Gullviner fra California

27. februar 2015Vin
DEN NYE VINEN: En ny generasjon vindrikkere hygger seg med noen smakebiter utenfor det gårdslignende vinanlegget til Copain i Anderson Valley, California. Foto: Picasa
DEN NYE VINEN: En ny generasjon vindrikkere hygger seg med noen smakebiter utenfor det gårdslignende vinanlegget til Copain i Anderson Valley, California. Foto: Picasa

Anthill Farms, Littorai, Kutch, Copain, Knez. Radio-Couteau. Og Donkey and Goat. Helt nye, og for de aller fleste fullstendig ukjente vinnavn. Men, i Californias dalstrøk ligger det vingull og venter.

Jeg hadde hørt et rykte om det. At blant de marihuana- og hippiebefengte dalene og åskammene i Mendocino county innenfor Stillehavskysten i det nordlige California skulle det befinne seg noen særinger som lager vin helt på siden av de gjengse amerikanske vinstilene. Ikke digre, oppsvulmede, med en kropp som en Cadillac Eldorado 1959, og et så høyt alkoholnivå at de nesten kunne brukes som drivstoff til en top fuel dragster med kvartmil på 4-sekundersnivået. Men, Pinot Noir-viner med en Bourgogne-aktig finesse og transparens. Balanserte viner, slik vi kjenner dem her i Europa.

Derfor tok jeg turen opp fra Napa og de mer kjente vinområdene nord for San Francisco. Til highway 128 som deler Anderson valley på midten. Anderson valley, ja. En avsidesliggende plass, ikke spesielt pittoresk natur, få mennesker. To-tre små tettsteder. Boonville. Philo og Navarro.

Vinskribenten i The New York Times, Eric Asimov, har beskrevet Mendocino som avsides og merkelig, nesten litt truende. "Sense of doom", som det heter. Kanskje som en norsk bygd i en skrekkfilm like før alle mister mobilnettet og en innavlet, blodig øksemorder dukker opp mellom granleggene.

Lovende låver

Lite dommedag over bygningene til Navarro. Smakslokaler i en låvelignende bygning. Alkoholnivåer på 12-tallet, Alsace-vinstiler med Riesling, Pinot Blanc, Gewürztraminer og Pinot Noir. Slanke, syrlige. Og totalt uamerikanske. Stort sett solgt lokalt i California.

Det nye ved dem er at de er små (uamerikansk), de bruker ofte spontangjæring og null filtrering (uamerikansk). Og så har de europeiske alkoholnivåer (uamerikansk). Men hvor kommer USA inn i bildet? Jo, det er en vilje til uttrykk, der.

Lite av dette fantes i Norge. Før sist høst. Da hadde Vinmonopolets et kjempeslipp av en mengde nye toppviner som bare var tilgjengelig i små kvanta. Fra Anderson, Sonoma Coast, Russian River Valley.

Spesialinnkjøper Per Mæleng på Vinmonopolet beskriver vinstilen som kjølig, presis, klar og frisk.

- Det reflekterer interessen for en ny stil i USA, og den har også tiltrukket jeg interesse fra miljøene i Europa som er opptatt av denne typen vinstil.

Mæleng sier at en rekke av de mest interessante produsentene produserer lite vin, i mange tilfeller bare noen hundre kasser fra hver vinmark, og storparten av produksjonen selges på reservasjon til private kunder og til enkelte restauranter.

- De norske importørene som jobber mot disse produsentene har hatt problemer med å skaffe seg allokasjoner.

Cannabis-himmel

La oss se litt nærmere på Anderson Valley. Mye å lære av å lese lokalavisen. I Anderson Valley Advertiser er det et oppslag om at Emerald Grown, "et cannabis-produserende, dyrker-eid kooperativ" har laget et frøutvekslingsprogram for marihuanaplanter. Og at en lokal indianer vil ha tilbake det rusfremkallende stoffet Peyote som politiet hadde beslaglagt. Leserbrev handler om at bilistene må respektere fotgjengerovergangene, ellers kan det bli løsnet skudd...

Anderson er til overmål gitt kallenavnet "syredalen", som både henspiller på de gamle hippiebrukerne av LSD - Lysergic acid diethylamid - og den naturlige syren som skapes i druene i den kjøligste biten av dalen.

På vestkysten i USA handler det nemlig om å få lavere temperaturer i vekstområdene og dermed en mer balansert fruktighet. Det er tre hovedområder på denne kyststrekningen av California som kan skryte av kaldklimasone. Anderson, Santa Rita Hills lengre sør rundt Santa Barbara, de vestligste delene av Sonoma Coast.

Det er sterkt variende temperaturforhold også innenfor Anderson Valley og Sonoma, slik at ikke alle vinene derfra vil like friskuspregede. Men nattetemperaturen i vekstsesongen er noe av det viktigste. Den faller, ofte ned til 12-13 grader. Og det gir akkurat den ekstra aromatiske spensten som trengs.

Dette er spesielt viktig når det gjelder Pinot Noir-viner. Verden er villig til å betale ekstra for disse, i og med at originalene i Bourgogne i Frankrike har fått priser som er helt utålelige for andre enn den heftigste fansen - og verdens millionærer. Mye av amerikansk Pinot Noir har vært - og er - en parodi på Pinot.

Copain

Blant de nye vintoppene i Anderson - og dermed i USA - er navn som Knez, Kutch og Copain. Copain og Knez er de nye kometene på min Pinot-himmel. Vinmaker Wells Guthrie hos Copain startet faktisk med læretid hos Michel Chapoutier i Rhône-dalen i Frankrike. Han har fått Syrah inn med morsmelken. Da han kom tilbake til USA, lærte han å lage monsterviner hos Helen Turley der vinene nesten kan beskrives i viskositetsgrad som en motorolje. Og selvsagt med de høyeste vinpriser i USA.

