Ukens vintips: Rosévin-bonanza
Ønsk sommeren velkommen med et glass avkjølt rosévin.
Edvard Skramstad har bakgrunn som servitør, vinkelner og restaurantsjef. Jobber til daglig som restaurantsjef på Statholdergaarden og Statholderens Mat & vinkjeller.
Salget av rosévin på vinmonopolet har økt med 45 prosent så langt i 2020. Ingenting tyder på at handelen vil svekkes nå som sommeren står for tur. Generelt kan vi si at vi har et bredt utvalgt av rosévin på det norske markedet. En god tommelfinger regel er at rosévin smaker best i ung alder. Derfor bør du være litt skeptisk til eldre årganger. Dette er spesielt gjeldende for det rimeligste prissegmentet.
Husk at det finnes en fantastisk bredde blant rosévin. Derfor har jeg denne uken valgt ut fem ulike viner fra forskjellige vinnasjoner. Også gastronomisk kan du kombinere en rekke ulike retter sammen med de rosa dråpene. Alle ukens viner kommer naturligvis med skreddersydde serveringsanbefalinger. God smaking!
Ukens kupp
Matua Rosé 2019
Pris: Kr 136,90
Terningkast 5
Frisk og fruktig rosévin fremstilt av druene Pinot Noir, Sauvignon Blanc og Merlot. Dufter av kirsebær, lime og stikkelsbær. Oppleves som syrlig og fruktig i munnen. Tørr. Anbefalt serveringstemperatur seks til åtte grader. Ingen lagringsvin. Prøv den til en red curry-basert scampi-rett, eller nyt den til sushi-fatet.
Ukens rosévin
Rabl Zweigelt Rosé 2019
Pris: Kr 149,90
Terningkast 6
Sjarmerende rosé fremstilt av den lokale Zweigelt-druen. Dufter av røde bær, rips og hint av blomster. Oppleves som syrlig og slank i munnen samtidig som vinen har god fruktighet. Frisk bærpreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker best i ung alder. Server den til en grønn salat anretter med rødbeter og fetaost, eller tomatsuppe servert med hvitløkskrutonger.
Ukens vin
Leitz Rheingau Pinot Noir Rosé 2019
Pris: Kr 150,00
Terningkast 6
Weingut Leitz har en rekke fremragende viner i sin portefølje. Dette er deres enkle og ukompliserte rosévin fremstilt av Pinot Noir-duren. Stikker du nesen ned i glasset blir du møtt av dufter av kirsebær, plomme og rips. Tørr og frisk avslutning. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Ingen lagringsvin. Prøv den til hvitløksgrillet laks eller ovnsbakt ørret anrettet med rotgrønnsaker.
Ukens nyhet
Birbetta 2019
Pris: Kr 179,90
Terningkast 5
Rosévin fra Piemonte-regionen har en rekke tilhengere i Norge. Dette er en hederlig variant fremstilt av Nebbiolo-druen. Dufter av moreller, rips og sitrus. Oppleves som syrlig og stram i munnen. Tørr sitruspreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker best i ung alder. Server den til helstekt kylling garnert med hvitløk og sitron, eller prøv den til en stor kyllingsalat anrettet med granateple.
Ukens eksklusive
André Clouet Rosé
Pris: Kr 399,90
Terningkast 6
Det fremstilles rosévin i alle priskategorier, i Champagne-regionen finner vi en rekke toppviner. Dette er et ypperlig eksempel fra André Clouet. Dufter av sitrus, røde epler, toast og mineraler. Oppleves som frisk og ren i munnen, delikate bobler. Flott syrlighet igjennom hele smakskurven. Tørr. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker ypperlig nå men kan fint lagres i syv år til. Server den til et rikholdig skalldyrsfat eller prøv den til grillet ørret.
---------------
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinenes kvalitet sett bort ifra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: En ekstremt dårlig vin.
60 – 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin.
70 – 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin.
80 – 89: God til meget god vin.
90 – 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste.
96 – 100: En perfekt vin.
Publisert: 29.05.2020 kl. 10:43
Premisser for VGs vinanmeldelser
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: en ekstremt dårlig vin
60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin
70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin
80 – 89: god til meget god vin
90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste
96 – 100: en perfekt vin
Lag deg en gratis konto