Ukens vintips: Bobler i glasset
Musserende vin er mye mer enn Champagne.
Edvard Skramstad har bakgrunn som servitør, vinkelner og restaurantsjef. Jobber til daglig som restaurantsjef på Statholdergaarden og Statholderens Mat & vinkjeller.
Det er nok mange av oss som trenger litt ekstra bobler nå som vi befinner oss midt i novembermørket. Nå har det ankommet en rekke nye musserende viner i polhyllene. En morsom tvist på Vinmonopolets nyhetslanseringen i november er at vi finner veldig mange eksklusive musserende viner som ikke er fremstilt i Champagne-regionen.
Har du lyst til å slå på stortrommen bør du se nærmere på ukens eksklusive. Dette er en ypperlig musserende fra vineiendommen Schramsberg Vineyards i Napa Vally. Dette er faktisk en vin som spiller en sentral rolle i verdenshistorien. Det hvite hus hadde nemlig med seg denne vinen til Kina, da president Richard Nixon i 1972 skulle gjenoppta de diplomatiske bånd med Beijing. Bildet der Nixon skåler med kinesiske statsoverhoder har blitt omtalt som «a toast to peace». Og det er kanskje det verden trenger nå, en rolig skål for fred.
Ukens kupp
Affentaler Riesling Brut
Pris: Kr. 139,90
Terningkast 4
Frisk musserende som dufter av fersken, sitrus og hint av blomster. Oppleves som frisk og syrlig i munnen. Rett og slett en fruktig og frisk musserende. Tørr mot halvtørr.
Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Ingen lagringsvin. Server den til en smaksrik red curry-basert wok eller prøv den til smaksrike grønnsaksruller tilsmakt med soya, chili og hvitløk.
Ukens nykommer
BurkhardtShür Blanc de Noir Brut
Pris: Kr. 369,00
Terningkast 6
Betegnelsen «Blanc de Noir» forteller oss at denne vinen kun er fremstilt av røde druer. Spätburgunder er det tyske navnet for Pinot Noir druen. Vinen dufter av røde epler, plomme, toast og nøtter. Oppleves som frisk og balansert i munnen, flott syrlighet. Lang tørr avslutning.
Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Allsidig musserende, prøv den til ribbe eller pinnekjøtt.
Ukens franske
Perrault-Jadaud Haut les Coeurs Vouvray
Pris: Kr. 252,40
Terningkast 5
De musserende vinene som fremstilles i Vouvray har ofte en tiltalende krydret undertone, også denne. Vinen dufter av eple, sitrus, krydder og valnøtter. Oppleves som frisk og delikat i munnen, flott syrlighet samtidig som vinen har en krydret undertone. Tørr og frisk avslutning.
Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Ingen lagringsvin. Nyt den alene eller server den til en smaksrik skalldyrsuppe eller prøv den til ristet hellefisk.
Ukens nyhet
Gilet Vovray Brut
Pris: Kr. 194,40
Terningkast 6
Økologisk musserende fremstilt etter biodynamiske prinsipper. Dufter av grønne epler, mineraler, krydder og hint av honning. Oppleves som frisk og mineralsk i munnen, vinen har en tiltalende krydret undertone. Tørr og frisk avslutning.
Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Den friske stilen kombinert med den krydrede undertonen gjør at dette er en spennende vin til røkt og gravet mat. Prøv den til gravet laks eller server den til røkt kveite.
Ukens eksklusive
Schramsberg Blanc de Blanc
Pris: Kr. 399,40
Terningkast 5
Fremragende musserende fra Napa Vally. Dufter av gule plommer, fersken, hasselnøtter og ristet brød. Oppleves som frisk og elegant, flott syrlighet. Behagelige bobler, vinen oppleves godt balansert i munnen. Lang tørr avslutning.
Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker ypperlig nå men kan fint lagres i ti år til. Server den til ristet torsk eller prøv den til sesongens lutefisk.
Publisert: 13.11.2020 kl. 11:25
Oppdatert: 16.11.2020 kl. 10:17
Premisser for VGs vinanmeldelser
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: en ekstremt dårlig vin
60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin
70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin
80 – 89: god til meget god vin
90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste
96 – 100: en perfekt vin
Lag deg en gratis konto