Til hovedinnhold

Vidunderlig vin til vilt: Her er vinene som løfter høstens viltretter

VIN TIL MAT: Gode viner gjør høstens viltmåltider komplett. Foto: Sara Johannessen/VG/Produsentene
VIN TIL MAT: Gode viner gjør høstens viltmåltider komplett. Foto: Sara Johannessen/VG/Produsentene

God rødvin til rype, reinsdyrstek eller elgkarbonader? Å velge vin til norsk vilt er slett ikke så komplisert som mange vil ha det til.


Viltkjøtt er stort sett smaksrikt og magert. Derfor passer det godt med en fyldig og fruktig rødvin. Vi trenger fylden til å balansere viltsmaken, mens fruktigheten gir det magre kjøttet litt ekstra saftighet.

Skulle du være så uheldige å steke kjøttet litt for lenge, kan en saftig rødvin bli din reddende engel.

En drue som passer perfekt til denne beskrivelsen, er rødvin fremstilt av druesorten som går under navnet Shiraz eller Syrah. Når druen dyrkes i varmt klima, får den ofte en flott fruktighet som gjør den velegnet til både hjort og elg.

Nedenfor finner du gode eksempler fra Australia og USA. Druen trives også i et noe kjøligere klima i Nord-Rhône i Frankrike. Disse vinene er robuste og kraftige i stilen og serveres gjerne til sesongens rypebryst. Se etter vinene fra den lille kommunen Cornas!

Er du så heldig å ha tilgang på reinsdyrkjøtt, er et glass amarone fra Veneto i Italia aldri å forakte. Denne eksklusive rødvinen er fremstilt av tørkede druer, og har derfor en litt bittersøt undertone som harmonerer svært godt til reinsdyr.

Alle ukens viner kommer tre sesonginspirerte serveringsalternativer.

UKENS KUPP

Chapoutier Côtes du Rhône Belleruche 2013

9348706

Basisutvalget, kategori 6

Pris. Kr. 419,- for 300 cl

Poeng: 80

Terningkast: 5

Land/region: Frankrike, Rhône Sør, Côtes du Rhône

Vinprodusenten Chapoutier er en av de store aktørene i Rhône og fremstiller en rekke gode viner i alle prissegmenter. En rund og fruktig rødvin som dufter av røde bær, krydder og hint av lær. Middels fyldig, oppleves som ren og delikat i munnen.

Anbefalt serveringstemperatur: 13 til 15 grader. Smaker best ung. Pappvin bør oppbevares kaldt og kjølig etter åpning.

Server den gjerne til viltgryte, lammefrikasse eller en chilikrydret lammerett med couscous og friske urter.

UKENS UTVALGTE

Peter Lehmann Weighbridge Shiraz 2012

4182601 Basisutvalget, kategori 4

Pris. Kr. 123,50

Poeng: 82

Terningkast: 6

Land/region: Australia, South Australia

Dette er et av de beste kjøpene fra Australia. Krydret og rund rødvin som dufter av bjørnebær, pepper, lakris og vanilje. Oppleves som fyldig samtidig som den er fruktig og frisk. Fruktig, vaniljepreget avslutning.

Anbefalt serveringstemperatur: 15 til 17 grader. Ingen lagringsvin.

Prøv til elgstek, urtemarinert rådyrlår eller elgkarbonader.

UKENS UTVALGTE

Colombier Crozes-Hermitage 2012

5045301 Basisutvalget, kategori 3

Pris. Kr. 199,90

Poeng: 83

Terningkast: 5

Land/ region: Frankrike, Rhône Nord, Crozes-Hermitage

Klassisk Crozes-Hermitage som dufter av bjørnebær, krydder, rosmarin og hint av vanilje. Oppleves som fyldig og fruktig med en liten sødmefull undertone. Lang, tørr avslutning. Anbefalt serveringstemperatur: 15 til 7 grader. Smaker godt nå, men kan lagres videre i fem til ti år.

Prøv til rådyrfilet, orrhane eller rypebryst.

UKENS UTVALGTE

Ojai Syrah 2011

869401 Bestillingsutvalget

Pris. Kr. 255,-

Poeng: 86

Terningkast: 6

Land/region: USA, California

Flere av rødvinene fremstilt av Syrah-druen i California er fyldige i stilen uten å være så tanninrike som flere av sine europeiske søsken. Dette er et glimrende eksempel. Dufter av skogsbær, pepper, urter, lær og hint av anis. Oppleves som fyldig og rund i munnen. Flott syrlighet gjennom hele smakskurven, fast og rik avslutning.

Anbefalt serveringstemperatur: 16 til 18 grader.

UKENS UTVALGTE

Vincent Paris Cornas Granit 60 2012

9957901 Bestillingsutvalget

Pris. Kr. 349,-

Poeng: 87

Terningkast: 5

Land/region: Frankrike, Rhône Nord, Cornas

De robuste Cornas-rødvinene er som skapt for rype. Dufter av bjørnebær, lær, mineraler, einebær, pepper og hint av urter. Oppleves som kraftfull og rik i munnen. Tydelige tanniner gjennom hele smakskurven. Fast, tørr avslutning.

Anbefalt serveringstemperatur: 15 til 17 grader. Disse vinene kan lagres i flere tiår, og denne vil trolig smake enda bedre etter fem til seks år i kjelleren.

Smaker utmerket til rypebryst, helstekt rype eller entrecôte av okse.

UKENS EKSKLUSIVE

Accordini Acinatico Amarone della Valpolicella Classico 2010

4141201 Bestillingsutvalget/lokale vinmonopol

Pris. Kr. 395,-

Poeng: 88

Terningkast: 5

Land/region: Italia, Veneto

Tidløs Amarone som dufter av kirsebær, fiken, krydder, vanilje og hint av mørk sjokolade. Oppleves som stor og voldsom i munnen, samtidig som den har en elegant bittersøt undertone. Lang, fast avslutning.

Anbefalt serveringstemperatur: 15 til 17 grader. Smaker fremragende nå, men kan fint ligge i 10-15 år til.

Server den til stekt ytrefilet av reinsdyr med skogsopp og rødvinssjy eller reinsdyrstek .

Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Vin

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?