Gode viner til sterk mat

21. august 2015Vin
ASIATISK ALIBI: Alle ukens hvitviner passer godt til chili- og hvitløkstekte reker med fullkornsnudler. Foto: Geir Salvesen.
ASIATISK ALIBI: Alle ukens hvitviner passer godt til chili- og hvitløkstekte reker med fullkornsnudler. Foto: Geir Salvesen.

Riesling er en hvitvin, men ikke alle hvitvin er en Riesling. Her får du tips om både Rielinger og andre hvtviner som egner seg til asiatisk mat.

Jeg fikk en forespørsel forleden. «Foreslå en rimelig og god hvitvin for noen til et stort selskap.» Men: «ikke Riesling, er du snill». Rieslinger bes gå bakveien. Helst ikke melde seg i det hele tatt.

Jeg skjønte budskapet, klart og tydelig. Her er en hemmelighet: Det har bygget seg opp lenge. Men: Også jeg er gått lei. Gått lei av halvsøte, blodfattige, brusende, kjedelige, ganefornærmende Rieslinger. Det er gått fullstendig inflasjon i dem. Når jeg åpner en og ser hvordan det bruser i glasset, tenker jeg på at det må være mer interessant å se maling tørke enn å drikke den. Lukte bedre gjør det også. Oljemaling er jo fantastisk. God og svimmel blir man også av avgassene.

Men Riesling, altså. Alle vinanmelderes yndling i mange år, nå.

- Er du lei av Riesling, er du lei av livet, er jeg sikker på at flere av dem ville si. Men jeg vil altså ikke ha sødmen i dem. Av og til må jeg bare prøve en Beyer, en Ostertag eller en Trimbach-Riesling fra Alsace for å justere Riesling-muskelen i munnen, få et rent og klart smaksbilde og nøytralisere de automatiske hat-reaksjonene fra egen gane mot sukkervann fra andre steder.

Hard dom? Javisst. Urettferdig? Helt sikkert. Banna bein? You bet. Sånn er vi laget, vi mennesker, vi går i sirkler. Nå er jeg «ute av Riesling-sirkelen». Men vent: Ikke helt. Fordi: Det er en type mat de går aldeles utmerket til. Ikke de brusende variantene som enten skyldes annengangsgjæring på flaske eller tilsetting av CO2-gass for at de skal holde seg bedre. Men de andre. Og det er: Asiatisk mat. Jepp, da trenger du den tropiske sødmen til å smyge seg inn bak vaiende sitrongress, karri og diverse saker som ellers er vinfiendtlig innstilt og begår harakiri på for syrlige vindråper.

Jeg har testet disse vinene opp mot mitt eneste asia-alibi på kjøkkenbenken: Chili- og hvitløksstekte tigerreker med fullkornpasta. Hvitløk hjelper alle vinmatcher, faktisk.

Og hvis du nå lurer på om noen av de godordene du kan lese om Riesling blant testvinene er ekte, ja så er de det. Og så er jeg kanskje ikke blitt en Riesling-motstander allikevel.

BA=Basisutvalg

BU=Bestillingsutvalg

Åtte gode viner til asiatisk mat

Mantlerhof Wieland Riesling Kamptal Reserve 2013

Østerrike

Varenr.: 1607201

Kr 185,-

84 poeng

Ultrainteressant nese med moden steinfrukt, mineraler i form av kalk, flint og kjølig ny svette (har ikke noen andre ord for det), svakt sødmefull, med litt over middels fylde og litt kjølig, tropisk frukt i smaken. BA. Drikk: Nå. Temp: 5-7.

Terningkast: 6

Kühling-Gillot Nackenheim Riesling Trocken 2013

Pfalz, Tyskland

Varenr.: 1342001

Kr 174,90

84 poeng

En Riesling med det lille magiske ekstra. Litt tropisk frukt i smaksbildet, ellers en god fylde, med en relativt tørr hovedsmak, ikke helt, men nesten. Bra fylde og konsentrasjon. God syre og mineralitet også. Litt kremete i strukturen. BU. Drikk: Nå-2018. Temp: 5-7.

Terningkast: 6

Meyer Heuchelheimer Weisser Burgunder Trocken 2013

Pfalz, Tyskland

Varenr.: 2174701

Kr 149,90

81 poeng

Dette er altså ikke en Riesling men en tysk Pinot Blanc. Pinot Blanc er ofte litt tung i sessen, litt lavere syre. Men her har vi faktisk ganske høy syre med 7 g pr liter, og 4,2 g restsødme pr liter. Allikevel står denne restsødmen ut med passe fedme, fersken, overmodne gule plommer og kvede i fruktbildet. Helt fin til asiamat. BA. Drikk: Nå. Temp: 5-7

Terningkast: 4+

Molitor Zeltinger Riesling Trocken 2013

Mosel, Tyskland

Varenr.: 980801

Kr 171,-, 83 poeng

Virkelig fin Mosel-riesling med sødme og syre fint integrert, laget på 80 år gamle vinstokker. 9 gram restsukker pr liter gir ikke så mye sødme, duft av hud og våt stein, i smaken ganske så mineralsk med et behagelig, litt eplepreget, middels fyldig inntrykk. Molitor lager noen av de virkelige godbitene fra Mosel. BA. Drikk: Nå-2017. Temp: 5-7.

Terningkast: 5

Topf Heiligenstein Reserve Erste Lage Riesling 2013

Kamptal, Østerrike

Varenr.: 2258601

Kr 259,90

87 poeng

Interessant vin fra en av toppvinmarkene i Østerrike, dyp strågul, syrligsøt, tropisk fruktighet med litt litchi og aprikos i aromabildet, hvite blomster, litt sødme, men pent balansert av friskhet, flott vin til asiatisk mat og makisushi. Blir tørrere i finish. Ellers en strålende vin. BU. Drikk: Nå-2020. Temp: 5-7.

Terningkast: 6

Nassiakos Mantinia Moschofilero 2014

Mantinia, Hellas

Varenr.: 2290601

Kr 134,90

82 poeng

Her har du en aromatisk, småkrydret, men tørr og lavalkoholisk vin med nøytral fruktighet, hint av grønne plommer, melon, litt litchi også. Nyhet i juliutvalget. Middels fylde, moderne og vellaget i stilen. Universalbruk, kan også brukes til reker. Fisk og hvitt kjøtt også. BA. Drikk: Nå. Temp: 5-7.

Terningkast: 5+

Roche Fleurie Vouvray 2014

Loire, Frankrike

Varenr.: 258201

Kr 129,30

81 poeng

Chenin Blanc-vin som havner under Moueilleux-kategorien. 25 gram sukker i denne, og klar søtlig, men også med en kjerne av mineraler og frisk syre. Denne bruker du til Peking-and med søtlig Hoisin-saus og andre ekstremt krydrede og søtlige ingredienser. Har ingen sprik mellom sødme og syre. Bør luftes før bruk. BA. Drikk: Nå. Temp: 4-6.

Terningkast: 5+

Villa Gemma Montepulciano d' Abruzzo Cerasuolo 2013

Italia

Varenr.: 4833901

Kr 149,90

82 poeng

Lys rødoransje på farge, duft av bringebær og kirsebær, en strukturert vin som har mer til felles med rødvin en hvitvin, litt tanninvirkning, pen stramhet. Denne rosévinen passer fint til mer kjøttbaserte, krydrede retter og har nok egensmak til å ikke nøytraliseres av krydderiene. BU. Drikk: Nå. Temp: 6-8.

Terningkast: 6

Publisert: 21.08.2015 kl. 11:20
Oppdatert: 21.08.2015 kl. 12:34


Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Vin

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?