Ukens vintips: Klassiske viner
Vinspalten er i likhet med matspalten i det tidløse hjørne
Edvard Skramstad har bakgrunn som servitør, vinkelner og restaurantsjef. Jobber til daglig som restaurantsjef på Statholdergaarden og Statholderens Mat & vinkjeller.
Noen ganger trenger vi rett og slett å mimre litt. Slik er det også i den kulinariske verden. Det å komme tilbake til noe er rett og slett en fantastisk følelse. Da jeg fikk kokke-Lises oppskrifter denne uken kunne jeg ikke la være å dagdrømme om saftige karbonader. Selv har jeg krystallklare minner om karbonadesmørbrød til lunsj servert med rødvin fra Bordeaux i Grand Cafe sine sagnomsuste lokaler tidlig på 2000-tallet.
Erindringer om bestemors terteskjell setter også nostalgien i sving selv om undertegnede ikke var gammel nok til å nyte hvitvin i selskapslivet på 80-tallet. Vi trenger nok alle å mimre litt i disse tider mens vi venter på at verden skal komme tilbake. Alle ukens viner kommer med klassiske serveringsanbefalinger.
Ukens kupp
Les Champs d'Or Chardonnay 2019
Pris: Kr 124,90
Terningkast 5
Ren, frisk og ukomplisert hvitvin fremstilt av Chardonnay-druen. Dufter av sitrus, pære og eple. Oppleves som syrlig og ren i munnen. Tørr, noe varm eplepreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur seks til åtte grader. Ingen lagringsvin. Server den til hjemmelagde fiskekaker eller fiskesuppe.
Ukens hvitvin
Gentil Hugel 2018
Pris: Kr 149,90
Terningkast 5
Denne friske hvitvinen har vært en gammel traver i polhyllene. Dette er noe så uvanlig som en frisk hvitvin fremstilt av en rekke ulike druesorter i Alsace i nord Frankrike. Dufter av sitrus, fersken, ananas og hint av blomster. Oppleves som frisk, syrlig og ren i munnen. Tørr og fruktig avslutning. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker best i ung alder. Server den til rekesmørbrød eller gravet laks anrettet med eggerøre.
Ukens Nyhet
Château la Tour de By 2015
Pris: Kr 211,00
Terningkast 6
Tidløs rødvin fra vest-Bordeaux fra den ypperlige 2015-årgangen. Dufter av mørke bær, paprika, våt jord, krydder og lær. Oppleves som fast og ren i munnen. God fruktighet og godt integrerte tanniner. Fast bærpreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 16 til 18 grader. Smaker utsøkt nå, men kan fint lagres i ti år til. Prøv den til Lises karbonader eller server den til oksesteik servert med rotgrønnsaker og rødvinssaus.
Ukens Rosévin
Pomponette Rosé 2019
Pris: Kr 179,90
Terningkast 6
Rosévin fra Provence er aldri feil, her har du en utsøkt variant fra 2019. Dufter av sitrus, nektarin og fersken. Oppleves som syrlig, fruktig og frisk i munnen. Flott syrlighet gjennom hele smakskurven. Lang tørr avslutning. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker best i ung alder. Server den til kokt laks servert med syltet agurk og poteter, eller prøv den til pannestekt ørret.
Ukens eksklusive
L'Esprit de Chevalier Blanc 2017
Pris: Kr 321,20
Terningkast 6
Domaine de Chevalier-eiendommen i Bordeaux har produsert vin siden slutten av 1800-tallet. L'Esprit de Chevalier er deres andre vin, hvitvinen fra 2017 skuffer ikke. Dufter av sitrus, stikkelsbær og våt stein. Oppleves som syrlig og crisp i munnen, flott mineralitet og syrlighet gjennom hele smakskurven. Lang tørr avslutning. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Server den til helstekt rødspette servert på klassisk vis, eller prøv den til Lises terteskjell.
-------------
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinenes kvalitet sett bort ifra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: En ekstremt dårlig vin.
60 – 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin.
70 – 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin.
80 – 89: God til meget god vin.
90 – 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste.
96 – 100: En perfekt vin.
Publisert: 17.04.2020 kl. 14:03
Premisser for VGs vinanmeldelser
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: en ekstremt dårlig vin
60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin
70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin
80 – 89: god til meget god vin
90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste
96 – 100: en perfekt vin
Lag deg en gratis konto