Ukens vintips: Fornemmelse av vinter
Alle kokker som kan faget sitt vil fortelle deg at det er nå på vinteren at havets delikatesser er på sitt beste.
Nå i februar bugner det av fantastiske råvarer som du kan sette på middagsmenyen. Generelt kan vi si at det er hvitvin som gjelder når sjømat kommer på bordet. Hvordan du tilbereder råvarene er utslagsgivende for hvilke vinstiler som vil harmonere best sammen med maten.
Selv har jeg et par hovedregler som du enkelt kan notere deg.
Til stekt hvit fisk smaker det ypperlig med fyldige hvitviner fremstilt av Chardonnay druen. Denne setningen kan du sette to streker under med det samme. Stekt torsk, skrei, piggvar eller breiflabb er alle ypperlige partnere for fyldige Chardonnay viner.
Har du lyst til å tilføre eksotiske asiatiske smaker sammen med sjømaten, er friske og rene hvitviner fremstilt av Riesling druen ofte svært gode vinvalg. Mye av grunnen til dette er at Riesling druen komplementerer råvarer som chili, hvitløk, soya eller koriander.
Dampede skjell smaker også fortreffelig vinterstid. Da trenger du en frisk og aromatisk hvitvin. Ukens kupp passer denne beskrivelsen perfekt. Her har du en frisk og syrlig hvitvin fra sørvest-Frankrike.
Ofte får jeg spørsmål om ikke rødvin kan passe godt til sjømat. Mitt kategoriske svar er et ruvende nei.
Samtidig er verden såpass sammensatt at det ofte ikke passer med bombastiske svar og konklusjoner. Selvsagt finnes det unntak og nyanser. I denne sammenheng er det den fantastiske torsken og skeien som er unntaket. Her kan det smake fortreffelig med en temperert rødvin, spesielt dersom fisken stekes. Her må det velges en ren og frisk rødvin med moderate tanniner. Akkurat vinvalg til skrei og torsk skal vi ser enda nærmere på neste uke. Nedenfor finner du seks ulike viner som alle kommer med skreddersydde maritime serveringsanbefalinger, nyt vinteren!
Ukens utvalgte
Girardin Bourgogne Terroir Noble Chardonnay 2018
Pris: Kr. 231,00
Perfekt til skrei. Her har dere et paradeeksempel på en fyldig og rik hvitvin fremstilt av Chardonnay druen. Flere av verdens beste hvitviner fremstilles i Burgund. Resultatet er jevnt over høye vinpriser. Ut i fra dette perspektivet så er det ingenting å si på prisen til denne vinen. Vinhuset Vincent Girardin lager også en rekke andre viner som selges for vesentlig høyere summer. Dette er deres Terroir Noble som alltid holder topp kvalitet. Vinen dufter av sitrus, gule plommer, nøtter og smør. Oppleves som fyldig og frisk i munnen, med god fylde og flott syrlighet. Tørr sitruspreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur ti til tolv grader. Du kan gjerne helle denne hvitvinen over på en karaffel så den får «åpnet seg litt». Dette kan du fint gjøre med de fleste unge Chardonnay viner i denne prisklassen. Smaker ypperlig nå, kan fint lagres i opptil ti år til. Perfekt hvitvin til skinnstekt skrei eller torsk anrettet med smørsaus eller en god kandidat til helstekt piggvar.
Ukens kupp
Horgelus Colombard Sauvignon 2020
Pris: Kr. 126,90
Perfekt til blåskjell. Côtes de Gascogne området som vender ut mot Atlanterhavet fremstiller en rekke flott hvitviner til en rimelig penge. Dette er et ypperlig eksempel. Vinen dufter av sitrus, grønne epler og stikkelsbær. Oppleves som frisk og aromatisk i munnen. Tørr. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Ingen lagringsvin. Server til hvitvins dampede blåskjell eller spagetti vongloe.
Ukens Riesling
Gustave Lorentz Riesling Réserve 2019
Pris: Kr. 159,90
Perfekt til kamskjell. Alsace regionen troner helt nord i Frankrike mot grensen til Tyskland. Her finner vi flere av Frankrikets beste Riesling viner. Denne dufter av fersken, lime og blomster. Oppleves som frisk, ren og syrlig i munnen. Tørr og fruktig avslutning. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Server til chili og hvitløkstekte kamskjell eller prøv til en thai inspirert fiskeburger.
Ukens Chardonnay
Weingut Knewitz Holzfass Chardonnay 2019
Pris: Kr. 250,00
Perfekt til breiflabb. Tyskland er mest kjent for sine hvitviner fremstilt av Riesling druen, men i dag finner vi også en rekke flotte viner fremstilt av Chardonnay druen. Denne dufter av sitrus, fersken, nøtter og toast. Oppleves som fyldig og ren i munnen, flott syrlighet. Lang tørr avslutning. Anbefalt serveringstemperatur ti til tolv grader. Server til stekt breiflabb anrettet med fennikel og smørsaus eller prøv til ristet skrei.
Ukens rødvin
Château de Pierreux Brouilly Réserve 2019
Pris: Kr. 159,90
Perfekt til torsk. Helt syd i Burgund fremstilles en rekke saftige og fruktige rødviner av Gamay druen. Denne dufter av kirsebær, bringebær og hint av urter. Oppleves som saftig og frisk i munnen, god syrlighet og svært moderate tanniner. Frisk og fruktig avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 12 til 14 grader. Ingen lagringsvin. Server til ristet torsk eller skrei anrettet med rødvinssaus og sprøstekt bacon.
Ukens eksklusive
Trimbach Riesling Cuvée Frédéric Émile 2012
Pris: Kr. 529,90
Perfekt til sjøkreps. Cuvée Frédéric Émile er et av flaggskipene til det tradisjonsrike vinhuset Trimbach. 2012 årgangen skuffer ikke, dufter av sitrus, gule epler, fersken og mineraler. Oppleves som rik, syrlig og mineralsk i munnen. Fremragende syrlighet og konsentrasjon gjennom hele smakskurven. Lang tørr avslutning. Anbefalt serveringstemperatur ti til tolv grader. Smaker ypperlig nå, men kan fint lagres videre i flere tiår. Disse vinene har et enormt lagringspotensiale. Prøv til ristet sjøkreps anrettet med soyasaus eller server til «pepper crab».
Publisert: 12.02.2021 kl. 15:42
Premisser for VGs vinanmeldelser
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: en ekstremt dårlig vin
60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin
70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin
80 – 89: god til meget god vin
90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste
96 – 100: en perfekt vin
Lag deg en gratis konto