Den første tiden i Anderson på egen hånd, var det også ganske heftige fruktbomber fra Guthries hånd. Men så slo slankhetsidealet inn. Nå mener han f. eks at Russian River er for varmt som område for Pinot.

Utviklingen i retning av økologisk dyrking av druer er logisk, mener han:

- Vi føler at vi greier å uttrykke hver enkelt vinmark og hver årgang bedre, sier Guthrie.

Mange amerikanske viner er stappet med alt, også fatsmak. Også her ligger Copain på den forsiktige linjen:

- Eikefat er viktig, men skal alltid være i bakgrunnen. Derfor bruker jeg bare 20-30 prosent nye fat.

I tillegg spesialbestiller han ekstra lang tørketid på treverket som brukes til fatproduksjon. Det gir mindre variasjoner og større kontroll, mener Guthrie. Copains Syrah er faktisk i basisutvalget.

Copain har en fantastisk ren og kjølig frukt i de fleste av sine Pinot'er. Nesten så man får en tåre i øyekroken.

BA = Basisutvalg

BU = Bestillingsutvalg

De slanke

Copain Monument Tree Pinot Noir 2012

Anderson Valley, USA

Varenr.: 1468301

Kr 499,-

92 poeng

Lys rød. Fabelaktig vin, i klar burgunderstil. Bringebær, kirsebær og veldig klar rødbærsfruktighet. Fioler på duft. Ørlite fatkrydder på duft og smak, men den lekre, syrlige, lange fruktigheten kommer flott frem. BU. Drikk: Nå-2017. Temp: 14-16.

Terningkast: 6

Copain Les Voisins Pinot Noir 2011

Anderson Valley, USA

Varenr.: 1463201

Kr 329,-

90 poeng

Moden, litt varm rødbærsfrukt med ørlite tanniner på den grønne siden. Men masse smak og slank, fin frukt, mest i jordbær- og morellretning. Integrert fatbruk. BA. Drikk: Nå. Temp: 14-16

Terningkast: 6

Hirsch Pinot Noir San Andreas Fault 2011

Sonoma Coast, USA

Varenr.: 9356101

Kr 449,90

91 poeng

Veldig jordbær- og bringebæraktig i stilen med en ganske konsentrert, rund og klar fruktighet, tanninene er helt i sjakk i en sømløs, sjarmerende tapning.Vidunderlig, rett og slett. BU. Drikk: Nå. Temp: 14-16.

Terningkast: 6

Copain Wenzel Pinot Noir 2011

Copain, Anderson Valley, USA

Varenr.: 1469101

Kr 449,-

91 poeng

Virkelig interessant vin med heftig, saftig, edel og konsentrert rødbærsfruktighet, nesten litt i Volnay-stil. Finslepen finish med jordbæraromaer og helt smoothe tanniner. Tørr og deilig. BA. Drikk: Nå – 2016. Temp: 14-16.

Terningkast: 6

Donkey and Goat Helluva Pinot Noir 2013

Anderson Valley, USA

Varenr.: 1216901

Kr 279,-

87 poeng

Leskende, transparent rødbærsfrukt med bringebær som hovedretning, god friskhet, god lengde, moderat alkohol. Flott inngangsbillett til Anderson-stilen. Ikke dyr heller gitt denne kvaliteten. BU. Drikk: Nå. Temp: 14-16

Terningkast: 6

De fyldige

Copain Hawks Butte Syrah 2011

Anderson Valley, California, USA

Varenr.: 1751801

Kr 329,80

87 poeng

Kvalitet her, frisk, transparent, mørk frukt, skogsbær og hagefrukt, med et tight smaksbilde, litt urter også. Bra vin, men på dette prisnivået er nok Nord-Rhône et bedre kjøp selv om kopien er tro mot originalen. BA. Drikk: Nå-2018.

Terningkast: 5+

Radio-Coteau La Neblina Sonoma Coast Pinot Noir 2012

USA

Kr 399,-

89 poeng

Veldig kraftig med konsentrert, nyknust mørk bærfrukt, bjørnebær og solbær og krekling og plommer. Men ikke så oppblåst alkohol, «bare» 13,4 volumprosent. Kombinasjon av friskhet og kraft. Integrerte tanniner, og ikke så søt. BU. Drikk: Nå-2018. Temp: 14-16.

Terningkast: 5

Smaksbombene

Scherrer Sonoma County Pinot Noir 2009

USA

Varenr.: 9135101

Kr 298,-

88 poeng

En kraftplugg av en vin med høy alkohol, 14,5 volumprosent, som faktisk ikke merkes så godt. Fioler og mørke bær på duft, svarte moreller og plommer på smak, noe fat i bakgrunnen som bare gir en pen stramming. Vin til lam og kjøtt. BU. Drikk: Nå. Temp: 15-17.

Terningkast: 6

Bogle Petite Sirah 2011

Bogle Vineyards, California, USA

Varenr.: 870501

Kr 156,-

83 poeng

Vellaget og interessant vin med mørk, fruktkjøttaktig konsistens, solid fylde uten å være svær, svak tanninstramming, bjørnebær og mørke plommer i frukten. BA. Drikk: Nå - 2018. Temp: 15-17.

Terningkast: 6

Seghesio Sonoma Zinfandel 2011

Sonoma, USA

Varenr.: 4399301

Kr 239,90

86 poeng

Mørk, tykk, kontsentrert, men en vegg av massiv, mørk bærfrukt, litt lær og 15 volumprosent alkohol. En kraftbasse av virkelige dimensjoner. Til grillmat og sterke kjøttgryter.

Terningkast: 5-

Publisert: 27.02.2015 kl. 11:24


Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Vin

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?