Ukens vintips: Drømmen om Latin-Amerika

POPULÆRT: Argentina er storprodusent av Malbec, og denne ukens vintips kommer alle fra Latin-Amerika. Foto: AFP / Produsenten
POPULÆRT: Argentina er storprodusent av Malbec, og denne ukens vintips kommer alle fra Latin-Amerika. Foto: AFP / Produsenten
Edvard  Skramstad

Et glass temperert rødvin med sommervarme vinmarker som kulisser høres unektelig forlokkende ut nå i februar.

Sør-Amerika er et strålende vakkert kontinent, hvor virkeligheten samtidig kan være ganske brutal og tøff. Kontinentet har i århundrer hatt en enorm tiltrekningskraft på mennesker som vil starte på nytt og skape noe.

For Øyvind S. Hagen fra Kjelsås i Oslo ble drømmen om Latin-Amerika en virkelighet. Etter flere reiser til Argentina kjøpte han i 2009 en vingård i Mendoza. Resultatet ble med tiden Hagen Vineyards som i dag fremstiller utsøkte rødviner. Hagen selv pendler mellom Argentina og Norge, mens vinmakeren Hubert Weber bistår i den daglige driften. Øyvind S. Hagen er ikke den første eventyrlystne i familien. Oldefaren dro som ung til Alaska for å grave etter gull. Trolig er oppstart av vingårder like risikabelt som gullgraving. Alle ukens viner er fra Latin-Amerika.

God smaking!


Santa Julia Bueno Chardonnay 2018
10571701 Basisutvalget, kategori 6

Terningkast: Fem

Pris: Kr 125,40

Poeng 80
Land/region: Argentina, Mendoza
Ren og frisk hvitvin fra Mendoza i Argentina. Dufter av grønne epler, sitron og hint av urter. Oppleves frisk og syrlig i munnen. Tørr sitruspreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Ingen lagringsvin. Prøv til skinnstekt torsk servert med quinoa med bacon og friske urter eller server til en smaksrik bacalao.


Hagen Vineyards Malbec 2014

7916201 Bestillingsutvalget

Terningkast: SeksPris: Kr 199,90
Poeng 85
Land/region: Argentina, Mendoza, Luján de Cuyo
Rett og slett et ypperlig eksempel på en delikat og kjølig rødvin fremstilt av Malbec-druen. Dufter av mørke bær, paprika, urter og hint av krydder. Oppleves fyldig og ren i munnen med god syrlighet og moderate tanniner. Lang fast avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 16 til 18 grader. Smaker utsøkt nå, men kan fint lagres i opptil ti år.

Torres Vigno Carignan 2015
4314001 Basisutvalget, kategori 5

Terningkast: Fem

Pris: Kr 230,90
Poeng 84
Land, region: Chile, Maule
Vinprodusenten Miguel Torres holder til i Catalonia i Spania, men han har satt i gang flere vinprosjekter i Chile. Her har du en vellykket rødvin fremstilt av Carignan druen. Vinen dufter av solbær, pepper, våt jord og hint av urter. Oppleves fast og krydret i munnen. Lang fast avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 15 til 17 grader. Smaker utsøkt nå, men kan fint lagres i ti år til. Anvendelig rødvin.

Colomé Auténtico Malbec 2016
7919801 Bestillingsutvalget

Terningkast: Fem

Pris: Kr 379,90
Poeng 88
Land/region: Argentina, Salta, Calchaqui Valley
Fremragende rødvin dyrket frem i et spektakulært fjellandskap 2300 meter over havet i Calchaqui Valley. Vinen dufter av plomme, bjørnebær, krydder og fat. Oppleves elegant og sval i munnen samtidig som den har flott syrlighet og tydelige tanniner. Anbefalt serveringstemperatur 16 til 18 grader. Smaker utsøkt nå, blir trolig enda bedre etter ti år i kjelleren.

Undurraga Vigno 2015
10576501 Basisutvalget, kategori 6

Terningkast: Seks

Pris: Kr 250,10
Poeng 86
Land/region: Chile, Maule
Flott rødvin fremstilt av druesortene Carignan og Cinsault. Dufter av solbær, krydder, lær og fat. Oppleves rik og fyldig i munnen samtidig som vinen har en krydret undertone. Fast bærpreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 15 til 17 grader. Smaker godt nå, men kan lagres i opptil ti år. Server til entrecôte av okse anrettet med maiskompott og rødvinssaus eller hvitløksstekt lammelår.

-------------------------------------------------------------------

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: En ekstremt dårlig vin.

60 – 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin.

70 – 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin.

80 – 89: God til meget god vin.

90 – 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste.

96 – 100: En perfekt vin.

Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

Godts ukemeny

Siste i Vin

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?