Åtte gode viner fra Toscana

IDYLL: Gode viner og vakker natur i Toscana - her ser vi Castello di Brolio i Chianti. Foto: Geir Salvesen.
IDYLL: Gode viner og vakker natur i Toscana - her ser vi Castello di Brolio i Chianti. Foto: Geir Salvesen.
Geir Salvesen

Alle elsker Toscana. Vinene er flotte også, men noen er blitt alko-bomber etter hvert.

Å, dette landskapet. Bølgende, med falloslignende sypresser blant svulmende åsrygger. Hvor selv en liten steinhaug blir über-romantisk. Mat du kan gråte gledestårer etter å ha spist. Og vinene. De passer bare inn på den udefinerbare måten hvor lokalmat smelter sammen med vinen laget bare like oppi veien der.

Så er det pussig hvordan denne Sangiovesedruen som er hovedelementet i de toskanske vinene, kan opptre som en kameleon. Skifte fullstendig ham. Fra syrlig, kjølig, stram bærfrukt i nord i Rufina, til konsentrerte og balanserte i Chianti Classico, fatlagrede monstre nede i Montalcino og så de bløte, mørke smakselementene enda lenger sørover i Scansano ved Toscanas sørgrense nord for Roma. For ikke å snakke om de mørke, bløte, fyldige og varme stilene i Bolgheri.

Men selv innen avgrensede områder som Chianti Classico, som er åslandskapet mellom byene Siena og Firenze, er det nå blitt veldig svære forskjeller på vinstilene.

De friske er kanskje ikke fullt så bærsyrlige som i undersonen Chianti Rufina, men de i den andre enden er blitt veldig oppsvulmede og alkoholsterke, som om de var australske. Vi snakker nå om rundt 14,5 volumprosent alkohol. Og selv om noen av dem kan bære det, er det en utvikling som fjerner Chianti fra grunnfunksjonen som mattilpassede, balanserte viner som gir friskhet også. Den høye alkoholen stjeler friskhet og gir fylde og sødme.

Et panel som fikk smake en av de alko-stinne vinene, Villa Cafaggio, syntes allikevel vinen var mektig god. Så kanskje er det feil å være for puristisk anlagt.

Når alt dette er sagt, er det positive at Toscana nå greier å lage gode viner i de fleste typer årganger. Det har vært eksperimentert hyppig med kloner og gjærtyper. Og det er langt mellom de gamle fiasco-vinene. Ja, de het det, de bastkledte, svulmende flaskene som ble lysestaker i studenthyblene på 60- og 70-tallet.

Her er noen av Chianti-dråpene som er enkle å få fatt på. På topp kommer to godbiter fra Fattoria di Felsina. Den ene en prisbombe også.

Toscana, Italia

Varenr.: 3327501

Kr. 116,90

82 poeng

Den er kanskje litt grov og rustikk i stilen, men jammen om det ikke er lassevis av smak her. Fullt Chianti-trøkk med en varm, krydret, plommete fruktighet. Mørke bær, mest. God og veldig billig til grillmat, spesielt fettmarmorert kjøtt. Har litt tanniner som sparker i finish. BA. Drikk: Nå-2017. Temp: 15–17.

Terningkast: 6Felsina Berardenga Chianti Classico 2012, Fattoria di Felsina

Toscana, Italia

Varenr.: 3465401

Kr 149,90

84 poeng

Mørk, bløt, sjarmerende og moden Chianti med mørke bærtoner, streif av lakris og litt krydder og fat. Hyggelig vin som ikke skremmer noen. Modne tanniner, og begrenset med syre. BA. Drikk: Nå. Temp: 14–16.

Terningkast: 6

Toscana, Italia

Varenr.: 4509001

Kr 188,-

85 poeng

Alltid litt fast i fisken, Rocca Guiccarda, som kommer fra spesiell, jernholdig jord. Syrlige kirsebær, men modne nok, litt tanniner, bra friskhet. Edelt treverk er også med i aromabildet. Tight, stram. Og god. BA. Drikk: Nå-2020. Temp: 15–17.

Terningkast: 5

Toscana, Italia

Varenr.: 3316901

Kr 166,-

84 poeng

Normalt en vin for kjennere og syretolerante folk, dette. Hvis det stemmer for deg, er dette som vanlig en godbit. Svært lys på farge, urteaktig, kirsebærsyrlighet som dominerer, sammen med et streif av lakris og trøfler på duft og smak. Tanniner som merkes litt. God lengde og friskhet. BA. Drikk: Nå. Temp: 14–16.

Terningkast: 5+

Toscana, Italia

Varenr.: 1197301

Kr 189,-

85 poeng

Smådyr Chianti, må vi nok si det er. Men også en fint balansert vin, med et fløtete, rundt, modent, mørkt midtparti av seduktive bær- og steinfrukter. Fylden er godt hjulpet av et oppumpet alkoholnivå på 14 volumprosent, litt tanniner og urter svakt i bakgrunnen hjelper med en velkommen oppstramming. BA. Drikk: Nå. Temp: 14–16.

Terningkast: 5

Toscana, Italia

Varenr.: 78010

Kr 159,90

81 poeng

Lys rød, syrligsøt duft av kirsebær, ren og slank i smaken, økologisk vin som er korrekt, men altså med en kjølig fruktighet. Ikke så fyldig i denne årgangen, nei. BA. Drikk: Nå-2017. Temp: 15-17.

Terningkast: 4

Toscana, Italia

Varenr.: 3278801

Kr 199,90

84 poeng

En vin på: Steroider? Botox? Hvordan får man egentlig en streit Chianti opp i 14,5 volumprosent alkohol? Jeg vet ikke, men uansett om Fontodi er en omtykt produsent er det nok over grensen for meg, i hvert fall når vinen er såpass rund og myk i stilen som den er. Smakt blindt uten å vite alt dette er det selvsagt kjempetrøkk, og tanninene ligger begravet under et lass av fyldig, mørk bærfrukt. BA. Drikk: Nå. Temp: 14–16.

Terningkast: 4+

Toscana, Italia

Varenr.: 4198701

Kr 339,-

86 poeng

Dette er altså toppdråpene fra Ricasoli, Riserva-varianten. Påkostet i stil med mye fat og lær på duft, alkoholen er skrudd i været med 14,5 volumprosent. Liker du trøkk og fat, er dette bra. Men for meg mangler den nå eleganse og friskhet. Vanskelig å gi karakter. BU. Drikk: Nå-2020. Temp: 15–17.

Terningkast: 4

Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

Godts ukemeny

Siste i Vin

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?