Ukens vintips: Bobler til nyttårsaften
Bobler i glasset er programfestet på nyttårsaften.
Nyttårsaften er kvelden der janteloven opphører og det lov for oss nordboere å være litt ekstravagante. Skal du virkelig slå på stortromma er Champagne det beste alternativet. Ingen andre steder i verden klarer å fremstille så mange ulike musserende viner av topp kvalitet. Prisene er naturligvis skyhøye, men på nyttårsaften er det rom for å unne seg noe ekstra godt. Nedenfor har jeg ryddet plass til et par av regionens flaggskip.
Naturligvis trenger du ikke bruke en formue på musserende vin. Heldigvis finner vi en rekke spennende viner utenfor Champagneregionen. Prisene er unektelig lavere, og du kan gjøre noen riktig gode kjøp. Cava fra Catalonia gir som alltid mye vin for pengene. Men du finner også spennende alternativer i England, Portugal, Italia, Tyskland eller Sør-Afrika. Godt nytt år!
Ukens kupp
Grans Moments Brut Nature
Terningkast: 6
Pris: Kr. 124,-
Er du på utkikk etter en knusktørr Cava er dette et ypperlig valg. Dufter av sitrus, mineraler og toast. Oppleves frisk og ren i munnen. Tørr sitruspreget avslutning.
Anbefalt serveringstemperatur seks til åtte grader. Smaker best i ung alder. Server til aperitiff eller prøv sammen med en variert tapasmeny.
Ukens prosecco
Alvise Lancieri Prosescco Extra Dry
Terningkast: 5
Pris: Kr. 134,90
Prosecco-salget når stadig nye høyder. Her har du en god kandidat fra produsenten Alvise Lancieri. Dufter av pære, lime og mandler. Oppleves frisk, syrlig og fruktig i munnen. Tørr og ren avslutning. Anbefalt serveringstemperatur seks til åtte grader. Ingen lagringsvin. Prøv til melon og parmaskinke eller til et fat med assortert utvalg av bruschetta.
Ukens Champagne
Marcel Pierre Champagne Brut
Terningkast: 5
Pris: Kr. 239,-
Champagne trenger ikke koste en formue. Dette er en prisgunstig variant fra Epernay i Champagne. Dufter av sitrus, gule epler, toast og nøtter. Oppleves ren, delikat og syrlig i munnen. Tørr sitruspreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Ingen lagringsvin. Nytes gjerne til ristede kamskjell eller fiskesuppe.
Ukens utvalgte
Pol Roger Brut Réserve
Terningkast: 6
Pris: Kr. 415,-
Dette er standard-champagnen til Pol Roger. Etter min mening det beste kjøpet i Champagne. Dufter av lime, eple, hasselnøtter og mineraler. Oppleves som rik, mineralsk og ren i munnen. Delikate små bobler. Lang tørr avslutning. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker utsøkt nå, men kan fint lagres i minst ti år til. Server til skalldyrsuppe, breiflabb eller skinnstekt torsk.
Ukens eksklusive
Bollinger R.D. 2004
Terningkast: 6
Pris: Kr. 2199,-
Det blir ikke mer dekadent en dette. R.D-utgaven fra Bollinger er et av flaggskipene til dette anerkjente champagnehuset. 2014-utgaven dufter av solmodne sitroner, kumquat, valnøtter, toast og mineraler. Oppleves rik og kompleks i munnen. Fremragende syrlighet. Lang tørr avslutning. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Kan lagres i flere tiår. Server til ristede sjøkreps, hummer eller piggvar.
––––––––––––––––––––––––––––––––
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 - 59: En ekstremt dårlig vin.
60 - 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin.
70 - 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin.
80 - 89: God til meget god vin.
90 - 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste.
96 - 100: En perfekt vin.
Publisert: 20.12.2018 kl. 11:03
Premisser for VGs vinanmeldelser
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: en ekstremt dårlig vin
60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin
70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin
80 – 89: god til meget god vin
90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste
96 – 100: en perfekt vin
Lag deg en gratis konto