Ukens vintips: Smak av høst
Oktober bugner av kulinariske høydepunkter.
Edvard Skramstad har bakgrunn som servitør, vinkelner og restaurantsjef. Jobber til daglig som restaurantsjef på Statholdergaarden og Statholderens Mat & vinkjeller.
Jakt og vilt sesongen er for lengst i gang og nå er det ikke lenge før det inviteres til vilt lag rundt om i landet. Da er det på sin plass med rødvinsanbefalinger som vil harmonere perfekt sammen med det norske viltkjøttet. Hummersesongen er også rett rundt hjørnet og da er det aldri feil med hvitvin fra Burgund.
Moden rødvin smaker også fantastisk nå som vi bever oss inn i den mørke delen av året. Ukens eksklusive er en vellagret rødvin fra Rioja som det virkelig det er verdt å oppleve. Vi må for all del ikke glemme alle de flotte dessertene vi nå kan unne oss, ukens søtvin vil harmonere perfekt sammen med en rykende fersk eplekake. Alle ukens viner kommer med sesonginspirerte serveringsanbefalinger. Nyt høsten!
Ukens kupp
Alamos Malbec 2019
Pris: Kr 459,90 (300 cl)
Terningkast 5
Høstferien er i full gang rundt om i landet. Da kan det komme godt med en saftig og frisk rødvin. Denne dufter av mørke bær, urter og hint av krydder. Oppleves som fruktig og frisk i munnen, moderate tanniner. Frisk bærpreget avslutning.
Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Ingen lagringsvin. Server den til hjemmelagde karbonader eller viltgryte.
Ukens rødvin
Casa Ferreirinha Vinha Grande 2018
Pris: Kr. 159,90
Terningkast 6
Vinprodusenten Casa Ferreirinha har en rekke utsøkte viner i sin portefølje, og Vinha Grande er alltid et meget bra kjøp. 2018-årgangen dufter av solbær, krydder, lær og hint fat. Oppleves som rund og delikat i munnen samtidig som vinen har fin syrlighet og god tanninstruktur.
Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Allsidig rødvin, prøv den til elgsteik eller hjortebiff.
Ukens søtvin
Geil Bechtheimer Beerenauslese Rieslaner 2018
Pris: Kr. 189,00 (0.375 cl)
Terningkast 5
Klassisk Beerenauslese som dufter av søte plommer, fersken, og hint av honning. Oppleves som søt og ren i munnen, god fruktighet. Lang søt avslutning.
Anbefalt serveringstemperatur seks til åtte grader. Smaker ypperlig nå, kan fint lagres i ti år til. Server den til hjemmelaget eplekake eller prøv den til plommepai.
Ukens nyhet
Yohan Lardy Beaujolais-Villages Blanc les Bruyères 2018
Pris: Kr. 186,90
Terningkast 5
Det er ikke ofte vi finner gode kjøp til under 200 kroner i Burgund. Denne er fremstilt helt syd i Burgund, nærmere bestemt området Beaujolais- Villages. Dufter av gule epler, sitrus og hint av fat. Oppleves som rund og fyldig i munnen, god syrlighet. Tørr.
Anbefalt serveringstemperatur 10 til 12 grader. Server den til en hjemmelaget fiskesuppe eller prøv den til sesongens hummer.
Ukens eksklusive
Viña Tondonia Reserva 2007
Pris: Kr. 359,90
Terningkast 6
Fremragende rødvin fra Viña Tondonia. 2007-årgangen viser seg frem på sin aller beste side nå i 2020. Dufter av mørke bær, krydder, løv, fat og nøtter. Oppleves som solid og elegant i munnen, fremragende balanse og konsentrasjon. Lang fast avslutning.
Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Smaker himmelsk nå, men kan fint lagres i ti år til. Server den til sesongens lam eller indrefilet av okse.
Publisert: 01.10.2020 kl. 12:52
Oppdatert: 16.11.2020 kl. 10:20
Premisser for VGs vinanmeldelser
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: en ekstremt dårlig vin
60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin
70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin
80 – 89: god til meget god vin
90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste
96 – 100: en perfekt vin
Lag deg en gratis konto