Ukens vintips: Påskevin
For mange er påskelammet påskehøytidens definitive høydepunkt. Her er det rødvin som gjelder.
Edvard Skramstad har bakgrunn som servitør, vinkelner og restaurantsjef. Jobber til daglig som restaurantsjef på Statholdergaarden og Statholderens Mat & vinkjeller.
Ettersom det smaksrike lammekjøttet inneholder rikelig med fett, passer det utmerket med kraftfulle rødviner. Klassiske rødviner til lammekjøtt kommer gjerne fra regioner som Rioja, Bordeaux eller Toscana.
Vi har også ryddet plass til noen lysere viner i dagens spalte. Den sene påsken gjør at mange av dere helt sikkert er på utkikk etter gode kjøpe både på rosévin- og hvitvinsfronten.
Ta en ekstra titt på ukens hvitvin. Dette er en ypperlig hvitvin fremstilt i Bordeaux-regionen. Å nyte hvitvin fra Bordeaux er litt som å hilse på en gammel venn. Vi gjør det altfor sjeldent, og det er riktig hyggelig hver gang det skjer. God påske!
Ukens kupp
Kein Name Niederösterreich Grüner Veltliner 2019
Pris: Kr 119,90
Terningkast 6
Frisk, ren og ukomplisert hvitvin fremstilt av Grüner Veltliner-druen. Dufter av sitrus, fersken og hint av melon. Oppleves som fruktig og frisk i munnen. Tørr. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Ingen lagringsvin. Allsidig hvitvin, prøv den til en smaksrik grønnsakswok anrettet med koriander, eller server den til sushi.
Ukens Nyhet
Darling Cellars Cellarmaster's Signature 2019
Pris: Kr 146,10
Terningkast 5
Rosévin fra Sør-Afrika fremstilt av Pinotage- og Chenin Blanc-druen. Dufter av lime, rips og solbær. Oppleves som syrlig og slank i munnen. Tørr sitruspreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker best i ung alder. Prøv den til en hjemmelaget fiskeburger med søtpotetchips, eller ovnsbakte rødbeter servert med hasselnøtter og fetaost.
Ukens hvitvin
Le Dauphin d'Olivier Blanc 2017
Pris: Kr 240,30
Terningkast 6
Klassisk hvitvin fra Bordeaux. Dufter av grønne epler, stikkelsbær, urter og mineraler. Oppleves som frisk og crisp i munnen, god syrlighet gjennom hele smakskurven. Lang tørr avslutning, Anbefalt serveringstemperatur ti til tolv grader. Smaker ypperlig nå, men kan fint lagres i minst ti år til. Server den til ovnsbakt torsk servert med en blåskjellbasert persillesaus, eller hjemmelaget fiskesuppe.
Ukens rødvin
Cune Crianza 2016
Pris: Kr 144,90
Terningkast 5
Påske og rødvin fra Rioja har vært en klassiker i norske hjem i generasjoner. Her har dere en ung og prisgunstig variant. Dufter av røde bær, krydder og vanilje. Varm og krydret munnfølelse, god syrlighet og balanserte tanniner. Fast bærpreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Smaker best i ung alder. Server den til lammekoteletter anrettet med hvitløksbakte poteter og sjysaus, eller server den til en smaksrik oksegryte.
Ukens eksklusive
Banfi Brunello di Montalcino 2015
Pris: Kr 449,90
Terningkast 6
Ypperlig Brunello fra den fremragende 2015-årgangen. Dufter av kirsebær, våt jord, krydder og fat. Oppleves som fast og strukturert i munnen. Tydelige tanniner og flott syrlighet gjennom hele smakskurven. Anbefalt serveringstemperatur 16 til 18 grader. Smaker utsøkt nå, kan lagres i flere tiår. Server den til hvitløksstekt lammelår servert med rotgrønnsaker, eller prøv den til entrecôte av kalv servert med polenta og rødvinssaus.
------------------
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinenes kvalitet sett bort ifra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: En ekstremt dårlig vin.
60 – 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin.
70 – 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin.
80 – 89: God til meget god vin.
90 – 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste.
96 – 100: En perfekt vin.
Publisert: 07.04.2020 kl. 12:47
Premisser for VGs vinanmeldelser
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: en ekstremt dårlig vin
60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin
70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin
80 – 89: god til meget god vin
90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste
96 – 100: en perfekt vin
Lag deg en gratis konto