Ukens vintips: Vinbøker
En god vinbok kan både være engasjerende og inspirerende.
Etter hvert som vininteressen din eskalerer vil du oppdage at flere vinbøker flytter permanent inn i bokhyllene. Er du på utkikk etter din første vinbok bør du starte med en introduksjonsbok. Det finnes en rekke gode titler. Selv anbefaler jeg alltid Arne Ronolds bok «Verdt å vite om vin» til mine unge servitørlærlinger. Dette er en presis og innholdsrik bok, som egner seg godt for dem som søker mer kunnskap.
Av internasjonale forfattere vil jeg spesielt trekke frem Jancis Robinson, Oz Clarke og Hugh Johnson. Disse forfatterne har en rekke gode utgivelser som vil være interessante for et bredt spekter av lesere. Styr unna alle former for «kjendisbøker». Selv om en person er kjent trenger ikke vedkommende være en god forfatter. Unngå også årlige pocket vinguider eller vinbøker som påberoper seg å gi deg de «100 beste kjøpene». Konkrete vinanbefalinger vil alltid være ferskvare. Selv om 2016 årgangen var fantastisk, trenger ikke 2018 å være det. Nedenfor finner du fem rykende ferske vinanmeldelser. Les, smak og lær.
Verrocchio Soave 2018
Terningkast 5
Pris: 126,90 kroner
Klassisk hvitvin fra Soave fremstilt av Garganegadruen. Dufter av sitrus, pære og gule epler. Oppleves ren og frisk i munnen. God syrlighet gjennom hele smakskurven. Tørr. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker best i ung alder. Server til en sjømatsbasert pastarett eller hjemmelagde fiskekaker.
Chauteu Talbot 2015
Terningkast 6
Pris: 925,10 kroner
Fremragende rødvin fra den legendariske 2015-årgangen i vest-Bordeaux. Dufter av solbær, plomme, paprika, våt jord, lær og fat. Rik og kompleks i munnen. Flott fruktighet kombinert med godt integrerte tanniner, lang fast avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 16 til 18 grader. Kan lagres i flere tiår. Prøv til helstekt lammelår eller ytrefilet av okse med rødvinssaus.
Silverboom Special Reserve Shiraz Merlot 2018
Terningkast 1
Pris: 154,90 kroner
Fordelen med å tilegne seg kunnskap om vin, er at man unngår de store bomkjøpene. Dufter av overmodne plommer, bananskall og svisker. Fruktigheten oppleves som overmoden i munnen, med en søt og emmen undertone. Varm og fruktig avslutning. Helt klart den dårligste vinen som ble lansert på basisutvalget på vinmonopolet i mars.
Reynaud Beaumont CrozesHermitage 2016
Terningkast 6
Pris: 235,90 kroner
Dufter av røde bær, plomme, lær, pepper og hint av urter. Oppleves fyldig og ren i munnen samtidig som vinen har en tiltalende krydret undertone. Flott balanse mellom syrlighet og tanniner. Lang fast avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Kan fint lagres i ti år til. Server til rådyrsteik, elgkarbonader eller reinsdyr.
Lequin-Colin Bourgogne Chardonnay 2017
Terningkast 5
Pris: 239,90 kroner
Fyldige hvitviner fra Burgund harmonerer utsøkt sammen med sesongens torsk og skrei. Denne dufter av sitrus, grønne epler, med hint av smør og toast. Oppleves fyldig og rik i munnen samtidig som vinen har god syrlighet. Tørr sitruspreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Kan lagres i opptil ti år.
-------------------------------------------------------------------
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 - 59: En ekstremt dårlig vin. 60 - 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin. 70 - 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin. 80 - 89: God til meget god vin. 90 - 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste. 96 - 100: En perfekt vin.
Premisser for VGs vinanmeldelser
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: en ekstremt dårlig vin
60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin
70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin
80 – 89: god til meget god vin
90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste
96 – 100: en perfekt vin