Drikke til krabbe: Seks perfekte hvitviner til krabbe
Unn deg et glass avkjølt hvitvin sammen med krabbende delikatesser! Her får du tips til de beste vinene til sesongens skalldyr- og fiskeretter.
Det finnes en rekke måter å tilberede taskekrabbe på. Mest utbredt er å servere dem kokt sammen med hvitt brød, majones, sitron og kanskje en liten kvast dill. Klørne smaker ofte relativt mildt, mens kjøttet i krabbeskallet har en mer markant skalldyrsmak.
Ønsker du å dempe og balansere den kraftfulle smaken, velg gjerne en hvitvin som inneholder noe sødme. En halvtørr hvitvin fremstilt av Riesling-druen er her en klar vinner.
Har du derimot sans for den skarpe krabbesmaken, kan du prøve en tørrere variant av Riesling-druen. Personlig har jeg stor sans for tørre Rieslingsviner som har fruktige og florale toner i aromabildet.
Et annet alternativ som fremhever skalldyrsmaken, er Chablis. Stikker du nesen ned i glasset, vil du fornemme dufter av hav og skalldyr. Da er det lett å forstå at disse vinene harmonerer ypperlig til krabbe.
Har du lyst til å diske opp med en pastarett i helgen, finnes det flere ypperlige oppskrifter med bruk av krabbe. La deg inspirere av kokke-Lise og prøv hennes variant! Til den kan du trygt velge en klassisk tørr Riesling med mineralske toner.
En av ukens nyheter, Künstler Hochheimer Hölle Riesling Kabinett Trocken 2012, er som skapt for denne retten.
2031501
Basisutvalget, kategori 1
Pris: Kr. 99,90,-
Poeng: 79
Terningkast: 6
Land/region: Tyskland, Rheingau
Lett og fruktig Riesling som dufter av eple, nektarin og sitrus. Oppleves som frisk og ukomplisert, samtidig som den har tiltalende fruktige toner. Halvtørr.
Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker best ung.
Et godt valg til kokte krabber dersom du er på utkikk etter en rimelig hvitvin. Prøv også til maki eller en red curry-basert kyllingrett.
1707401
Basisutvalget, kategori 3
Pris: Kr. 281,10,-
Poeng: 87
Terningkast: 6
Land/region: Tyskland, Pfalz
Betegnelsen GG står for Grosses Gewächs. Flere av Tysklands fremste hvitviner er merket GG. Denne dufter av sitron, gule epler, blomster og mineraler. Fyldig og rik Riesling som oppleves svært konsentrert i munnen. Flott syrlighet gjennom hele smakskurven. Tørr.
Smaker ypperlig nå, men kan lagres videre i minst 15 år til.
Server den til tempura stekt kongekrabbe, ristet hellefisk eller ytrefilet av kalv.
9675001
Basisutvalget, kategori 6
Pris: Kr. 164,50
Poeng: 84
Terningkast: 6
Land/region: Tyskland, Rheingau
Gunter Künstler er mannen bak en rekke fremragende Riesling-viner i Rheingau. Denne dufter av sitrus, nektarin, eple og hint av våt stein. Middels fyldig Riesling med flott konsentrasjon. Tørr.
Anbefalt serveringstemperatur: Åtte til ti grader. Smaker godt nå, men kan lagres videre i opptil ti år.
Prøv den til Lises krabbepasta, potet- og purreløksuppe eller hvitvinsdampede blåskjell.
3434601
Bestillingsutvalget/lokale vinmonopol
Pris: Kr. 169,90,-
Poeng: 83
Terningkast: 5
Land/region: Østerrike, Niederösterreich
Grüner Veltliner-druen er Østerrikes egen druesort og har flere likhetstrekk med Riesling-druen. Denne utgaven dufter av sitrus, fersken og hvitt pepper. Middelsfyldig hvitvin som er frisk og ren i stilen. Tørr.
Anbefalt serveringstemperatur: Åtte til ti grader. Smaker best i ung alder.
Prøv sammen med chilikrydrede krabbekaker, sushi eller grillet fjellørret.
4824501
Bestillingsutvalget
Pris: Kr. 173,-
Poeng: 83
Terningkast: 5
Land/region: Frankrike, Burgund, Chablis
Klassisk Chablis fra produsenten Domaine Bernard Defaix. Dufter av grønne epler, sitrus, hav og østers. Oppleves som frisk og ren i munnen. Tørr.
Anbefalt serveringstemperatur: Åtte til ti grader. Trolig best som ung, men kan lagres i om lag syv år til.
Gode serveringspartnere er kokte krabber, skalldyrsuppe eller hummer.
5976401
Bestillingsutvalget
Pris: Kr. 373,90,-
Poeng: 87
Terningkast: 5
Land/region: Frankrike, Alsace
Fremragende Riesling fra Grand Cru vinmarken Hengst i Alsace. Dufter av lime, fersken, mineraler og hint av blomster. Oppleves som konsentrert og elegant i munnen samtidig som den har stor smaksintensitet. Lang tørr mineralpreget avslutning.
Anbefalt serveringstemperatur: 10 til 12 grader. Smaker ypperlig nå, men blir trolig enda bedre etter fem til syv år til i kjelleren.
Himmelsk sammen med ristet kongekrabbe servert med avokado og soyasaus, grillet sjøkreps eller skalldyrfat.
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinenes kvalitet sett bort ifra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 - 59: En ekstremt dårlig vin.
60 - 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin.
70 - 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin.
80 - 89: God til meget god vin.
90 - 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste.
96 - 100: En perfekt vin.
Premisser for VGs vinanmeldelser
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: en ekstremt dårlig vin
60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin
70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin
80 – 89: god til meget god vin
90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste
96 – 100: en perfekt vin