Ukens vintips: Vin til julematen
Disse vinene trenger du i desember.
Nå er det tid for å diske opp med julens klassiske retter. Selv om det er stor variasjon i julemenyen er det enkelte vinstiler det kan være lurt å ha i hus. Friskhet og syrlighet er viktige egenskaper vi ser etter i vinen. Disse elementene kommer til sin fulle rett i møtet med julematen, enten du skal servere lutefisk, pinnekjøtt eller ribbe.
Hvitviner fremstilt av Riesling-druen har rikelig med friskhet og syrlighet og passer perfekt til en rekke av julens klassikere. På rødvinsfronten skal du se etter rødviner som er fruktige og friske i stilen. Druesorter som Pinot Noir og Barbera er ypperlige kandidater. En frisk Champagne kan også passe perfekt til julematen. Alle ukens viner på kommer med juleinspirerte serveringsanbefalinger.
Ukens kupp
Nik Weis Mosel Urban Riesling 2019
Pris: Kr. 499,90 (300 cl)
Frisk og fruktig Riesling fra Mosel i Tyskland. Dufter av fersken, sitrus og gule epler. Oppleves som syrlig og fruktig i munnen. Tørr mot halvtørr.
Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Ingen lagringsvin.
Allsidig hvitvin, prøv den til sesongenes lutefisk, her kommer vinens lille sødme til sin fulle rett i møtet med den salte fisken. Også en god kandidat til sushifatet.
Ukens hvitvin
Von Winning Herrgottsacker Riesling 2019
Pris: Kr. 224,90
Klassisk Riesling fra den produsenten Weingut Von Winning som holder til i Deidesheim. Dufter av grønne epler, fersken og våt stein. Oppleves som frisk og ren i munnen, flott mineralitet igjennom hele smakskurven. Lang tørr avslutning.
Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader.
Er du på utkikk etter hvitvin til ribba, så er dette en god kandidat spesielt dersom du velger å lage den med en asiatisk vri, kan også fungere godt til røkt pinnekjøtt.
Ukens Barbera
Vietti Barbera d'Alba Tre Vigne 2017
Pris: Kr. 269,48
Rødvin fremstilt av Barbera druen passer ypperlig til en rekke av julens klassiske retter. Dette er en frisk og fruktig kandidat fra Vietti. Dufter av kirsebær, våt jord og hint av urter. Oppleves som rund og delikat i munnen, god syrlighet og moderate tanniner. Fast bærpreget avslutning.
Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader.
Disse vinene smaker best i ung alder. Allsidig rødvin, server den til pinnekjøtt, svinestek eller ribbe.
Ukens rødvin
Lequin-Colin Bourgogne Pinot Noir 2018
Pris: Kr. 249,90
Rødvin fra Burgund går aldri av moten. Her har du en saftig og frisk variant. Dufter av plomme, moreller og våt jord. Oppleves som saftig og frisk i munnen, flott syrlighet samtidig som vinene har moderat tannin struktur. Lang fast bærpreget avslutning.
Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Smaker best i ung alder.
Ypperlig valg til helstekt kalkun, ribbe eller pinnekjøtt.
Ukens eksklusive
Camille Savès Carte Blanche Brut
Pris: Kr. 349,90
Champagne er alltid i vinden, spesielt nå i julestria. Dette er en prisgunstig variant fra området Bouzy i Champagne. Dufter av sitrus, eple, toast og nøtter. Oppleves som frisk og ren i munnen, delikate bobler. Tørr, frisk og ren avslutning.
Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker ypperlig nå men kan fint lagres i fem år til.
Server den til sesongens lutefisk eller prøv den til pinnekjøtt.
Skal du bake til jul? Sjekk våre oppskrifter på pepperkaker, julekake, krumkaker, kokosmakroner og risboller.
Publisert: 11.12.2020 kl. 12:18
Oppdatert: 11.12.2020 kl. 13:04
Premisser for VGs vinanmeldelser
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: en ekstremt dårlig vin
60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin
70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin
80 – 89: god til meget god vin
90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste
96 – 100: en perfekt vin
Lag deg en gratis konto