De beste vinene til sushi
Å velge vin til sushi er på ingen måte komplisert. Rødvin er svartelistet, det er friske og syrlige hvitviner som gjelder.
For mange er førstevalget hvitvin fremstilt av Riesling-druen. Personlig går jeg som regel for en tørr Riesling fra Tyskland. Disse hvitvinene er ofte rene og friske i stilen og smaker utsøkt sammen med fisk og skalldyr.
Er du svak for den kruttsterke wasabien, kan det være smart å velge vin med noe sødme som balanserer de krydrede smakene. Også her finner du flere gode Riesling-varianter. Men har du sansen for tørre hvitviner som er litt «grønne» i stilen, kan du også prøve et glass Sauvingnon Blanc fra New Zealand. En frisk Grüner Veltliner fra Østerrike er heller aldri å forakte til Østens delikatesser.
Nedenfor finner du fem flotte hvitviner; både tørre og halvtørre alternativer. Her bør det finnes noe for enhver smak!
9478001
Bestillingsutvalget
Pris: Kr. 189,90
Terningkast 5
Poeng: 83
Land/region: Marlborough/New Zealand
Fra Marlborough-regionen på sør-øya av New Zealand. Sauvignon Blanc-vinene oppleves alltid som svært «grønne» i stilen. Dufter av stikkelsbær, brennesle, lime og hint av asparges. Syrlig og ren i munnen. Tørr, frisk avslutning. Temp: Åtte til ti grader. Best ung. Ypperlig til maki med laks, asparges og agurk, eller grønn salat eller grønnsaksuppe.
5883706
Basisutvalget
Pris: Kr. 389,60 (300 cl)
Terningkast 5
Poeng: 79
Land/region: Mosel/Tyskland
Markus Molitor står bak flere fremragende viner fra Mosel. Denne folkelige varianten gir god valuta for pengene. Dufter av gule epler, søt fersken og hint av mineraler. Slank og syrlig i munnen. Tørr mot halvtørr. Anbefalt serveringstemperatur: Åtte til ti grader. Best ung. Anvendelig hvitvin. Prøv til chilibasert wok med friske grønnsaker og nudler, sushi eller en Thai-inspirert suppe.
1524201
Bestillingsutvalget
Pris: Kr. 262,90
Terningkast 6
Poeng: 88
Land/region: Rheingau/Tyskland
Fremragende Riesling fra Georg Breuer i Rheingau. Dufter av sitrus, tropiske frukter og mineraler. Rik og konsentrert i munnen, samtidig som den har flott fruktighet. Lang, tørr avslutning. Temp: 10 til 12 grader. Smaker ypperlig nå, men blir trolig enda bedre etter fem til ti år i kjelleren. God til sushi, især tunfisk, sjøkreps eller kongekrabbe.
2031501
Basisutvalget, kat. 1
Pris: Kr. 102,90
Terningkast 5
Poeng: 79
Land/region: Rheingau
Fruktig, ukomplisert hvitvin fra Rheingau i Tyskland. Dufter av sitrus, fersken og gule epler. Ren og frisk i munnen, med hint av sødme. Halvtørr. Anbefalt serveringstemperatur: Seks til åtte grader. Ingen lagringsvin. Prøv til maki, red curry suppe eller ferske reker.
9764701
Basisutvalget, kat. 5
Pris: Kr. 129,90
Terningkast 6
Poeng: 83
region: Kamptal
Land: Østerrike
Grüner Veltliner-vinene passer ypperlig til sesongens sjømat. Dufter av lime, fersken og hint av pepper. Frisk og syrlig i munnen. Tørr, sitruspreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur: Åtte til ti grader. Kan fint lagres i fem år til. Ypperlig til tempura av kongekrabbe, ristet kamskjell eller ovnsbakt kveite.
Premisser for VGs vinanmeldelser
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: en ekstremt dårlig vin
60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin
70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin
80 – 89: god til meget god vin
90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste
96 – 100: en perfekt vin