Spanske viner du bør sikre deg i høst

25. september 2014Vin
SMAKEN AV SPANIA: Almalarga Godello 2012 og Dominio do Bibei Lalama 2010 er to av vinene VGs vinekspert anbefaler i ukens spalte. Foto: Geir Olsen/VG/Produsentene
SMAKEN AV SPANIA: Almalarga Godello 2012 og Dominio do Bibei Lalama 2010 er to av vinene VGs vinekspert anbefaler i ukens spalte. Foto: Geir Olsen/VG/Produsentene

Spansk vin er i vinden som aldri før. Her er de beste rødviner og hvitviner fra Spania, både billige og eksklusive.

Kvalitetsmessig har spanske hvitviner gjort flere kvantesprang det siste tiåret. Kvalitet, og vinene fra Galicia regionen nordvest i landet har vært de som har markert seg mest.

Flere av oss er blitt kjent med hvitvinene fra Rias Baixas- regionen. Hvitvinene fremstilt av Albariño har gått sin seiersgang på norske restauranter ettersom disse harmonerer utmerket med fisk- og skalldyrsretter.

Neste hvitvinsdrue fra Galicia som trolig får sitt gjennombrudd, er druen Godello. Druen gir ofte friske og syrlige hvitviner, som oppleves litt «feite» og runde i munnen. Disker du opp med stekt hvit fisk og sesongens kantareller, kan et glass Godello være et ypperlig valg!

Vi finner også et stort spansk mangfold i rødvinshyllene. Ukens utvalgte, Dominio do Bibei Lalama, er et strålende eksempel på dette. Dette er en elegant, rund og fruktig rødvin som hovedsakelig er fremstilt av den lokale druen Menica.

Alle ukens viner er hentet fra Spania. Nyt høsten!

Ukens utvalgte

Dominio do Bibei Lalama 2010

5959501

Basisutvalget, kategori 5

Pris: Kr. 199,90

Poeng: 85

Terningkast: 6

Land/region: Spania, Galicia

Fremragende rødvin fra Galicia. Dufter av plomme, mørke bær, urter og hint av krydder. Rund og elegant munnfølelse samtidig som den er syrlig og fast. Lang fast avslutning som sitter.

Anbefalt serveringstemperatur: 14-16 grader. Smaker utmerket nå, men kan lagres i opptil ti år.

Serveres gjerne til andebryst med rødvinssjy, kalvefilet eller hjemmelaget pizza med chorizo.

Ukens utvalgte

Almalarga Godello 2012

845401

Bestillingsutvalget

Pris: Kr. 155,30

Poeng: 82

Terningkast: 5

Land/region: Spania, Galicia

Middels fyldig hvitvin fremstilt av Godello-druen. Dufter av sitrus, melon, og hint av ristede nøtter. Oppleves som syrlig og ren i munnen med hint av fedme. Tørr sitruspreget avslutning. Smaker best ung, men kan lagres i fem til ti år til.

Anbefalt serveringstemperatur: Åtte til ti grader.

Passer ypperlig til grillet hellefisk og ristede kantareller, breiflabb eller gazpacho.

Ukens utvalgte

Terras Gauda O Rosal 2013

4558101

Basisutvalget, kategori 5

Pris:. Kr. 175,-

Terningkast: 5

Poeng: 82

Land/region: Spania, Galicia, Rias Baixas

Denne vinen består av druene Albariño 70 prosent og Loureira 20 prosent. Dufter av fersken, lime, sjø og mineraler. Oppleves som frisk og mineralsk i munnen. Tørr frisk avslutning. Smaker best ung.

Anbefalt serveringstemperatur: Åtte til ti grader.

Gode serveringspartnere er skalldyrsuppe, ristet sjøkreps eller skalldyrspaella.

Ukens utvalgte

Contino Reserva 2006

5121301

Bestillingsutvalg

Pris: Kr. 289,30

Poeng: 87

Terningkast: 6

Land/ region: Spania, Rioja

Contino er et moderne vinhus i Rioja som fokuserer på en ekletvinmark i Rioja Alavesa like utenfor byen Laguardia. Dette er uvanlig i Rioja ettersom det her er tradisjon for å blande flere vinmarker fra ulike underregioner. Dufter av moreller, fiken, tobakk og toast. Oppleves som fast og tiltalende i munnen med flott balanse mellom tannin og syre. Lang fast avslutning.

Anbefalt serveringstemperatur: 16-18 grader. Smaker utmerket nå, men kan lagres videre i minst 15 år til.

Prøv den til entrecôte av okse, rosmarinmarinert lammelår eller hvitløksmarinerte lammekoteletter.

Ukens eksklusive

Mas la Plana Cabernet Sauvignon 2009

281801

Bestillingsutvalget

Pris: Kr. 369,90

Poeng: 87

Terningkast: 5

Land/ region: Spania, Catalonia, Penedès

Mas la Plana er et av Miguel Torres flaggskip og er lett gjenkjennelig med sin elegante svarte flaske. Dufter av solbær, plomme, krydder og hint av toast. Oppleves som rund og delikat i munnen samtidig som den har markante tanniner. Lang tørr avslutning. Anbefalt serveringstemperatur: 16-18 grader.

Smaker godt nå, men kan lagres videre flere tiår. Prøv til ytrefilet av okse, entrecôte av kalv eller andebryst.

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinenes kvalitet sett bort ifra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 - 59: En ekstremt dårlig vin.

60 - 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin.

70 - 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin.

80 - 89: God til meget god vin.

90 - 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste.

96 - 100: En perfekt vin.

Publisert: 25.09.2014 kl. 10:34
Oppdatert: 25.09.2014 kl. 15:34


Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Vin

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?