prøv en av våre seks anbefalte amerikanske rødviner. Foto: NTB Scanpix.
AMERIKANSKE DRÅPER: Det finnes mange gode viner fra USA i Polets nyhetsslipp. Prøv en av våre seks anbefalte amerikanske rødviner. Foto: NTB Scanpix.
Geir Salvesen

Akkurat da du trodde Polet skulle gå i sommerdvale, varter statsmonopolet opp med noen rocka goddråper fra California.

Det er nok de amerikanske vinene som denne gang er de mest interessante i nyhetsslippet. Alle får full pott blant dem Polet selv har skaffet til sine polhyller. Målgruppen her er folk som er vant til å drikke dyre burgundere, og som her kanskje kan få øynene opp for amerikanske erstatninger.

Men også vanlige sommertørste vinkonsumenter får sitt av nyheter, og det er mye i det rimelige sjiktet. Det er også flere bokseviner som lar seg drikke uten problemer. Det gjelder Settesoli Catarratto hvitvin fra Sicilia, og røde Purato Nero d'Avola fra samme øy, samt Odfjell Armador Cabernet/Carmenèremiks fra Chile.

To gode sørafrikanere er også med på min juliliste. Stellenrust Barrel Fermented Chenin Blanc er en rimelig hvitvin med bra kvalitet sett opp mot prisen. Også røde Hagelsberg Merlot greier å pakke masse bløt smak inn i en vin med svært lav prislapp.

Norsk fatlagret gin har jeg aldri smakt før, men Det Norske Brenneri stiller med Barekstens Gin Fatlagret, som den heter. Varenummer 2709602. En krysning mellom vanlig, streit gin og en forsiktig fatlagret akevitt. Har vært lagret på sherryfat.

En annen sær og god ginvariant er Gabriel Boudier Rare London Dry Gin, som har vært lagret på eikefat fra Bourgogne. Det gir et litt vinøst og strukturert preg over dette vanligvis helt blanke brennevinet. Veldig bra dråper.

Så har Oslo Håndverksdestilleri – et nytt destilleri i hovedstaden, kommet med en Marka Bitter, som den heter. Det er en kraftplugg, med mye urter og honning og skogsbær som i hvert fall har en ganske så uvant smak.

Mantinia, Hellas

Varenr.: 2290601

Kr 134,90

81 poeng

Her har du en aromatisk, småkrydret, men tørr og lavalkoholisk vin med nøytral fruktighet, hint av grønne plommer, melon, litt litchi også. Middels fylde, moderne og vellaget i stilen. Universalbruk, kan også brukes til reker. Fisk og hvitt kjøtt også. BA. Drikk: Nå. Temp: 5–7.

Terningkast: 5+

Bergerac, Frankrike

Varenr.: 2714301

Kr 124,90

80 poeng

Rimelig, aromatisk, tørr hvitvin fra sideområdet til Bordeaux, dette., urte- og vegetasjonspreg over denne. Krisp i stilen. Miks av Sauvignon Blanc og Semillon. Ok, den. til sjømat. til og med østers. BA. Drikk: Nå. Temp: 5–7.

Terningkast: 5

Stellenrust, Sør-Afrika

Varenr.: 2284401

Kr 132,90

81 poeng

Litt grønnlig streng i midte av denne med sevje og fatsaft, uten at det blir for mye. Ellers pære, stikkelsbær, pluss svakt undermoden tropisk frukt. Ikke for svær. Fairtrade-merket. BA. Drikk: Nå. Temp: 5–7.

Terningkast: 5

Sicilia, Italia

Varenr.: 2663806

Kr 389,-

77 poeng

Lys på farge, nøytral duft, krydret, litt mineralsk i stilen, ikke så hakkende gal boksevin, nei, litt sitrus under en ganske nøytral miks av bær og steinfrukt. Økologisk, til og med. BA. Drikk: Nå. Temp: 5–7.

Terningkast: 4

Central Valley, Chile

Varenr.: 5247006

Kr 389,90

79 poeng

Ser vi bort fra det lille, grønne stilkpreget i starten, er dette en fyldig, kraftig vin med solbær, litt lakris, og altså den grønne strengen midt i med urter og stilk og paprika. Men mest av konsentrert frukt. Til oksekjøtt på grillen. BA. Drikk: Nå. Temp: 14–16.

Terningkast: 6

Western Cape, Sør-Afrika

Varenr.: 2073201

Kr 109,90

78 poeng

Billig, moden, bløt og ganske rik Merlot som er vellaget og super billig. Synes du tanniner og syre er utfordrende saker, er denne noe for deg. Mørk, litt solbæraktig frukt, som solen tydeligvis har skint på. BA. Drikk: Nå. Temp: 15–17.

Terningkast: 5

Sardinia, Italia

Varenr.: 9910701

Kr 136,40

81 poeng

Kjølig, saftig, mørk, bløt frukt med litt urter. Rimelig vin med mye smak. Tørr i stilen men med nok fruktsødme. Lammevin. Litt lakris i finish. BA. Drikk: Nå. Temp: 15–17.

Terningkast: 5

Sicilia, Italia

Varenr.: 2298406

Kr 399,90

77 poeng

Ikke dum den. Fast, urteaktig, lakrisaktig på duft, i smaken ung, mørk fruktighet. Med nok friskhet. Til hvitt kjøtt. Svakt dropsaktig. BA. Drikk: Nå. Temp: 15–17.

