Ukens vintips: Den magiske dalen
Nyt våren med vin fra Loiredalen.
Edvard Skramstad har bakgrunn som servitør, vinkelner og restaurantsjef. Jobber til daglig som restaurantsjef på Statholdergaarden og Statholderens Mat & vinkjeller.
Den vakre franske vinregionen Loire er kjent for sine frodige hager og storslagne slott, her produseres det en rekke ulike viner som smaker utsøkt på den lyse siden av året. Mest kjent er nok de friske og aromatiske hvitvinene fra Sancerre og Pouilly-Fumé. Disse hvitvinene smaker himmelsk sammen med sesongens asparges og grønne salater.
En av mine personlige Loire-favoritter er de friske og prisgunstige hvitvinene som fremstilles i Muscadet de Sèvre-et-Maine like i nærheten av den sjarmerende havnebyen Nantes. Her ligger vinmarkene vakkert plassert med Atlanterhavet i horisonten. Naturligvis er dette ypperlige hvitviner til havets delikatesser. Alle ukens viner kommer fra Loire og kommer med vårinspirerte serveringsanbefalinger.
Lacheteau Cremant de Loire Brut
Pris: Kr 139,90
Terningkast 5
Det fremstiller også flotte musserende viner i Loire, disse går under navnet Cremant de Loire. Denne dufter av sitrus, toast og grønne epler. Oppleves som frisk og ren i munnen, god syrlighet. Tørr og frisk avslutning. Anbefalt serveringstemperatur syv til ni grader. Ingen lagringsvin. Server den til fingermat eller nyt den alene på terrassen.
Prieur Sancerre 2019
Pris: Kr 219,90
Terningkast 6
Klassisk Sancerre som dufter av stikkelsbær, lime, grønne urter og mineraler. Oppleves som frisk og crisp i munnen. God syrlighet og flott mineralitet gjennom hele smakskurven. Lang tørr avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 8 til 10 grader. Personlig liker jeg best slike viner i ung alder, kan fint lagres i syv år til. Server den til en grønn chevre-salat eller aspargessuppe.
Grand Fief de la Cormeraie Muscadet Sèvre et Maine sur Lie 2018
Pris: Kr 154,90
Terningkast 6
Her har du et glimrende eksempel på de friske og rene hvitvinene som fremstilles i Muscadet Sèvre et Maine. Dufter av sitrus, gule epler og våt stein. Oppleves som frisk, ren og mineralsk i munnen. Flott syrlighet gjennom hele smakskurven. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker utmerket nå, men disse vinene er faktisk glimrende lagringsviner, kan fint ligge i femten år til. Prøv den til hvitvinsdampede blåskjell eller fiskesuppe.
Henri Bourgeois Petit Bourgeois Rosé de Pinot Noir 2018
Pris: Kr 179,90
Terningkast 5
Det fremstilles også mye god rosévin i Loiredalen, dette er et sjarmerende eksempel fra produsenten Henri Bourgeois. Dufter av sitrus, rips og røde bær. Oppleves som syrlig og ren i munnen. Tørr sitruspreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Ingen lagringsvin. Server den til grillet laks anrettet med en frisk agurksalat eller prøv den til spagetti vongole.
Ladoucette Pouilly-Fumé 2018
Pris: Kr 384,90
Terningkast 6
Tidløs Pouilly-Fumé fra Ladoucette-familien som eier det storslagne slottet Château du Nozet. Vinen dufter av stikkelsbær, sitron, grønne urter og mineraler. Oppleves som rik og konsentrert i munnen, flott syrlighet gjennom hele smakskurven. Lang tørr avslutning. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker utsøkt nå men kan fint lagres i ti år til. Server den til dampede aspargestopper eller prøv den til smørstekte kamskjell anretter med en kjørvelbasert smørsaus.
------------
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinenes kvalitet sett bort ifra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: En ekstremt dårlig vin.
60 – 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin.
70 – 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin.
80 – 89: God til meget god vin.
90 – 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste.
96 – 100: En perfekt vin.
Premisser for VGs vinanmeldelser
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: en ekstremt dårlig vin
60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin
70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin
80 – 89: god til meget god vin
90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste
96 – 100: en perfekt vin