Ukens vintips: Smak av sensommer
Sommeren er på ingen måte over.
Edvard Skramstad har bakgrunn som servitør, vinkelner og restaurantsjef. Jobber til daglig som restaurantsjef på Statholdergaarden og Statholderens Mat & vinkjeller.
I min verden så varer hvitvinssesongen året rundt, samtidig er det enkelte viner som viser seg fra sin aller beste side nå på sommeren. De friske og mineralske hvitvinene fra Pouilly Fumé i Loire er ypperlige eksempler dette. Ukens utvalgte er en førsteklasses kandidat som du trygt kan servere til en sommerlig salat.
Vi må for all del ikke glemme at det nå bugner av sopp i skogen, derfor har jeg ryddet plass til en fyldig hvitvin fra Burgund. Server du denne sammen med smørstekte kantareller kan jeg love deg en fremragende mat og vin kombinasjon.
Dersom du har mer lyst til å dagdrømme om greske ferie øyer så finner du også en knusktørr hvitvin fra Kreta i dagens spalte. Du kan også lese mer om en
prisgunstig rosévin fra Sør-Amerika samt en Pommard fra øverste hylle.
Nyt sensommeren!
Ukens kupp
Cono Sur Bicicleta Pinot Noir Rosé 2019
Pris: Kr. 129,90
Terningkast 5
Lys, frisk og ukomplisert rosévin som er økologisk fremstilt. Dufter av røde bær, sitrus og hint avblomster. Oppleves som ren og frisk i munnen. Tørr og fruktig avslutning. Anbefalt serveringstemperatur seks til åtte grader. Ingen lagringsvin.
Prøv den til grillet ørret eller prøv den til ceviche av laks anrett med avocado.
Ukens hvitvin 1
Lyrarakis Plyto Psarades 2019
Pris: Kr. 199,90
Terningkast 5
Fra vinmarker 500 meter over havet fremstilles denne hvitvinen i vakre omgivelser på ferieøya Kreta. Det er den lokale duresoten Plyto som danner grunnlaget for denne knusktørre hvitvinen. Dufter av sitrus, grapefrukt og hint av urter. Oppleve som stram, syrlig og frisk i munnen. Tørr sitruspreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader.
Prøv den til grillet abbor eller en sjømatsbasert pastarett.
Ukens hvitvin 2
Bret Brothers Mâcon-Chardonnay 2018
Pris: Kr. 300,00
Terningkast 6
Ypperlig hvitvin fra Burgund som dufter av sitrus, gule epler, nøtter og smør. Oppleves som fyldig og rund i munnen samtidig som vinen har flott syrlighet igjennom hele smakskurven. Lang tørr avslutning. Anbefalt serveringstemperatur ti til tolv grader. Smaker ypperlig nå men kan fint lagres i ti år til.
Perfekt vin til smørstekte kantareller anrettet på toast eller prøv den til grillet breiflabb anrettet sammen med sesongers sopp.
Ukens utvalgte
Jean Pabiot Domaine des Fines Caillottes Pouilly Fumé 2019
Pris: Kr. 235,90
Terningkast 6
Det blir ikke så mye bedre enn å nyte Pouilly Fumé en varm sommerdag. Dette er en klassisk variant som dufter av stikkelsbær, sitrus, tomatstilk og mineraler. Oppleves som crisp og syrlig i munnen. Flott mineralitet igjennom hele smakskurven. Lang tørr avslutning. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader.
Server den til en aspargessuppe eller prøv den til en grønn chevre-salat.
Ukens eksklusive
Clos du Moulin aux Moines Pommard 2016
Pris: Kr. 489,90
Terningkast 5
Har du først blitt hekta på vi er det ingen vei utenom Burgund, her har du en ypperlig rødvin fra Pommard. Dufter av kirsebær, plomme, våt jord og fat. Oppleves som fast og elegant i munnen, flott syrlighet igjennom hele smakskurven. Lang fast avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader.
Smaker ypperlig nå men kan fint lagres i femten år til. Server den til andebryst anrettet med rødvinssaus eller prøv den til coq au vin.
Publisert: 21.08.2020 kl. 11:34
Oppdatert: 21.08.2020 kl. 13:22
Premisser for VGs vinanmeldelser
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: en ekstremt dårlig vin
60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin
70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin
80 – 89: god til meget god vin
90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste
96 – 100: en perfekt vin
Lag deg en gratis konto