Ukens vintips: Vin til sommerfesten
Juni er sommerens svar på desember.
Edvard Skramstad har bakgrunn som servitør, vinkelner og restaurantsjef. Jobber til daglig som restaurantsjef på Statholdergaarden og Statholderens Mat & vinkjeller.
Flere av oss planlegger små sammenkomster før sommerferien står for tur. Musserende vin er nærmest programfestet når noe skal markeres. Ukens Cava er et godt eksempel på at spanjolene også kan lage ypperlig musserende. Er du på utkikk etter en frisk og fruktig hvitvin fremstilt av Riesling-druen bør du ta en titt på ukens kupp.
Rødvin fremstilt av Pinot Noir-druen smaker også fortreffelig på den lyse siden av året. Nedenfor finner du en utsøkt kandidat fra California. Denne vinen vil være midt i blinken dersom du planlegger å legge lyst kjøtt på grillen. Jeg har også ryddet plass til en rosévin fra vest-Frankrike samt en klassisk Sancerre i dagens i spalte. Nyt sommeren!
Ukens kupp
Markus Molitor Schiefer Riesling 2018
Pris: Kr 459,90
Terningkast 6
Vinprodusenten Markus Molitor har en rekke fremragende viner i sin portefølje. Dette er en folkelig hvitvin som dufter av sitrus, gule epler og hint av blomster. Oppleves som syrlig og fruktig i munnen. Tørr og frisk avslutning. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Ingen lagringsvin. Server den til ferske reker eller prøv den til sushifatet. (300 cl)
Ukens musserende
Juvé y Camps Reserva de la Familia Gran Reserva Brut Nature 2016
Pris: Kr 189,90
Terningkast 6
Vinhuset Juvé y Camps har fremstilt Cava i generasjoner og er i dag blant pionerene i Penedès. Denne dufter av sitrus, nøtter og toast. Oppleves som frisk, syrlig og ren i munnen. Behagelige bobler. Lang tørr avslutning. Anbefalt serveringstemperatur seks til åtte grader. Prøv den til hjemmelaget tapas eller bacalao!
Ukens rosé
Jules Lebegue Les Pontons du Ferret Rosé 2019
Pris: Kr 139,90
Terningkast 5
Frisk og syrlig rosévin fra vest-Frankrike, fremstilt av druesortene Merlot og Cabernet Franc. Dufter av moreller, sitrus og røde epler. Oppleves som fruktig og frisk i munnen. Tørr. Anbefalt serveringstemperatur seks til åtte grader. Ingen lagringsvin. Nyt den alene eller server den til en hjemmelaget lakseburger eller grillet ørret.
Ukens Sancerre
Jean-Max Roger Sancerre Cuvée Marnes et Caillottes Blanc 2018
Pris: Kr 245,30
Terningkast 5
De friske og mineralske hvitvinene fra Sancerre smaker himmelsk om sommeren. Vinen dufter av stikkelsbær, grønne urter, lime og mineraler. Oppleves som syrlig og crisp i munnen. Tørr og mineralsk avslutning. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Server den til en sesongens grønne asparges eller prøv den til den grønn chèvresalat.
Ukens eksklusive
Tyler Santa Barbara County Pinot Noir 2018
Pris: Kr 319,90
Terningkast 6
California fremstiller en rekke utsøkte Pinot Noir-viner. Denne elegante rødvinen dufter av plomme, moreller, granateple, våt jord og fat. Oppleves som stram og elegant i munnen. God syrlighet og myke tanniner. Lang fast avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Smaker ypperlig nå, men kan fint lagres i femten år til. Server den til grillet landkylling eller svinenakke.
------------------------------
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: En ekstremt dårlig vin.
60 – 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin.
70 – 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin.
80 – 89: God til meget god vin.
90 – 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste.
96 – 100: En perfekt vin.
Publisert: 12.06.2020 kl. 10:59
Premisser for VGs vinanmeldelser
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: en ekstremt dårlig vin
60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin
70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin
80 – 89: god til meget god vin
90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste
96 – 100: en perfekt vin
Lag deg en gratis konto