Ukens vintips: Bringebær og vin
Ingenting smaker bedre enn bringebær på sommeren.
Edvard Skramstad har bakgrunn som servitør, vinkelner og restaurantsjef. Jobber til daglig som restaurantsjef på Statholdergaarden og Statsholderens Mat & vinkjeller.
Dersom du ønsker å gjøre ekstra stas på bringebærdesserten bør du servere et lite glass søtvin.
I Piemonte i Nord-Italia, produseres det en perlende dessertvin som fremstilles av den lokale Brachetto-druen. Vinen Brachetto d' Acqui har en rekke likhetstrekk med sin mer kjente «fetter» Moscato d' Asti. Den er frisk, søt og sprudlende, men selve fargen på vinen er rød i motsetning til den lyse Moscato d' Asti.
Disse vinene smaker himmelsk sammen med norske bringebær. Ukens dessertvin er et veldig godt eksempel. Vinspalten omtaler også fire ulike viner som ikke er søte i dagens tekst. Se spesielt på ukens hvitvin, her har du en utsøkt Sauvignon Blanc fra New Zealand.
God smaking!
Pizzorni Sognorosso Brachetto d´Acqui
Pris: Kr 129,80
Terningkast 6
Sognorosso betyr rød drøm på italiensk, den røde fargen og den søte smaken gjør at navnet absolutt er passende. Vinen dufter av søte bringebær, hint av urter og vanilje. Oppleves som søt, slank og syrlig i munnen. Anbefalt serveringstemperatur seks til åtte grader. Prøv den til ostekake servert med bringebær, bringebærmousse eller rørte bringebær servert med vaniljeis.
Seresin Sauvignon Blanc 2017
Pris: Kr 219,90
Terningskast 6
Grønn og aromatisk hvitvin som dufter av stikkelsbær, brennesle, lime og mineraler. Oppleves som crisp og syrlig i munnen. Tørr og slank avslutning. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker godt nå, men kan lagres i opptil syv år til. Server den til dampede grønne asparges eller prøv den til en smaksrik skalldyrsuppe.
False Bay Crystalline Chardonnay 2018
Pris: Kr 140,40
Terningkast 5
Ren og frisk hvitvin fra Sør-Afrika. Dufter av sitrus, melon og gule epler. Oppleves som syrlig og ren i munnen. Tørr sitruspreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Ingen lagringsvin. Server den til en hjemmelaget fiskeburger anrettet med søtpotetchips eller prøv den til en smaksrik fiskegrateng.
Pintia 2013
Pris: 449,90
Terningkast 6
Pablo Álvarez er eieren av den ikoniske vineiendommen Vega Sicilia i Ribera del Duero. Rødvinen Pintia er et sideprosjekt i Toro-regionen. 2013-årgangen skuffer definitivt ikke. Dufter av solbær, moreller, våt jord, krydder, lær og fat. Oppleves som rik og kompleks i munnen. Flott syrlighet og markante tanniner. Lang fast avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 16 til 18 grader.
Huber Grüner Veltliner 2018
Pris: Kr 449
Terningkast 5
Ren og frisk hvitvin fremstilt av Grüner Veltliner-druen. Dufter av sitrus, fersken og hint av blomster. Oppleves som syrlig og fruktig i munnen. Tørr og fruktig avslutning. Anbefalt serveringstemperatur seks til åtte grader. Ingen lagringsvin. Anvendelig hvitvin, prøv den til sushi eller en red curry-basert wokrett.
----------------------
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinenes kvalitet sett bort ifra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: En ekstremt dårlig vin.
60 – 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin.
70 – 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin.
80 – 89: God til meget god vin.
90 – 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste.
96 – 100: En perfekt vin.
Premisser for VGs vinanmeldelser
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: en ekstremt dårlig vin
60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin
70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin
80 – 89: god til meget god vin
90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste
96 – 100: en perfekt vin