Ukens vintips: Piemontes hemmeligheter
Den vakre Piemonte-regionen byr på et bredt spekter av viner.
Edvard Skramstad har bakgrunn som servitør, vinkelner og restaurantsjef. Han jobber til daglig som restaurantsjef på Statholdergaarden og Statholderens Mat & vinkjeller.
Mest kjent er de kraftfulle rødvinene fra Barolo. I dagens tekst har jeg ryddet plass til en episk rødvin fra en av regionens aller beste vinmarker, «Vigna Rionda». Men du kan også bli kjent med vin fremstilt av mindre kjente druesorter som Cortese-druen som gir rene og friske hvitviner. Eller hva med rødvin fremstilt av Grignolono-druen? Disse rødvinene oppleves som stramme og slanke i munnen, og egner seg ypperlig til sommerens lyse kjøttretter.
Salgstallene for Nebbiolo-baserte roséviner har vært eventyrlige i Norge de siste årene. Rosévinen Il Mimo nærmest rives vekk fra polhyllene så snart den ankommer filialene. Ukens rosé er i likhet med Il Mimo fremstilt av Nebbiolo-druen. Etter min mening er rosévinen fra Ioppa minst like god som «storebroren» Il Mimo.
Alle ukens viner er hentet fra Piemonte-regionen. Duft, smak og lær!
Ukens kupp
Ottosoldi Gavi 2018
Pris: Kr 142,50
Terningkast 5
Det produseres mer enn bare rødvin i Piemonte. Her har du en lys og lett hvitvin fremstilt av druesorten Cortese. Dufter av sitrus, grønne epler, mandel og hint av urter.
Oppleves frisk, slank og syrlig i munnen. Tørr sitruspreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur syv til ni grader. Ingen lagringsvin. Server til sjømatbasert risotto eller sprøstekt brisling.
Ukens utvalgte
Oreste Buzio Grignolino del Monferrato Casalese 2018
Pris: Kr 164,90
Terningkast 6
Grignolino-druen er svært lite plantet i Piemonte. Det er derfor ekstra morsomt å smake denne sjarmerende rødvinen. Dufter av mørke bær, krydder og hint av urter. Oppleves fruktig og ren i munnen samtidig som vinen har god syrlighet. Fast bærpreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 15 til 17 grader. Smaker godt nå, men kan lagres i opptil ti år. Prøv gjerne til hjemmelagde grillspidd eller grillede kyllinglår.
Ukens rosévin
Ioppa Colline Novaresi Nebbiolo Rusin 2018
Pris: Kr 144,90
Terningkast 6
Produsenten Ioppa har en rekke spennende viner i sin portefølje. Dette er deres rosévin som er laget påNebbiolo druen. Dufter av sitrus, kirsebær og rips. Oppleves stram, syrlig og fruktig i munnen. Flott syrlighet gjennom hele smakskurven. Tørr bærpreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur seks til åtte grader. Ingen lagringsvin. Nyt den gjerne alene eller sammen med grillet laks eller ørret.
Ukens Nyhet
Castello di Verduno Basadone Pelaverga 2017
Pris: Kr 239,90
Terningkast 5
Pelaverga tilhører også blant Piemonte-regionens «glemte» druesorter. Denne rødvinen er et morsomt bekjentskap. Vinen dufter av mørke bær, jord, krydder og lakris. Oppleves som stram, syrlig og krydret i munnen. Dominant syrlighet preger smaksbildet. Lang fast avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 15 til 17 grader. Smaker godt nå, men kan fint lagres i ti år til. Prøv til kalvesteik eller entrecôte av okse anrettet med hvite bønner og rødvinssaus.
Ukens eksklusive
Anselma Giacomo Barolo Vignarionda Riserva 2011
Pris: Kr 799,80
Terningkast 6
Det er selvsagt ikke uten grunn at Italienere utroper Barolo som «vinens konge, kongenes vin». Her har du et paradeeksempel fra en av regionens aller beste vinmarker - «Vigna Rionda». Dufter av moreller, våt jord, krydder, lær og fat. Oppleves rik og intens i munnen samtidig som den er elegant og strukturert. Fremragende syrlighet og markante tanniner. Lang fast avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Smaker utsøkt nå, men kan lagres i flere tiår. Nytes gjerne til helstekt lammelår eller ytrefilet av okse.
------------
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinenes kvalitet sett bort ifra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: En ekstremt dårlig vin.
60 – 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin.
70 – 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin.
80 – 89: God til meget god vin.
90 – 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste.
96 – 100: En perfekt vin.
Publisert: 31.05.2019 kl. 11:28
Premisser for VGs vinanmeldelser
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: en ekstremt dårlig vin
60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin
70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin
80 – 89: god til meget god vin
90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste
96 – 100: en perfekt vin
Lag deg en gratis konto