Terningkast: 5

Provence, Frankrike

Varenr.: 5143401

Kr 279,-

88 poeng

Årgangsskifte på verdens beste rosévin. En svak, lys kobbertone, disket på duft, så kommer det en lekker, fruktkjøttaktig midtparti med hint av moreller og markjordbær. Vinen er raffinert, elegant, understated. En kontemplasjonsrosé. BU. Drikk: Nå. Temp: 6–8.

Terningkast: 6

Anderson Valley, USA

Varenr.: 2665101

Kr 229,80

86 poeng

Distinkt annerledes smaksbilde enn de fleste europeiske rosévinene med innslag av grapefrukt og bacon i aromabildet. Dyp kobberfarget, streif av bringebær og moreller, antydning til tanniner, en interessant og godt strukturert rosé. BA. Drikk: Nå. Temp: 5–7.

Terningkast: 5+

Sicilia, Italia

Varenr.: 9745501

Kr 195,00

84 poeng

Blek, lys kobberfarget med litt oransjeslør, en rosé i en slags minimalistisk, mineralsk Chablis-stil, duft av aprikos og markjordbær, veldig forsiktig og tørr i smaken. Kan også minne om en Sancerre rosé. Distinkt syre. Så du må like det. Pluss litt lavasvovel og røyk. BA. Drikk: Nå. Temp: 6–8.

Terningkast: 5

«Alle» jakter de på den. Verdens mest lunefulle, prinsessen-på-erten, hjerteknuser-drue. Også kjent som Pinot Noir. Den som kunne produsere en ny Chambertin, Clos de la Roche eller noen av de andre lekkerbiskenene fra Bourgogne – gjerne med en mer overkommelig prislapp – er nærmest garantert stjernestatus og penger i banken. Foreløpig er det mye som tyder på at amerikanerne er nærmest.

- Amerikanerne?, spør du.

- Er det ikke dem som elsker oppblåste, høyalkoholiske, svære, monumentale kraftbasser og smaksbomber?

Jo, noen gjør nok det. Men i de nye og hippe vinmakermiljøene i staten er det balansen og purheten som teller mest. Små idealister starter opp og vinner lokale smaksløker. Så blir de kjent litt utover. De lager kultviner, blir interessante oppkomlinger, kjent som "de nye". Og hvis man skal følge med, er det dem man må smake på.

Nå har Polet bestemt at også det bredere publikum skal få prøve dem. Copain Tous Ensemble Pinot Noir fra Anderson Valley i Mendocino County nord for San Francisco åker rett inn i basislisten. Mens et knippe andre viner er partikjøp og vil forsvinne når de blir utsolgt. Men de er altså å få i vanlige polutsalg så lenge de varer. Og det er fabelaktige dråper det er snakk om. Calera er en drømmevin til lite penger for kvaliteten. Det samme er Copain og Kutsch og Balo og Lioco.

California, USA

Varenr.: 1420601

Kr 250,-

88 poeng

Javisst! Dette er toppdråper. Bourgogne-kloning med tight, fint smaksbilde, varm skogbunn om høsten, moreller, krekling, bringebær. Litt fruktsødme, litt stramming fra tanninene. Veldig lang, veldig kompleks. Veldig mye Pinot for pengene. BA. Drikk: Nå. Temp: 14–16.

Terningkast: 6

Sonoma, USA

Varenr.: 2211301

Kr 279,-

89 poeng

Mørk på farge, tett og kjølig aroma med miks av røde og mørke bærslag, fatpreget pent inkludert, litt moreller og blåbær. Fast i fisken med svakt merkbare tanniner. En liten kraftbasse, som ikke er for svær i munnen. BA. Drikk: Nå. Temp: 14–16.

Terningkast: 6

Anderson Valley, USA

Varenr.: 2665001

Kr 258,-

88 poeng

Sval duft av røde og mørke bær, moreller, streif av lakris og fioler. I smaken mørke bær og litt bringebær, fatsmak som allikevel er pent integrert i en nok konsentrert frukt. Elegant og transparent i stilen. God lengde som munner ut i en kjølig, bringebærsaktig, litt lakrislignende finish. BA. Drikk: Nå. Temp: 14–16.

Terningkast: 6

Anderson Valley, USA

Varenr.: 2669701

Kr 369,-

90 poeng

En Pinot som har alt, egentlig. Fylde, lengde, denne flotte, transparente Pinot-smaken som her er tatt helt ut, ørlite urtepreg er bare med på å understreke den leskende, komplekse fruktigheten. Tåler kjøtt og hva som helst. BA. Drikk: Nå-2018 Temp: 14–16.

Terningkast: 6

Anderson Valley, USA

Varenr.: 2665301

Kr 375,70

89 poeng

Mørk på farge, tett og kjølig aroma med miks av røde og mørke bærslag, urter, litt lakrisrot, kjølig høstmorgen. Dette er bra, god fasthet, slutter med moreller og krekling. Og altså noe høstaktig. Viltvin? You bet. BA. Drikk: Nå-2018. Temp: 14–16.

Terningkast: 6

Sonoma, USA

Varenr.: 2264601

Kr 350,-

87 poeng

Det er noe burgunderaktig over denne. Fremstilt med villgjær, et relativt nøytralt fruktbilde i morellretning, tanniner under kontroll men litt motstand (stilker er med i pressingen), en kjølig vinstil med middels fylde. 13,7 volumprosent alkohol er pent integrert. Litt mager i finish, men ellers en god Pinot i euro-retning. opplysende baksideetikett med alle data. Til gastronomi. Hvit fisk. BU. Drikk: Nå-2017. Temp: 14–16.

Terningkast: 4

Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

Godts ukemeny

Siste i Vin

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?