Vintips: Ukens kupp er perfekt til pasta

31. august 2018Vin
PERFEKT KOMBO: Pastapai og italienske Casamatta Rosso. Foto: Sara Johannessen / produsenten
PERFEKT KOMBO: Pastapai og italienske Casamatta Rosso. Foto: Sara Johannessen / produsenten

Det er kun din egen fantasi som setter begrensningene når pasta står på fest­menyen.

Det finnes tusenvis av ulike oppskrifter som innlemmer alt fra skalldyr, fisk, sopp, kjøtt og ferske grønnsaker. Da sier det seg selv at det er hvilke råvarer du benytter deg av som dikterer vinvalget.

Naturligvis er det fornuftig å følge de ­vanlige kjørereglene. Fruktige og rene rødvin passer best til kjøttbaserte pasta retter, mens friske og syrlige hvitviner harmonerer ypperlig til pastaretter bestående av havets delikatesser.

Musserende vin

Har du lyst på en ny mat- og vinkombinasjon bør du prøve musserende vin sammen med en soppbasert pastarett. Spesielt de toastpregende aromaene harmonerer ypperlig sammen med sesongens sopp. Min favoritt er steinsopptagliatelle servert med ristede kantareller og et glass med avkjølt Champagne.

Alle ukens viner kommer med pastabaserte serveringsanbefalinger.

Ukens kupp

Casamatta Rosso 2017

5905001, Basisutvalget, kategori 4

Pris: Kr 139,90

Terningkast: Fem

Poeng: 81

Land/region: Italia, Toscana

Etter noen svake årganger er denne rimelige rødvinen tilbake, 2017 årgangen holder igjen god kvalitet. Dufter av mørke bær, urter og hint av krydder. Oppleves som saftig og frisk i munnen. God syrlighet og moderate tanniner. Frisk bærpreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 15 til 17 grader. Prøv den til Lises pastapai «bolognese» eller en enkel tomatbasert pastarett.

Ukens hvitvin

Benanti Etna Bianco 2016

10065201, Bestillingsutvalget

Pris: Kr 233,50

Terning: Seks

Poeng 86

Land/region: Italia, Sicilia, Etna

Hvitvin fra Sicilia er virkelig i vinden om dagen. Her har du en frisk og mineralsk hvitvin fra Etna regionen som ligger like ved den aktive vulkanen som bærer samme navn. Dufter av solmodne sitroner, våte svaberg og grapefrukt. Oppleves som frisk, syrlig og mineralsk i munnen. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker godt nå, men kan lagres i opptil ti år til. Server den til spagetti vongole eller en annen sjømatsbasert pastarett.

Ukens rosévin

Castell'in Villa La Gazzara Rosato 2017

2207501, Basisutvalget

Pris: Kr 199,90

Terningkast: Seks

Poeng 85

Land/region: Italia, Toscana

Sangiovese basert rosévin fra Toscanas vakre vinmarker. Dufter av kirsebær, sitron, rips og hint av villbringebær. Oppleves som slank, syrlig og elegant i munnen. Fremragende syrlighet igjennom hele smakskurven. Tørr. Anbefalt serveringstemperatur seks til åtte grader. Ingen lagringsvin. Nytes gjerne til en pastarett anrett med dampede skjell eller prøv den til ristet ørret servert med hjemmelaget pasta.

Ukens Nyhet

Casa Ferreirinha Callabriga 2015

3558601, Basisutvalget, kategori 5
Pris: Kr 210,00

Terningkast: Fem

Poeng 84
Land, region: Portugal, Douro
Habil rødvin fra Douro dalen i Portugal fremstilt av de lokale druene Tinta Roriz, Touriga Franca og Touriga Nacional. Dufter av kirsebær, solbær, pepper, lavendel og fat. Oppleves som rund og delikat i munnen samtidig som vinen har flott syrlighet og tydelige tanniner. Fast bærpreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 16 til 18 grader. Smaker utsøkt nå, men kan fint lagres i ti år til. Anvendelig rødvin, server den en oksebasert pastarett eller prøv den til Lises pastarett med chorizo.

Ukens eksklusive

Francis Orban Extra Brut

10120501, Bestillingsutvalget
Pris: Kr 397,70

Terningkast: Fem

Poeng 88
Land/region: Frankrike, Champagne
Mineralsk og rik Champagne som utelukkende er fremstilt av Pinot Meunier druen. Dufter av røde epler, sitrus, nøtter og toast. Oppleves som frisk og mineralsk i munnen, tørr eplepreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker ypperlig nå, men kan lagres i minst til år til. Prøv en til Lises pastarett med kremet soppsaus eller steinsopp tagliatelle.

––––––––––––––––––––––––––––––––

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 - 59: En ekstremt dårlig vin.

60 - 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin.

70 - 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin.

80 - 89: God til meget god vin.

90 - 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste.

96 - 100: En perfekt vin.

Publisert: 31.08.2018 kl. 10:37
Oppdatert: 19.09.2018 kl. 11:39


Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Vin

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?