De beste vinene til kamskjell

28. august 2015Vin
MUSKELVINER: Passer bra til kamskjell. Sjekk vinekspertens tips under. Foto: NTB Scanpix
MUSKELVINER: Passer bra til kamskjell. Sjekk vinekspertens tips under. Foto: NTB Scanpix

Når smaker kamskjell best? Hver gang, som det het i Tuborg-reklamen. Om øl.

Altså alltid. Jeg er en kamskjell-fan. Er det kamskjell på restaurantmenyen, da velger jeg det. På kjøkkenbenken er selve rensingen ingen morsom affære med en uhyggelig drittlukt på enkelte skjell, men det finnes nå gode fryseprosesser som gjør at du får store kamskjell ferdig renset som fortsatt har det ville havpreget.

Mange kokker gjør dessverre sitt beste for å ta livet av det stakkars skjellet to ganger. Den ene gangen må jo til, men tendensen til å servere rotmoser av alle slag – altså grønnsaker som er fulle av stivelse og som blir omdannet til sukker ved koking og mosing – er nok et karakterdrap. HOLD OPP MED DET!

For: Noe av det spesielle med kamskjell er jo den fine egensødmen som den hvite lukkemuskelen har. Det er jo det vi vil ha frem i retten, dem må jo ikke drepes av noe som er enda søtere. Da blir det ikke noe smak igjen! Elementært for de fleste, men altså ikke for kamskjelldreperne.

Som tilbehør pleier jeg alltid å servere Beurre Blanc, en fransk smørsaus som bygger opp om skjellets egensmak og som passer utrolig godt til alle typer hvitviner. Jeg serverer Beurre Blanc til fisk også. Alle elsker det. Og vinvalget blir mindre sensitivt. Du koker inn hvitvin og sjalottløk til to spiseskjeer, tilsetter en skvett fløte, koker inn og har til sist i kalde terninger meierismør. Superenkelt

Grunnen til at kamskjell krever et litt smart vinvalg er jo denne egensødmen. Den gjør at vi vanligvis ikke bruker en beintørr, mineralsk Chablis, for eksempel. Eller en Sancerre eller en knusktørr Riesling. En svak, nøytral fruktsødme og lite fatlagring, er det jeg går etter. Men med Beurre Blanc kan man faktisk bruke de trangere og syrligere variantene. Og med smørelementet i det passer det også helt fint med en forsiktig fatlagringstone.

Her er noen gode kamskjellviner som kommer fra hele verden:

BA=Basisutvalg

BU=Bestillingsutvalg

Inama Soave 2013

Veneto, Italia

Varenr: 1000901

Kr 199,90

85 poeng

Fin, veldig elegant, fyldig, svakt fløtete med modne epleskall på duft, svakt ferskenpreget i smak, plommer, fin finish, smooth. Jeg liker den. Og den passer utmerket til kamskjell. Smådyr til å være Soave. BU. Drikk: Nå. Temp: 5-7.

Terningkast: 5

M.A.N. Family Wines Chenin Blanc Free Run Steen 2015

Varenr: 2217401

Kr 124,90

86 poeng

En av de gode, sømløse Chenin Blanc-vinene med nøytral, litt småfet, frukt, Helt harmonisk med stenfrukt og god, naturlig friskhet. Litt grønne urter i midten og finish. Kamskjell er topp til denne. Flott kvalitet for prisen. BU. Drikk: Nå. Temp: 5-7.

Terningkast: 6

Château de la Gravelle Muscadet Sevre et Maine Sur Lie Grand Cuvée don Quichotte 2005

Loire, Frankrike

Varenr: 4827301

Kr 139,90

83 poeng

Langt navn på denne luringen av en super-rimelig Muscadet med klare utviklingstrekk i form av hasselnøtter, bjerkesevje, krydder og et lite touch honning. Dette er en flott representant for de lagringsdyktige og billige Muscadet-vinene. Bør dekanteres. BA. Drikk: Nå. Temp: 5-7.

Terningkast: 6

Le G de Château Guiraud 2014

Bordeaux, Frankrike

Varenr: 9773901

Kr 169

85 poeng

Her får du veldig mye god hvitvin for pengene. Dette Sauternes-slottet har slått seg på tørre hvitviner, og dette eksemplaret har skikkelig trøkk på smaken med en miks av epler, grønne plommer, litt stikkelsbær og et ørlite streif av Kiwi også i frukten. Bare et svakt, kledelig slør av fatkrydder ligger bakom som smaksstøtte. BA. Drikk: Nå-2018. Temp: 5-7.

Terningkast: 6

La Chablisienne Chablis 1.er Cru Montmains 2013

Bourgogne, Frankrike

Varenr: 1946001

Kr 210

86 poeng

Veldig god pris på denne Chablisen. Kommer fra kvalitets-kooperativet La Chablisienne. Markant innslag av kalkmineraler, epler, lime. God konsentrasjon. Fin ettersmak. Bør absolutt dekanteres. BA. Drikk: Nå-2020. Temp: 8-10.

Terningkast: 5

Blain-Gagnard Chassagne Montrachet 2013

Bourgogne, Frankrike

Varenr: 3315701

Kr 379

88 poeng

Mange Bourgogne-produsenter ødelegger vinene sine med for mye fatpreg. Det gjør ikke Blain-Gagnard. Joda, du kjenner kryddersløret og en ørliten kaffetone, men ellers er det sevje, lime, sitrus og frisk, svært ung, steinfrukt som dominerer. 2013 er en litt vanskelig årgang og denne er litt trang i skjæret nå og bør dekanteres. Da blir den god. BU. Drikk: Nå-2020. Temp: 10-12.

Terningkast: 5

Gauda Abadía de San Campio Albariño 2014, Bodegas Terras Gauda

Rías Baixas, Spania

Varenr: 511901

Kr 139,90

82 poeng

Som vanlig en fin skalldyrvin med grønne, nesten litt urteaktige aromaer, epler er med i smaksbildet, mye friskhet også fra distinkt syre som blir dempet av en sødmefull, honningaktig tone. BA. Drikk: Nå. Temp: 4 – 6.

Terningkast: 5

Banfi La Pettegola Vermentino 2013

Toscana, Italia

Varenr: 488901

Kr 164,90

83 poeng

Sjarmerende middelhavsvin med aromatisk fruktighet, fersken og pære i aromabildet, en lynende, frisk syre i midten. Fin til skalldyr, salater. Det gode liv. BU. Drikk: Nå. Temp: 4-6.

Terningkast: 5

Publisert: 28.08.2015 kl. 11:24


Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Vin

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?