Ukens vintips: Spennende smaksopplevelser

6. september 2019Vin
ULIKE VINER: Ukens musserende (til venstre) passer spesielt godt til sesongens smørstekte kantareller. Mens ukens nyhet og utvalgte får terningkast 6. Foto: Sara Johannessen Meek/VG/Produsentene
ULIKE VINER: Ukens musserende (til venstre) passer spesielt godt til sesongens smørstekte kantareller. Mens ukens nyhet og utvalgte får terningkast 6. Foto: Sara Johannessen Meek/VG/Produsentene

Opplev sansenes univers i vinens verden. 

Edvard Skramstad har bakgrunn som servitør, vinkelner og restaurantsjef. Jobber til daglig som restaurantsjef på Statholdergaarden og Statholderens Mat & vinkjeller.

En god Chablis skal for eksempel dufte av hav og svaberg. Trolig ligger forklaringen i at jordsmonnet i Chablis består av fossile skalldyr fra Jura-tiden. Da sier det seg selv at disse syrlige og friske hvitvinene harmonerer utsøkt sammen med havets delikatesser.

Gode viner utvikler seg og forandrer seg med tiden. Eldre rødviner fra Piemonte-regionen kan fort gi deg en fornemmelse av høst med dufter av våt jord og løv. Ukens nyhet er et ypperlig eksempel fra Ghemme-regionen.

Her har du fem ulike viner som alle er gode representanter for sine respektive regioner og vinstiler. Lykke til på reisen!

Ukens kupp

Camaleão Loureiro e Alvarinho 2018

Pris: Kr. 139,90

Terningkast 5

7407101 Bestillingsutvalget. Poeng: 81. Land/region: Portugal, Minho, Vinho Verde.
7407101 Bestillingsutvalget. Poeng: 81. Land/region: Portugal, Minho, Vinho Verde.

Det fremstilles en rekke spennende hvitviner i de kystnære vinmarkene i Vinho Verde-regionen i Portugal. Her har du et godt eksempel som dufter av lime, fersken og pære. Oppleves som frisk og syrlig i munnen samtidig som vinen har god fruktighet.

Anbefalt serveringstemperatur 8 til 10 grader. Smaker best i ung alder. Server den med sesongens taskekrabbe.

Ukens utvalgte

Vocoret Chablis 1er Cru Les Montmains 2016

Pris: Kr. 279,90

Terningkast 6

572001 Bestillingsutvalget. Poeng: 88. Land/region: Frankrike, Burgund, Chablis.
572001 Bestillingsutvalget. Poeng: 88. Land/region: Frankrike, Burgund, Chablis.

Fremragende Chablis fra Premier cru-vinmarken «Montmains». Dufter av sitrus, grapefrukt, hav og svaberg. Oppleves som frisk og mineralsk i munnen, fremragende syrlighet gjennom hele smakskurven. Lang tørr avslutning.

Anbefalt serveringstemperatur 10 til 12 grader. Smaker godt nå, men kan lagres i femten år til. Server den til skalldyrsuppe eller ristet breiflabb.

Ukens musserende

Delorme Cremant de Bourgogne Blanc de Noirs

Pris: Kr. 169,90

Terningkast 5

9099801 Basisutvalget, kategori 1. Poeng: 82. Land/region: Frankrike, Burgund.
9099801 Basisutvalget, kategori 1. Poeng: 82. Land/region: Frankrike, Burgund.

Musserende vin fra Burgund går under navnet Cremant de Bourgogne. Denne utgaven er fremstilt av Pinot Noir-druen. Vinen dufter av sitrus, røde epler og toast. Oppleves som frisk og syrlig i munnen, behagelige bobler. Tørr, eplepreget avslutning.

Anbefalt serveringstemperatur seks til åtte grader. Ingen lagringsvin. Prøv den til smørstekte kantareller anrettet på toast eller prøv den til hjemmelaget lapskaus!

Ukens nyhet

Ioppa Ghemme 2007

Pris: Kr. 229,90

Terningkast 6

161801 Basisutvalget, kategori 6. Poeng: 85. Land/region: Italia, Piemonte.
161801 Basisutvalget, kategori 6. Poeng: 85. Land/region: Italia, Piemonte.

Utviklet rødvin basert på Nebbiolo-druen iblandet mindre deler Vespolina. I glasset møter vi dufter av moreller, løv, våt jord og lær. Oppleves som kraftfull og rik i munnen. Tydelige tannier og god syrlighet gjennom hele smakskurven. Fast avslutning.

Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Smaker utsøkt nå, men kan fint lagres i syv år til. Prøv den til ytrefilet av okse eller kalvestek anrettet med sesongens skogsopp.

Ukens eksklusive

Luigi Pira Barolo Serralunga 2015

Pris: Kr. 375,00

Terningkast 6

10100701 Bestillingsutvalget. Poeng: 89. Land/region: Italia, Piemonte, Barolo.
10100701 Bestillingsutvalget. Poeng: 89. Land/region: Italia, Piemonte, Barolo.

Ung, klassisk og rik Barolo. Dufter av mørke bær, krydder, lær, tjære og fat. Oppleves som fyldig og stor i munnen. Flott tanninstruktur og god syrlighet gjennom hele smakskurven. Lang fast avslutning.

Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Smaker utsøkt nå men kan fint lagres i femten år til. Server den til rådyrsteik eller prøv den til entrecôte av kalv servert med en trøffelbasert rødvinssaus.

----------------------

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinenes kvalitet sett bort ifra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: En ekstremt dårlig vin.

60 – 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin.

70 – 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin.

80 – 89: God til meget god vin.

90 – 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste.

96 – 100: En perfekt vin.

Publisert: 06.09.2019 kl. 13:44


Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Vin

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?