Ukens vintips: Vin fra Sør-Afrika

DET GODE HÅP: Sør-Afrika er et populært reisemål for vininteresserte nordmenn. Foto: Espen Sjølingstad Hoen / Produsentene
DET GODE HÅP: Sør-Afrika er et populært reisemål for vininteresserte nordmenn. Foto: Espen Sjølingstad Hoen / Produsentene
Edvard  Skramstad

Få steder i verden kan by på vakrere vinområder enn Sør-Afrika.

Sør-Afrikas vinmarker ligger ofte spektakulært plassert med Atlanterhavet i horisonten. Flere av vinregionene befinner seg i umiddelbar nærhet til landets pulserende storbyer.

Vinregionen Constantia ligger for eksempel rett utenfor verdensmetropolen Cape Town. Dette kombinert med at landet kan friste med et forlokkende sommerklima i våre vintermåneder gjør at landet har blitt et yndet reisemål for vininteresserte nordmenn.
Men det viktigste med Sør-Afrika er først og fremst alle de fantastiske menneskene. Sørafrikanerne flest er stort sett svært positive, omgjengelige og gjestfrie.

Selv glemmer jeg aldri da jeg som ung kelner møtte selveste Desmond Tutu på Holmenkollen Park Hotel. Den karismatiske biskopen var et fyrverkeri for sine omgivelser og entret restauranten hver dag med å gi «high five» med oss kelnere. Nedfor finner du et variert utvalg av vin som alle vil kunne gi deg en liten smakebit av Sør- Afrika.
Lykke til med smakingen.

Seriti Chenin Blanc 2018
10590601 Basisutvalget, kategori 2

Terningkast: Fem

Pris: Kr 115,-
Poeng: 79
Land/region: Sør-Afrika, Coastal Region, Swartland
Her har du en rimelig og ukomplisert introduksjonsvin til Chenin Blanc-druen. Dufter av sitrus, fersken og eple. Oppleves som frisk og ren munnen. Syrlig sitruspreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Ingen lagringsvin. Prøv den til ristet laks servert med paprika og mangosalat eller server den til en hjemmelaget grønnsakssuppe.

A. A. Badenhorst Papegaai Cinsault 2018
10134101 Basisutvalget, kategori 3

Terningkast: Fem

Pris: Kr 159,90
Poeng: 82
Land/region: Sør-Afrika, Coastal Region, Swartland
Cinsault-druen fremstiller en rekke interessante rødviner. Denne dufter av mørke bær, pepper, lær og hint av mokka. Rund og delikat i munnen, god syrlighet og faste tanniner. Fast bærpreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 15 til 17 grader. Kan lagres i opptil ti år til. Anvendelig, server den til entrecôte av okse eller hvitløksstekt lammelår.

Klein Constantia Sauvignon Blanc 2016
5713601 Bestillingsutvalget

Terningkast: Seks

Pris: Kr 179,90
Poeng: 84
Land, region: Sør-Afrika, Constantia
Dette er en ypperlig hvitvin fremstilt av Sauvignon Blanc-druen innblandet mindre mengder Sémillon. Dufter av sitrus, eple, brennesle og stikkelsbær. Aromatisk og frisk hvitvin med flott syrlighet gjennom hele smakskurven. Tørr. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker best i ung alder. Server den til en grønn avokadosalat eller prøv den til sushi.

Reyneke Organic Chenin Blanc 2018
10533601 Bestillingsutvalget

Terningkast: Seks

Pris: Kr 180,90
Poeng: 84
Land, region: Sør-Afrika, Western Cape
Biodynamisk hvitvin fremstilt av Chenin Blanc-druen. Dufter av sitrus, grapefrukt, grønne epler og hint av fersken. Frisk og ren i munnen, flott syrlighet igjennom hele smakskurven. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Kan fint lagres i syv år til. Anvendelig hvitvin, prøv den til ristet skrei servert med en soyabasert saus eller prøv den til hvitvinsdampede blåskjell.

Hamilton Russel Pinot Noir 2017
3293901 Bestillingsutvalget

Terningkast: Seks

Pris: Kr 449,90
Poeng: 91
Land/region: Sør-Afrika, Overberg, Walker Bay
Et steinkast fra den gamle fiskelandsbyen Hermanus fremstilles kanskje Afrikas beste viner. Dufter av plomme, granateple, villbringebær, våt jord og urter. Sval og elegant i munnen. Fremragende syrlighet og godt integrerte tanniner. Lang fast avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Kan lagres i flere tiår. Server den til helstekt kylling, rapphøne eller vaktel.

-------------------------------------------------------------------

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: En ekstremt dårlig vin.

60 – 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin.

70 – 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin.

80 – 89: God til meget god vin.

90 – 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste.

96 – 100: En perfekt vin.

Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

Godts ukemeny

Siste i Vin

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?