Ukens vintips: Vin til hvit fisk
Gjør som kokke-Lise og disk opp med hvit fisk i helga!
Edvard Skramstad har bakgrunn som servitør, vinkelner og restaurantsjef. Han jobber til daglig som restaurantsjef på Statholdergaarden og Statholderens Mat & vinkjeller.
Generelt kan vi si at fyldige, fatlagrede hvitviner harmonerer ypperlig sammen med hvit fisk. Hvitvin fra Burgund er en klassisk vinkombinasjon når stekt hvit fisk står på menyen. Men naturligvis spiller tilbehør og tilberedning en sentral rolle.
Ta for eksempel Lises oppskrift på ovnsbakt torsk med chili, ingefær og fishsauce. Rettens smaksrike elementer gjør at vi trenger mer syrlighet og friskhet i vinen. Til denne retten anbefaler jeg en ren og syrlig hvitvin fremstilt av Chenin Blan-druen.
Rødvin kan absolutt være aktuelt til stekt torsk, spesielt dersom sausen er rødvinsbasert. Da smaker det fortreffelig med en frisk og fruktig rødvin fremstilt av Pinot Noir-druen.
Alle ukens viner kommer med serveringsanbefalinger basert på hvit fisk. Det kan komme godt med nå som juleklassikerne er rett rundt hjørnet.
Lykke til på kjøkkenet!
Ukens kupp
Laroche Chardonnay L 2018
Pris: Kr. 429,90 300 cl
Terningkast 5
Ren, frisk og ukomplisert hvitvin fremstilt av Chardonnay-druen. Dufter av sitrus, fersken og melon. Oppleves som syrlig og fruktig i munnen. Tørr og fruktig avslutning.
Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Ingen lagringsvin.
Server den til hjemmelagde fiskekaker basert på sei eller prøv den til fiskegrateng.
Ukens utvalgte
Carillon Bourgogne Chardonnay 2017
Pris: Kr. 259,90
Terningkast 5
Produsenten Francois Carillon har en rekke gode viner i sin portefølje. Her har du en klassisk hvitvin fra Burgund som ikke ruinerer deg. Dufter av sitrus, gule plommer, nøtter og smør. Oppleves som frisk og fyldig i munnen. Tørr og ren avslutning. Anbefalt serveringstemperatur ti til tolv grader. Smaker godt nå, men kan lagres i opptil ti år til.
Server den til smørstekt torsk eller ovnsbakt breiflabb anrettet med skalldyrssaus.
Ukens rødvin
Yealands Land Made Pinot Noir 2018
Pris: Kr. 179,90
Terningkast 6
De beste rødvinene til torsk er fremstilt av Pinot Noir-druen. Her har du en ren og fruktig variant som dufter av kirsebær, bringebær, våt jord og urter. Oppleves som syrlig, ren og elegant i munnen. Flott fruktighet igjennom hele smakskurven, moderate tanniner. Sval og fruktig avslutning.
Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Smaker utmerket nå, men kan fint lagres i syv år til.
Server den til ristet torsk anrettet med rødvinssjy eller bacalao.
Ukens Nyhet
Guyons Saumur Cuvée Vent du Nord 2018
Pris: Kr. 165,60
Terningkast 6
Denne vinen var blant de aller beste som ble lansert på nyhetsslippet i november. Fremragende hvitvin fremstilt av Chenin Blanc-druen. Dufter av grønne epler, fersken, krydder og blomster. Oppleves som frisk og ren i munnen, samtidig som vinen har noe fedme innledningsvis. Vinen har i tillegg en fascinerende krydret undertone. Tørr og frisk avslutning. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader.
Smaker utsøkt nå, men kan fint lagres i syv år til.
Anvendelig hvitvin, prøv den til Lises oppskrift på ovnsbakt torsk med chili, ingefær og fishsauce.
Ukens eksklusive
Lamy Saint-Aubin La Princée 2017
Pris: Kr. 388,00
Terningkast 6
Tidløs hvitvin fra Saint-Aubin i Burgund. Dufter av sitrus, fersken, hasselnøtter, mineraler og toast. Oppleves som fyldig og ren i munnen, fremragende syrlighet. Lang tørr avslutning som sitter lenge i munnen. Anbefalt serveringstemperatur ti til tolv grader. Smaker fremragende nå, men kan fint lagres i femten år til.
Server den til pannestekt piggvar med smørsaus eller ovnsbakt isgalt.
-----------
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinenes kvalitet sett bort i fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 - 59: En ekstremt dårlig vin.
60 - 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin.
70 - 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin.
80 - 89: God til meget god vin.
90 - 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste.
96 - 100: En perfekt vin.
Publisert: 22.11.2019 kl. 11:44
Oppdatert: 23.11.2019 kl. 16:47
Premisser for VGs vinanmeldelser
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: en ekstremt dårlig vin
60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin
70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin
80 – 89: god til meget god vin
90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste
96 – 100: en perfekt vin
Lag deg en gratis konto