De beste vinene til kamskjell
Når smaker kamskjell best? Hver gang, som det het i Tuborg-reklamen. Om øl.
Altså alltid. Jeg er en kamskjell-fan. Er det kamskjell på restaurantmenyen, da velger jeg det. På kjøkkenbenken er selve rensingen ingen morsom affære med en uhyggelig drittlukt på enkelte skjell, men det finnes nå gode fryseprosesser som gjør at du får store kamskjell ferdig renset som fortsatt har det ville havpreget.
Mange kokker gjør dessverre sitt beste for å ta livet av det stakkars skjellet to ganger. Den ene gangen må jo til, men tendensen til å servere rotmoser av alle slag – altså grønnsaker som er fulle av stivelse og som blir omdannet til sukker ved koking og mosing – er nok et karakterdrap. HOLD OPP MED DET!
For: Noe av det spesielle med kamskjell er jo den fine egensødmen som den hvite lukkemuskelen har. Det er jo det vi vil ha frem i retten, dem må jo ikke drepes av noe som er enda søtere. Da blir det ikke noe smak igjen! Elementært for de fleste, men altså ikke for kamskjelldreperne.
Som tilbehør pleier jeg alltid å servere Beurre Blanc, en fransk smørsaus som bygger opp om skjellets egensmak og som passer utrolig godt til alle typer hvitviner. Jeg serverer Beurre Blanc til fisk også. Alle elsker det. Og vinvalget blir mindre sensitivt. Du koker inn hvitvin og sjalottløk til to spiseskjeer, tilsetter en skvett fløte, koker inn og har til sist i kalde terninger meierismør. Superenkelt
Grunnen til at kamskjell krever et litt smart vinvalg er jo denne egensødmen. Den gjør at vi vanligvis ikke bruker en beintørr, mineralsk Chablis, for eksempel. Eller en Sancerre eller en knusktørr Riesling. En svak, nøytral fruktsødme og lite fatlagring, er det jeg går etter. Men med Beurre Blanc kan man faktisk bruke de trangere og syrligere variantene. Og med smørelementet i det passer det også helt fint med en forsiktig fatlagringstone.
Her er noen gode kamskjellviner som kommer fra hele verden:
BA=Basisutvalg
BU=Bestillingsutvalg
Inama Soave 2013
Veneto, Italia
Varenr: 1000901
Kr 199,90
85 poeng
Fin, veldig elegant, fyldig, svakt fløtete med modne epleskall på duft, svakt ferskenpreget i smak, plommer, fin finish, smooth. Jeg liker den. Og den passer utmerket til kamskjell. Smådyr til å være Soave. BU. Drikk: Nå. Temp: 5-7.
Terningkast: 5
M.A.N. Family Wines Chenin Blanc Free Run Steen 2015
Varenr: 2217401
Kr 124,90
86 poeng
En av de gode, sømløse Chenin Blanc-vinene med nøytral, litt småfet, frukt, Helt harmonisk med stenfrukt og god, naturlig friskhet. Litt grønne urter i midten og finish. Kamskjell er topp til denne. Flott kvalitet for prisen. BU. Drikk: Nå. Temp: 5-7.
Terningkast: 6
Château de la Gravelle Muscadet Sevre et Maine Sur Lie Grand Cuvée don Quichotte 2005
Loire, Frankrike
Varenr: 4827301
Kr 139,90
83 poeng
Langt navn på denne luringen av en super-rimelig Muscadet med klare utviklingstrekk i form av hasselnøtter, bjerkesevje, krydder og et lite touch honning. Dette er en flott representant for de lagringsdyktige og billige Muscadet-vinene. Bør dekanteres. BA. Drikk: Nå. Temp: 5-7.
Terningkast: 6
Le G de Château Guiraud 2014
Bordeaux, Frankrike
Varenr: 9773901
Kr 169
85 poeng
Her får du veldig mye god hvitvin for pengene. Dette Sauternes-slottet har slått seg på tørre hvitviner, og dette eksemplaret har skikkelig trøkk på smaken med en miks av epler, grønne plommer, litt stikkelsbær og et ørlite streif av Kiwi også i frukten. Bare et svakt, kledelig slør av fatkrydder ligger bakom som smaksstøtte. BA. Drikk: Nå-2018. Temp: 5-7.
Terningkast: 6
La Chablisienne Chablis 1.er Cru Montmains 2013
Bourgogne, Frankrike
Varenr: 1946001
Kr 210
86 poeng
Veldig god pris på denne Chablisen. Kommer fra kvalitets-kooperativet La Chablisienne. Markant innslag av kalkmineraler, epler, lime. God konsentrasjon. Fin ettersmak. Bør absolutt dekanteres. BA. Drikk: Nå-2020. Temp: 8-10.
Terningkast: 5
Blain-Gagnard Chassagne Montrachet 2013
Bourgogne, Frankrike
Varenr: 3315701
Kr 379
88 poeng
Mange Bourgogne-produsenter ødelegger vinene sine med for mye fatpreg. Det gjør ikke Blain-Gagnard. Joda, du kjenner kryddersløret og en ørliten kaffetone, men ellers er det sevje, lime, sitrus og frisk, svært ung, steinfrukt som dominerer. 2013 er en litt vanskelig årgang og denne er litt trang i skjæret nå og bør dekanteres. Da blir den god. BU. Drikk: Nå-2020. Temp: 10-12.
Terningkast: 5
Gauda Abadía de San Campio Albariño 2014, Bodegas Terras Gauda
Rías Baixas, Spania
Varenr: 511901
Kr 139,90
82 poeng
Som vanlig en fin skalldyrvin med grønne, nesten litt urteaktige aromaer, epler er med i smaksbildet, mye friskhet også fra distinkt syre som blir dempet av en sødmefull, honningaktig tone. BA. Drikk: Nå. Temp: 4 – 6.
Terningkast: 5
Banfi La Pettegola Vermentino 2013
Toscana, Italia
Varenr: 488901
Kr 164,90
83 poeng
Sjarmerende middelhavsvin med aromatisk fruktighet, fersken og pære i aromabildet, en lynende, frisk syre i midten. Fin til skalldyr, salater. Det gode liv. BU. Drikk: Nå. Temp: 4-6.
Terningkast: 5
Publisert: 28.08.2015 kl. 11:24
Premisser for VGs vinanmeldelser
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: en ekstremt dårlig vin
60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin
70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin
80 – 89: god til meget god vin
90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste
96 – 100: en perfekt vin
Lag deg en gratis konto