De beste vinene til sushi

HVITT: Det må være hvit vin til sushi, og kanskje aller helst en tørr Riesling.Foto: Produsentene/NTB Scanpix
HVITT: Det må være hvit vin til sushi, og kanskje aller helst en tørr Riesling.Foto: Produsentene/NTB Scanpix
Edvard  Skramstad

Å velge vin til sushi er på ingen måte komplisert. Rødvin er svartelistet, det er friske og syrlige hvitviner som gjelder.

For mange er førstevalget hvitvin fremstilt av Riesling-druen. Personlig går jeg som regel for en tørr Riesling fra Tyskland. Disse hvitvinene er ofte rene og friske i stilen og smaker utsøkt sammen med fisk og skalldyr.

Er du svak for den kruttsterke wasabien, kan det være smart å velge vin med noe sødme som balanserer de krydrede smakene. Også her finner du flere gode Riesling-varianter. Men har du sansen for tørre hvitviner som er litt «grønne» i stilen, kan du også prøve et glass Sauvingnon Blanc fra New Zealand. En frisk Grüner Veltliner fra Østerrike er heller aldri å forakte til Østens delikatesser.

Nedenfor finner du fem flotte hvitviner; både tørre og halvtørre alternativer. Her bør det finnes noe for enhver smak!

9478001

Bestillingsutvalget

Pris: Kr. 189,90

Terningkast 5

Poeng: 83

Land/region: Marlborough/New Zealand

Fra Marlborough-regionen på sør-øya av New Zealand. Sauvignon Blanc-vinene oppleves alltid som svært «grønne» i stilen. Dufter av stikkelsbær, brennesle, lime og hint av asparges. Syrlig og ren i munnen. Tørr, frisk avslutning. Temp: Åtte til ti grader. Best ung. Ypperlig til maki med laks, asparges og agurk, eller grønn salat eller grønnsaksuppe.

5883706

Basisutvalget

Pris: Kr. 389,60 (300 cl)

Terningkast 5

Poeng: 79

Land/region: Mosel/Tyskland

Markus Molitor står bak flere fremragende viner fra Mosel. Denne folkelige varianten gir god valuta for pengene. Dufter av gule epler, søt fersken og hint av mineraler. Slank og syrlig i munnen. Tørr mot halvtørr. Anbefalt serveringstemperatur: Åtte til ti grader. Best ung. Anvendelig hvitvin. Prøv til chilibasert wok med friske grønnsaker og nudler, sushi eller en Thai-inspirert suppe.

1524201

Bestillingsutvalget

Pris: Kr. 262,90

Terningkast 6

Poeng: 88

Land/region: Rheingau/Tyskland

Fremragende Riesling fra Georg Breuer i Rheingau. Dufter av sitrus, tropiske frukter og mineraler. Rik og konsentrert i munnen, samtidig som den har flott fruktighet. Lang, tørr avslutning. Temp: 10 til 12 grader. Smaker ypperlig nå, men blir trolig enda bedre etter fem til ti år i kjelleren. God til sushi, især tunfisk, sjøkreps eller kongekrabbe.

2031501

Basisutvalget, kat. 1

Pris: Kr. 102,90

Terningkast 5

Poeng: 79

Land/region: Rheingau

Fruktig, ukomplisert hvitvin fra Rheingau i Tyskland. Dufter av sitrus, fersken og gule epler. Ren og frisk i munnen, med hint av sødme. Halvtørr. Anbefalt serveringstemperatur: Seks til åtte grader. Ingen lagringsvin. Prøv til maki, red curry suppe eller ferske reker.

9764701

Basisutvalget, kat. 5

Pris: Kr. 129,90

Terningkast 6

Poeng: 83

region: Kamptal

Land: Østerrike

Grüner Veltliner-vinene passer ypperlig til sesongens sjømat. Dufter av lime, fersken og hint av pepper. Frisk og syrlig i munnen. Tørr, sitruspreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur: Åtte til ti grader. Kan fint lagres i fem år til. Ypperlig til tempura av kongekrabbe, ristet kamskjell eller ovnsbakt kveite.

Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

Godts ukemeny

Siste i Vin

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?