Ukens vintips: Gode høstviner
Høsten byr på et eldorado av smaksopplevelser!
Ukens vinspalte disker opp med fem vinanbefalinger som alle er skreddersydde høstens delikatesser. Selvsagt kommer vi ikke utenom høstsesongens smaksrike gryteretter. Kokke-Lise varter denne uken opp med en rekke flotte varianter. Til hennes gryterett basert på langtidskokt høyrygg kommer jeg med en konkret vinanbefaling på en klassisk rødvin fra Toscana.
Soppsesongen har vært eventyrlig så langt i år. Selv har jeg sanket kantareller i kilovis denne høsten, min personlige favoritt er smørstekte kantareller anrettet på toast. Her må du servere en fatlagret hvitvin fremstilt av Chardonnay-druen. Da vil du oppleve at den fyldige hvitvinen harmonerer ypperlig sammen med de saftige kantarellene.
Villa Wolf Riesling Trocken 2018
Pris: Kr 439,90
Terningkast 5
Frisk, ren og ukomplisert Riesling fra Pfalz i Tyskland. Dufter av eple, sitrus og blomster. Oppleves som fruktig og syrlig i munnen. Tørr og frisk avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 8 til 10 grader. Ingen lagringsvin. Fruktige hvitviner fremstilt av Riesling-druen er ofte et godt valg dersom du inviterer til krabbelag.
Mazzei Fonterutoli Chianti Classico 2017
Pris: Kr 209,90
Terningkast 6
Klassisk rødvin fra det vakre Chianti Classico-området i Toscana. Dufter av kirsebær, våt jord, krydder og fat. Oppleves som fyldig og ren i munnen samtidig som vinen har god syrlighet og tanninstruktur. Lang fast avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 16 til 18 grader. Smaker best i ung alder. Server denne til Lises gryterett basert på langtidskokt høyrygg eller prøv den til oksesteik anrett med sesongens skogsopp og rødvinssaus.
Deux Roches Plants du Carre Mâcon-Villages 2017
Pris: Kr 172,00
Terningkast 6
Vinprisene i Burgund vil alltid være høye, her har du en god hvitvin som holder solid kvalitet til en veldig fornuftig pris. Dufter av sitrus, smør og fat. Oppleves som fyldig og rik i munnen, samtidig som vinen har flott friskhet. Lang tørr avslutning. Anbefalt serveringstemperatur ti til tolv grader. Smaker ypperlig nå men kan fint lagres i syv år til. Server den til smørstekte kantareller anrettet på toast toppet med sprøstekt bacon eller prøv den til en soppbasert pastarett.
Petra Unger Ried Gottchelle Erste Lage Kremstal Reserve Grüner Veltliner 2018
Pris: Kr 209,90
Terningkast 5
Østerrike fremstiller en rekke flotte hvitviner av den lokale druesorten Grüner Veltliner. Denne dufter av sitrus, fersken og grønne epler. Oppleves som frisk og ren i munnen, samtidig som vinen har en tiltalende mineralsk undertone. Lang tørr avslutning. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Kan fint lagres i opptil syv år til. Anvendelig hvitvin, prøv den til kreps eller en sjømatsbasert gryterett.
Storm Santa Barbara County Pinot Noir 2017
Pris: Kr 439,90
Terningkast 6
Det er sørafrikaneren Ernst Storm som er mannen bak denne rødvinen fra Santa Barbara. Vinen dufter av moreller, granateple, krydder og fat. Oppleves som rik og elegant i munnen, flott syrlighet og godt intrigerte tanniner. Lang fast avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Smaker utsøkt nå men kan fint lagres i minst ti år til. Server den til indrefilet av rådyr eller server den til helstekt vaktel.
---------------------
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinenes kvalitet sett bort ifra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: En ekstremt dårlig vin.
60 – 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin.
70 – 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin.
80 – 89: God til meget god vin.
90 – 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste.
96 – 100: En perfekt vin.
Premisser for VGs vinanmeldelser
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: en ekstremt dårlig vin
60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin
70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin
80 – 89: god til meget god vin
90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste
96 – 100: en perfekt vin